Oricare dintre noi stie cat de important este sa-si poata alapta bebelusul pe cale naturala, pentru a-i oferi cel mai bun ajutor in direcția unei dezvoltari optime. In ultimii ani insa, specialisti in domeniu din lumea intreaga incearca sa aduca dovezi tot mai evidente ale faptului ca alaptarea este deosebit de benefica si pentru noi, mamele. Din acest punct de vedere, sunt tot mai multe opinii care susțin ca acest demers ne poate feri de unele dintre cele mai periculoase afecțiuni: cele cardiovasculare. Sa cunoastem mai indeaproape unele dintre cele mai relevante studii legate de relația dintre alaptarea pe cale naturala si reducerea riscului de a ne confrunta cu boli de inima.
De ce alaptarea ne poate feri de maladiile cardiace: rezultatele unor studii efectuate in SUA
Dr. Malamo Countouris, de la „Universitatea din Pittsburgh” (SUA), a reusit sa demonstreze faptul ca alaptarea nu este de mare ajutor doar pentru bebelusi, ci si pentru mame.
Unul dintre motivele pentru care experții din cadrul acestei universitați au ajuns la aceasta concluzie este ca oxitocina, hormon care este eliberat in timpul alaptarii, are capacitatea de a reduce nivelul tensiunii arteriale. In condițiile in care aceasta regleaza si activitatea glandelor endocrine, scazand nivelul de cortisol, ea va reusi sa stabilizeze nivelul tensiunii arteriale, regland inclusiv fluxul sanguin al altor organe a caror funcționare optima depinde de tensiunea arteriala (cum ar fi rinichii).
Un studiu relevant din aceasta perspectiva a fost desfasurat intre anii 1998 si 2004, pe un esantion de femei (678) insarcinate. Dupa ce acestea au nascut, cercetatorii au aflat cat timp si-au alaptat acestea copiii. Dintre ele, un numar de 284 alaptasera aproximativ 6 luni, 133 au reusit sa-si alapteze bebelusii peste 6 luni, iar restul nu alaptasera deloc.
Analizand apoi starea de sanatate a celor ce au alaptat, s-a constatat ca acelea ce au facut acest demers pentru mai bine de 6 luni aveau un nivel al colesterolului „bun”, dar si pe cel al tensiunii arteriale, mai bune decat acelea care nu alaptat deloc sau care au alaptat pentru mai puțin de 6 luni.
In acelasi timp, echipa condusa de „Universitatea din Pittsburgh” a sesizat ca alaptatul o poate feri pe mama de a dezvolta tot felul de afecțiuni cardiovasculare pentru urmatorii ani (pana la 15 ani) intrucat acesta va favoriza un flux sanguin optim la nivelul arterei carotide. De aceea, sangele ce va fi transportat in zona capului si gatului va fi mai bogat in oxigen si se va reduce inclusiv riscul de a aparea vreun accident vascular.
Desi aceste concluzii au fost prezentate in cadrul „Congresului American de Cardiologie”, ele au fost vazute ca insuficiente pentru a se stabili in mod clar daca alaptarea poate reduce semnificativ maladiile cardiace in randul femeilor.
Din acest motiv, urmatoarele studii au incercat sa aiba in vedere un numar mai mare de femei care sa faca parte din grupul-țința al cercetarilor.
Citeste mai multe pe Qbebe.ro.
Acum sunt citite aceste articole
Horoscop 2025. MUTĂRI astrale MAJORE! Previziuni astrologice complete pentru toate zodiile
Venus în Vărsător 7 decembrie 2024 – 2 ianuarie 2025. Cum se transformă prietenia și relațiile?