Cand sa invatam copilul la olita? Pasi de urmat! - Pagina 2 din 2 - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Cand sa invatam copilul la olita? Pasi de urmat!

Cand sa invatam copilul la olita
Credit foto: Photo by Tatiana Syrikova from Pexels

Probleme comune ce mai apar

Este normal pentru un copil care deja este invatat sa foloseasca olita ca, daca traverseaza o perioada stresanta pentru el, sa regreseze si sa nu mai faca in olita. De exemplu, un copil de 2-3 ani care trebuie sa invete sa traiasca cu un frate nou nascut in casa poate regresa, intorcandu-se la nivelul sau anterior de dezvoltare. Cu tact si calm, vei reusi sa il reindrumi spre folosirea olitei, timp in care el isi va calma nelinistile specifice varstei sale.

Cu toate acestea, daca copilul era invatat sa faca la olita si acum are retineri, discuta cu doctorul copilului ca sa fii convinsa ca esti pe drumul bun si ca elimini orice suspiciune legata de o infectie urinara care implica anumite dureri la urinare.

Daca copilul are 3 ani sau e mai mare si nu este inca invatat sa foloseasca olita, vorbeste cu doctorul sau ca sa identificati sursa problemei si sa primesti sfaturi suplimentare despre cum sa traversati acest proces mai usor. Pana in trei ani aproape fiecare copil simte de la sine nevoia sa nu mai faca pe el, deci aceasta este varsta limita pana la care poti considera ca esti in limite normale cu invatatul la olita.

Ghid Sfatulparintilor.ro: 100 de expresii care fac rau copiilor, interzise unui parinte bun. Il poti cumpara de aici!

Sfaturi pentru cand iti inveti copilul sa foloseasca olita

Cu mult inainte ca cel mic sa fie pregatit sa foloseasca olita, tu il poti pregati invatandu-l cate putin despre acest proces:

Foloseste cuvintele care exprima actul de a folosi toaleta in loc de a face pe tine („faci pipi”, „faci caca” si „olita”).
Intreaba copilul daca scutecul lui este ud sau murdar.
Identifica comportamentul concret („faci pipi acum?”) pentru ca cel mic sa invete cum sa isi recunoasca si constientizeze momentele cand isi face nevoile pe el.
Ia o olita pe care sa pui copilul sa tot stea, chiar daca nu face nimic. La inceput, copilul va sta pe ea imbracat. Apoi il poti pune sa stea pe ea cu scutecul pe el. Si cand copilul da semne ca e pregatit, ii poti scoate scutecul cand il pui pe olita. Daca nu face nimic in olita, nu il certa, vorbeste-i in continuare pana intelege si face in mintea lui asocierea intre nevoia pe care o face, recunoasterea ei si faptul ca ea se poate face si in alt loc decat in scutec, si anume in olita pe care tot sta de ceva vreme.

Daca ai decis ca cel mic e pregatit sa inceapa sa invete folosirea olitei, iata cateva sfaturi ce iti pot fi de mare folos:

  • Ia-ti niste timp liber ca sa fii prezenta la procesul in care copilul invata folosirea olitei
  • Niciodata nu face copilul sa stea pe olita impotriva vointei sale
  • Arata-i copilului tau cum stai tu pe toaleta si explica-i ce faci (pentru ca cei mici invata multe imitandu-ne pe noi, adultii). Iti poti pune copilul sa stea pe olita in timp ce tu (sau unul din fratii sai mai mari) folosesti toaleta.
  • Stabileste o rutina. De exemplu, poti stabili ca incepi procesul adaptarii lui la olita, punandu-l in fiecare dimineata la trezire sa stea pe olita, dupa ce s-a sculat cu scutecul uscat, sau sa stea pe olita cam la 45 de minute sau o ora dupa ce stii ca i-ai dat sa bea lichide. Ai mari sanse astfel  prinzi momentul cand face pipi chiar in olita. Pune copilul pe olita doar cateva minute de cateva ori pe zi si lasa-l sa se ridice daca asa doreste.
  • Incearca sa suprinzi exact momentul cand copilul face o nevoie in scutec. De regula copiii dau semne clare care indica faptul ca au nevoie la toaleta – au fata rosie, se incrunta sau stau nemiscati. Si multi copii fac nevoia mare cam la acelasi moment al zilei, deci nu e greu sa prinzi acel moment in jurul olitei.
  • Pune copilul sa stea maxim un sfert de ora pe olita dupa ce mananca, profitand de tendinta naturala a corpului de a avea un scaun dupa masa (acesta se numeste reflexul gastro-colic).
  • Ia nevoia mare pe care a facut-o in scutec si pune-o in olita si arata-i copilului ca asta e procesul normal la care si el trebuie sa ajunga, ca nevoia mare ajunge in olita intotdeauna.
  • Asigura-te ca hainele copilului sunt adaptate acestui proces de a-l invata sa foloseasca olita. Cu alte cuvinte, evita hainele prea complicate, care se inchid intre picioare; e nevoie de haine simple pentru ca acesti copii ce invata ce inseamna olita sa isi poata da repede singuri jos pantalonii si chiloteii.
  • Unii parinti prefera sa isi mai lase copilul sa stea fara scutec in unele perioade din zi. Daca el face pipi fara sa aiba scutec, va simti ce se intampla si va avea un evident disconfort. Dar in acest caz, daca si tu preferi asa, trebuie sa fii dispus sa faci curat dupa copil, pe parchet, mocheta, covor si mai ales sa stai tot timpul dupa el cu olita la indemana ca imediat ce el incepe sa faca tu sa il si pui pe olita ca sa inteleaga asocierea.
  • Daca ai baietel si el e pregatit sa invete cum sa faca pipi stand in picioare, trebuie sa faci repetitii cu el. Arata-i cum sa stea in picioare de asa natura incat sa isi poata directiona urina direct in vasul de toaleta. Unii parinti folosesc bucati de cereale pe care le pun drept tinta pentru cel mic ca sa incerce sa ajunga la ea cu jetul de urina.
  • Ofera-i copilului mici recompense care stii ca functioneaza la el ori de cate ori copilul reuseste sa isi faca nevoia la olita. Scrie pe o bucata mare de hartie afisata la vedere toate momentele sale de asemenea succes. De indata ce copilul resuseste sa foloseasca frecvent olita, lasa-l pe el sa isi aleaga un set de chilotei noi de copii mari pe care sa ii poarte de acum incolo.
  • Asigura-te ca toti adultii care au grija de copilul tau atunci cand tu nu esti in preajma lui – inclusiv bone, bunici, educatori de cresa sau gradi – urmeaza aceeasi rutina stabilita de tine si folosesc aceleasi cuvinte pentru partile corpului sau sau pentru actul utilizarii toaletei. Invata-i tu cum procedezi si cere-le sa faca la fel ca sa nu creezi confuzie in mintea copilului.

Ghid Sfatulparintilor.ro: 100 de expresii care fac rau copiilor, interzise unui parinte bun. Il poti cumpara de aici!

Una peste alta, neaparat trebuie sa marchezi cu lauda orice moment in care copilul are tendinta sa foloseasca olita sau toaleta, chiar daca nu face nimic in ea.

  Nu uita ca accidente se vor intampla oricand. Este important sa nu pedepsesti un copil care deja facea la olita daca accidental mai face pe el sau murdareste patul noaptea. Explica-i ca este un accident si ca il sustii pana reuseste sa invete complet si ca este pe drumul cel bun de a deveni un copil mare care stie sa isi faca nevoile la toaleta.

Si daca te preocupa excesiv cand e momentul sa incepi cu copilul tau toate aceste procedee de a-l deprinde cu olita, lasa-ti copilul sa iti fie ghid. Sa nu te simti presata de altii (parintii, socrii, prietenii, colegii de serviciu, rudele, etc.) cu privire la cand sa incepi si nici sa nu fii stresat de eternele comparatii („al meu la varsta asta deja facea de 2 luni la olita” etc). Acum sunt diferente mari fata de generatia parintilor nostri care incepeau foarte devreme sa isi invete copiii la olita din pricina modelelor diferite de scutece. Cele de acum ofera un confort puternic copilului si el nu simte neplacere cand isi face nevoile pe el, fata de scutecele din material textil de cand eram noi mici. Si totul oricum depinde de copilul tau si de ritmul lui biologic. Oricat te agiti sau stresezi, nu vei accelera momentul cand el e pregatit, asa cum nu ai putut influenta decisiv momentul in care a inceput sa mearga singur sau sa vorbeasca, oricat ai vrut.

Ai incredere: copiii stiu cum sa isi anunte parintii cand sunt pregatiti pentru a face saltul la urmatoarea lor etapa de dezvoltare fireasca in drumul spre a deveni un om complet (sfaturi conform specialistilor kidshealth.com)

Photo by Tatiana Syrikova from Pexels

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 10/03/2023