Când au nevoie bebelușii de pantofi? - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Când au nevoie bebelușii de pantofi?

Sfatulparintilor » Bebeluși » Îngrijire bebelusi » Când au nevoie bebelușii de pantofi?
Când au nevoie bebelușii de pantofi

Adidași de alergare mici, de marcă. Pantofi cu sclipici. Sandale și mocasini… pantofii pentru bebeluși sunt foarte, foarte drăguți. Este aproape imposibil să nu-i cumperi pe toți! Dar doar pentru că sunt super-adorabili, nu înseamnă neapărat că ai nevoie de ei. 

Mai rău, dacă îi pui adidași bebeluși nepotriviți unui copil care începe să meargă, îi poți împiedica noile abilități. În cele ce urmează, îți prezentăm ce au nevoie cu adevărat picioarele în creștere ale bebelușului tău.

Au nevoie bebelușii de pantofi?

Răspunsul scurt este nu. Copilul tău de fapt nu are nevoie de pantofi până când nu începe să meargă. Singurul lucru de care bebelușii mai mici au nevoie în picioare sunt șosetele pentru a le ține de cald. 

Gândește-te la asta astfel: Scopul pantofilor (în afară de a arăta drăguț, desigur), este de a proteja picioarele. Dar dacă prețiosul tău copil atârnă în marsupiu, se relaxează în cărucior sau se deplasează pe mâini și genunchi, nu are de ce să-și protejeze picioarele. Dacă căldura este ceea ce râvnești pentru piciorușele bebelușului tău, șosetele confortabile, costumele cu picioare și sacii de cărucior vor face treaba.

Ce poți greși cu pantofi pentru bebeluși?

Dincolo de faptul că nu au nevoie de pantofi, a pune pantofi bebelușilor care abia învață să se echilibreze pe picioarele lor în creștere poate fi un adevărat obstacol. Pantofii cu tălpi inflexibile pot împiedica un bebeluș să învețe cum să se flexeze și să își miște picioarele pentru a merge. De aceea, pediatrii recomandă ca bebelușii să învețe să meargă desculți într-un spațiu sigur, cum ar fi pe podeaua din sufragerie. Acest lucru va ajuta la întărirea mușchilor și tendoanelor din picioarele bebelușului tău.

Când au nevoie bebelușii de pantofi?

Nu există o vârstă anume la care bebelușul tău va avea nevoie de încălțăminte, dar o regulă bună este să aștepți până când învață să meargă și dă semne că vrea să se ridice și să se deplaseze. Orientarea generală a reperelor pentru momentul în care un bebeluș începe să meargă este:

Între 6 și 13 luni: se târăște

Între 9 și 12 luni: se ridică singur în picioare

Între 8 și 18 luni: merge

Este important de reținut că nu toți bebelușii se află pe aceeași traiectorie. Dacă progresul copilului tău nu se încadrează perfect în calendarul de mai sus, nu înseamnă neapărat că ceva nu este în regulă. Nu ezita să vorbești cu pediatrul despre orice îngrijorare.  

Ar trebui ca bebelușii să poarte adidași atunci când învață să meargă?

Bebelușii ar trebui să poarte adidași de bebeluși atunci când merg afară sau pe suprafețe neregulate. Dar în interior, desculț este cel mai bine pentru picioarele încă în curs de dezvoltare ale bebelușului. (Adesea, bebelușii nici măcar nu vor tolera adidași bebeluși atunci când sunt ocupați să încerce să stăpânească mersul!). Din nou, atunci când piciorușele bebelușului tău sunt libere de încălțăminte, aceasta le întărește forța musculară, plus că încurajează echilibrul, postura și coordonarea. Dacă simți că bebelușul tău are nevoie de ceva în picioare, poți folosi o pereche de adidași bebeluși cu talpă antiderapantă pentru a preveni alunecarea în timp ce merge în interior.

Ce ar trebui să caute părinții la încălțămintea pentru bebeluși?

Atunci când bebelușii încep să meargă, iar părinții sunt gata să cumpere prima pereche de adidași bebeluși, este esențial ca moda să treacă pe locul doi în fața funcționalității. Dar nu te îngrijora prea mult: Există atât de multe opțiuni adorabile și adecvate de adidași de bebeluși. Amintește-ți doar că picioarele bebelușului tău cresc rapid, iar stabilitatea, flexibilitatea și confortul sunt esențiale.

Pentru a alege perechea perfectă de adidași bebeluși, caută câteva caracteristici cheie, cum ar fi:

  • Adidași ușori
  • Talpă flexibilă: Orice încălțăminte cu talpă tare, rigidă poate restricționa mișcarea piciorului 
  • Potrivire corectă: Asigură-te că adidașii nu sunt prea largi sau prea strâmți. Ar trebui să existe un spațiu de aproximativ o lățime de deget de mare în zona degetelor
  • Talpă antiderapantă: Acest lucru este important pentru a ajuta la prevenirea alunecărilor și căderilor
  • Este, de asemenea, o idee înțeleaptă să luați în considerare costul. Se întâmplă frecvent ca un bebeluș să nu mai aibă nevoie de o pereche de adidași bebeluși în doar două sau trei luni! Din acest motiv, este posibil să nu vrei să te răsfeți cu o mulțime de perechi de adidași bebeluși și să începi în schimb cu o singură pereche accesibilă și ușor de înlocuit.

Data articol: 28/07/2022