Ce tipuri de pătuțuri copii să alegi ca să fie sigure pentru copilul tău - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Ce tipuri de pătuțuri copii să alegi ca să fie sigure pentru copilul tău

Sfatulparintilor » Bebeluși » Îngrijire bebelusi » Ce tipuri de pătuțuri copii să alegi ca să fie sigure pentru copilul tău
tipuri de pătuțuri copii

Copilul tău va petrece mult timp în pătuțul el, așa că iată o listă cu lucruri pe care trebuie să le verifici pentru a te asigura că alegi cele mai sigure pătuțuri copii.

Ce anume să cauți

Verifică siguranța oricăror pătuțuri copii înainte de a așeza bebelușul în el, indiferent dacă este vorba despre un pătuț nou sau de un pătuț din casa unei rude.

Asigură-te că:

  • Barele sunt la cel mult 6 centimetri distanță și nu sunt crăpate, slăbite, ciobite sau lipsă.
  • Nu există decupaje decorative pe tăblie sau pe picioarele pătuțului în care bebelușul să poată fi prins.
  • Nu există margini ascuțite sau zimțate.
  • Părțile laterale se fixează în siguranță.
  • Zăvoarele laterale nu pot fi eliberate de copil.
  • Nu există șuruburi care să iasă și toate șuruburile sunt numărate și la locul lor.

În interiorul pătuțului, asigură-te că:

  • Cearșaful de pătuț se potrivește perfect cu salteaua (nu folosi niciodată un cearșaf pentru adulți).
  • Salteaua se potrivește bine pe părțile laterale ale pătuțului și nu există spații mari între saltea și pătuț.
  • Salteaua este menținută în poziția cea mai joasă odată ce copilul poate sta în picioare.
  • Salteaua este fermă, nu moale.
  • Jucăriile moi, cuverturile, păturile și pernele (perne pentru adulți sau perne pentru sugari) nu sunt păstrate niciodată în pătuț.
  • Nu există bare de protecție în pătuț.
  • Nu există dispozitive mobile sau jucării cu corzi sau panglici mai lungi de 18 centimetri atârnate deasupra pătuțului.

De asemenea, verifică dacă:

  • Nu există șnururi de la perdele sau draperii ale ferestrelor care ar putea provoca strangulare oriunde în apropierea pătuțului sau la îndemâna bebelușului.
  • Pătuțul nu face obiectul unei rechemări de siguranță.

Este sigur să folosești pătuțuri copii vechi?

Pătuțurile noi nu sunt ieftine, iar optarea pentru un model second-hand poate economisi mulți bani. De asemenea, pot exista o mulțime de atracții sentimentale pentru utilizarea unui pătuț care a fost transmis din generație în generație în familia ta.

Totuși, s-ar putea ca acesta să nu fie sigur, mai ales dacă are peste 10 ani.

Ultimii ani au adus standarde stricte atât pentru producătorii de pătuțuri copii, cât și pentru comercianții cu amănuntul. Aceste cerințe includ suporturi pentru saltele și șipci pentru pătuț mai puternice, hardware extrem de durabil pentru paturi și teste riguroase de siguranță.

Pătuțurile mai vechi au mai puține șanse să îndeplinească aceste standarde, ceea ce le face mai periculoase. Este posibil să aibă barele prea îndepărtate, să aibă vopsea de plumb sau lemn crăpat.

Cum știu că un pătuț copil este sigur?

Pătuțul are mărea potrivită – Barele pătuțului nu ar trebui să aibă mai mult de 6 centimetri între el și niciuna dintre bare nu trebuie să fie crăpată sau lipsă.

Colțurile stâlpilor sunt netede – Stâlpii de colț ar trebui să fie la același nivel cu panourile. Dacă iei în considerare un pătuț folosit, care are finisaje, va trebui să le șlefuiești.

Hardware-ul este bine fixat – la pătuțuri copii siure, feroneria – șuruburi, cuie etc. – ar trebui să fie bine fixate, fără margini ascuțite sau zone aspre și fără pete care să poată ciupi sau răni bebelușul. Lemnul pătuțului nu trebuie să aibă crăpături sau despicături.

Vopseaua este netoxică – Ia în considerare mai mult decât culoarea atunci când vine vorba de vopseaua pentru pătuț. Pătuțurile făcute înainte de 1978 pot avea plumb în finisaj, ceea ce prezintă un risc grav pentru sănătate pentru copiii mici.

Data articol: 19/10/2020