Cap turtit la bebelus. O data ce bebelusul a venit pe lume, tu ca parinte va trebui sa fii foarte atent sa ii oferi toate conditiile de care are nevoie pentru a se dezvolta corect. O afectiune cu care unii copilasi se confrunta este plagiocefalia sau sindromul capului turtit. In continuare, iti vom prezenta ce este aceasta afectiune si cum poate fi prevenita.
Plagiocefalia sau sindromul capului turtit este o afectiune medicala, manifestata la unii bebelusi care, in primele luni de viata, au adoptat o pozitie necorespunzatoare a capului.
Trebuie sa stii ca oasele craniene la bebelusi sunt moi dupa nastere si se formeaza pe parcursul a catorva luni. In cazul in care cel mic este asezat in mod incorect, poate aparea sindromul capului turtit.
Acest sindrom presupune de fapt deformarea pozitionala a craniului, care apare in urma unei presiuni externe care se exercita asupra zonei occiputului (partea din spate a capului). Trebuie mentionat ca acest sindrom poate aparea atat in timpul sarcinii (cand uterul apasa asupra oaselor craniene) sau dupa nastere.
Citeste si: Colici bebelusi. Ghid complet pentru parinti. Ce sunt, cat dureaza. Cum alini bebelusul cand are colici
Cap turtit la bebelus
Uter stramt: o prima cauza care poate determina acest sindrom este un uter stramt al mamei sau o sarcina multipla, care determina ca o anumita zona a capului copilului sa fie presata. Totodata cercetarile medicale au afirmat ca acest sindrom poate aparea si in cazul femeilor care au un uter malformat, prea mic sau care dispune de o cantitate insuficienta de lichid amniotic.
Nastere prematura: o alta cauza care poate determina plagiocefalia este nasterea prematura. Atunci cand un bebelus se naste prematur el are o zona a capului inca moale, care la presiuni externe se poate turti.
Pozitie incorecta a bebelusului: nu in ultimul rand, o pozitie incorecta a nou nascutului poate determina aparitia acestui sindrom. Conform unui studiu publicat de American Academy of Pediatrics (AAP), culcarea copilului exclusiv pe spate poate determina aparitia acestui sindrom sau Sindromul Mortii Subite la Sugari.
Cap turtit la bebelus. Recomandari
Perna pentru plagiocefalie
O prima modalitate de prevenire a aparitiei acestui sindrom dupa nasterea copilului este sa achizitionezi o perna pentru plagiocefalie. Aceasta perna, special conceputa pentru nou nascuti dispune de un design ergonomic, care se adapteaza perfect formei capului bebelusului si ii asigura o pozitie corecta in timp ce este culcat pe spate. Acest tip de perna se poate utiliza inca de cand bebelusul soseste acasa si previne plagiocefalia.
Pozitionarea bebelusului
O alta modalitate prin care poti preveni acest sindrom este culcarea bebelusului pe spate, dar si pe o parte. Precum am putut observa si anterior, culcarea nou nascutului exclusiv pe spate poate determina diverse afectiuni. Dr. Lisa Stellwagen, medic neonatolog la Universitatea din California, San Diego, Scoala de Medicina afirma ca „Masurile pe care le pot lua parintii pentru a preveni acest sindrom este tinerea in brate cat mai des a bebelusului in primele luni de viata, asezarea bebelusului sub supraveghere, pe burtica, atunci cand copilul este treaz). Aceste masuri pot limita deformarea craniana”.
Asadar, precum se poate observa plagiocefalia sau sindromul capului turtit poate fi prevenit dupa nastere. In cazul in care acest sindrom a aparut in timpul sarcinii, este indicat sa se apeleze la un tratament inca din primele luni de viata. In prezent exista o serie de metode si neinvazive care pot ajuta la formarea corecta a oaselor craniene.
Horoscop 2025. MUTĂRI astrale MAJORE! Previziuni astrologice complete pentru toate zodiile
Venus în Vărsător 7 decembrie 2024 – 2 ianuarie 2025. Cum se transformă prietenia și relațiile?