Cand era in burta ta, bebelusul isi sugea manutele pentru confortul sau emotional. A suge este un instinct natural si important care il ajuta pe copil sa reuseasca sa se hraneasca din prima clipa cand apare pe lume. Suptul il ajuta pe copil sa depaseasca momentele in care are un disconfort dat de foame, oboseala sau agitatie. Dar ce e de facut cand ajungi sa te intrebi cum sa scapi copilul de suzeta.
Gestul suptului este familiar bebelusilor si reconfortant.
Suzeta este un instrument comun ce se da copilului tocmai ca sa isi mentina aceasta stare de liniste interioara si de bine care ii asigura ca sunt in siguranta. Multe mame care alapteaza cunosc prea bine ce inseamna sa se simta ca o suzeta pentru copil. Caci acesta foloseste suptul la san uneori doar pentru placerea suptului in sine. Dar totusi, sunt suzetele o idee rea pentru copiii nostri? Apar cumva probleme ca urmare a folosirii indelungate a suzetei la copii?
Iata mai jos argumente si contraargumente la suzeta, in conformitate cu ultimele cercetari pe marginea acestui subiect important al copilariei.
Avantajele suzetei
Suzeta este reconfortanta DACA bebelusul o indrageste.
Ea il poate ajuta pe copil sa se calmeze si sa adoarma cand este foarte obosit sau pur si simplu sa se linisteasca atunci cand e cazul.
- Folosirea suzetelor a fost asociata in studii cu un risc scazut de moarte subita la copiii de pana in 6 luni, atunci cand acestia le-au folosit in timpul somnului.
- Suzetele pot fi aruncate cand copilul se dezvata de ele; degetele nu
- Cand copiii nu mai au nevoie de suzeta, acest obicei dispare brusc. Copiii care sug degetul, insa, pot avea o mult mai mare dificultate de a se dezvata de acest obicei la varste mai inaintate (2-4 ani) din moment ce degetul preferat este acolo cu ei mereu.
Ca o confirmare a beneficiilor pe care suzeta le aduce pe plan emotional copilului, inducandu-i starea de liniste si siguranta, Asociatia Internationala a Pediatrilor a aprobat folosirea suzetei la copiii de pana intr-un an de viata.
Citeste si: 9 lucruri pe care nu le stiai despre suzete. Este suzeta un rau necesar?
Dezavantajele suzetei
Suzetele introduse prea devreme sugarilor interfereaza cu procesul normal de hranire a copilului, la san sau din biberon.
O preocupare importanta a mamicilor proaspete care hranesc copilul la san este sa reuseasca sa ii creeze un program regulat de masa pentru dezvoltarea lui sanatoasa. Ce inseamna concret asta? Ca cel mic ajunge sa stie intuitiv ca la momentul mesei el trebuie sa isi ia exact cantitatea optima de lapte din san ca sa ii ajunga pana la masa urmatoare si sa il hraneasca.
Pentru a se ajunge aici este nevoie de practica de ambele parti, mama – bebelus. O suzeta intervine negativ in acest proces, provocand confuzie copilului cu privire la corecta semnificatie a sanului. Ca sa se evite aceasta problema, pediatrii recomanda a nu se da suzeta copilului decat dupa varsta de o luna.
-
Suzetele creeaza un obicei si duc la dependenta
- Daca bebelusul tau se invata sa adoarma cu suzeta in gura, iar aceasta ii cade in mijlocul noptii si el se trezeste fara ea, e posibil sa nu reuseasca sa readoarma usor fara ea. Si pentru parintele obosit este stresant sa se tot ridice din pat noaptea ca sa se duca sa ii dea din nou suzeta copilului care plange dupa ea. Este important sa iti inveti copilul si metode alternative de a se linisti la nevoie, cum este leganatul, cantatul, plimbatul, mangaiatul sau tinutul in brate. Deci nu doar suzeta.
- Suzetele creeaza probleme dintilor copilului daca sunt folosite peste varsta de 3 ani
- Daca cel mic reuseste sa scape de suzeta pana atunci, este in regula. Insa daca el continua sa aiba nevoie de ea si dupa aceasta varsta, trebuie sa consulti pediatrul tau pentru tehnici de a renunta la suzeta si deci la obicei.
- Suzetele folosite dupa varsta de 1 an au fost asociate cu un risc crescut de infectii ale urechii medii
- Daca observi o predispozitie a copilului ca la raceli sa il doara urechea, sa faca otita infectioasa, consulta-ti pediatrul ca sa reusiti sa scapati mai repede de suzeta.
Atentie!
- Spala foarte des suzetele ca sa le feresti de murdarie si de microbi. Dezinfecteaza-le regulat prin fierbere in apa clocotita si cu putin otet in acea apa.
- Verifica suzetele sa nu fie prea uzate. Arunca-le daca sunt rupte sau un pic ciupite, ca sa eviti pericolul ca cel mic sa inghita o mica bucata din material.
- Atentie mare la firul care sustine suzeta pe dupa gatul copilului, ca sa fie suficient de scurt incat sa nu existe deloc nici cel mai mic risc ca cel mic sa fie strangulat de fir. Ideal ar fi sa nu-i atarnati suzeta de gat.
- Un copil care doarme si isi scapa suzeta in pat trebuie lasat sa doarma in continuare. Nu ii baga suzeta inapoi. Lasa copilul sa doarma linistit fara ea, e mai bine.
Citeste continuarea: 1 2
Urari de Craciun. 100 de mesaje de Craciun pentru iubit/iubita, familie si prieteni
HOROSCOPUL CRACIUNULUI 2024. Cum iti este CRACIUNUL in functie de ZODIE?
Ce inseamna cand versi cafeaua