Acneea la bebelusi: 8 intrebari care ii preocupa pe parinti
Ce pot face ca sa-mi ajut micutul?
- Tot ce poti sa faci este sa-i cureti usor fata micutului cu apa calduta si eventual cu un sapun delicat, care nu usuca pielea – consulta eticheta si asigura-te ca produsul contine un procent ridicat de emolienti. Fa asta de cel mult doua ori pe zi si apoi tamponeaza-i usor fata cu un prosop moale.
- Daca observi ca acneea se inrautateste dupa ce folosesti un anumit sapun sau o lotiune de curatare, renunta la ele. Cateodata, sapunurile si lotiunile pentru bebelusi nu sunt chiar atat de blande cu pielea, asa ca e mai bine sa te rezumi la apa curata (foloseste o discheta demachianta ca sa cureti fata micutului).
-
Mai poti incerca sa tamponezi zona afectata cu o solutie preparata din apa rece si bicarbonat de sodiu – o lingurita la o cana de apa.
- Cum acneea apare din cauza glandelor sebacee infundate, e important sa mentii pielea curata si uscata, asa ca sterge-i usor fata micutului daca saliveaza sau scuipa lapte atunci cand il hranesti. Umezeala poate agrava acneea, asa ca e indicat sa ai mereu la indemana o bavetica.
- O alta solutie este sa aplici putina pudra pentru bebelusi pe zona cu probleme, ajutandu-te de o discheta demachianta. Unele mamici spun ca aceasta metoda rezolva rapid problema cu cosurile a micutului. Totusi, trebuie sa ai mare grija sa nu-i dai din greseala pudra in ochi, in urechi sau in gurita.
- Daca alaptezi, poate fi o idee buna sa-ti schimbi alimentatia si sa renunti la citrice si la fructele dulci. In unele situatii, cand mama mananca portocale sau nectarine, acneea bebelusului se agraveaza dupa alaptare.
- In cazul in care eruptia apare in urma unui tratament medicamentos prescris pentru o alta problema de sanatate, vorbeste cu pediatrul si roaga-l sa-ti recomande un tratament alternativ pentru micutul tau, care nu ii va inrautati problemele cu cosurile.
Ce nu trebuie facut daca puiul meu are acnee?
– Nu ii da bebelusului medicamente impotriva acneei.
– Nu aplica pe pielea micutului creme si unguente contra acneei.
– Nu folosi lotiuni astringente ca sa ii usuci cosurile.
– Atunci cand il speli pe fata, ai grija sa nu freci pielea, pentru ca se poate irita. Din acelasi motiv, nu e indicat sa ii cureti prea des zonele afectate de acnee.
– Nu folosi uleiuri si lotiuni cu textura grasa pe pielea bebelusului, pentru ca astfel de produse infunda porii si ii pot agrava problema.
– Nu lasa micutul sa se scarpine si in niciun caz nu ii sparge cosurile, pentru ca se pot infecta.
Acneea la bebelusi – Afectiuni cu care poate fi confundata
Contacteaza medicul daca ai suspiciunea ca bebelusul sufera de acne. Sunt si alte afectiuni care pot fi confundate cu acneea la bebelusi.
Printre acestea se numara eczememle, eritemul alergic si eritemul caloric. De asemenea, mai exista si o forma de acne (acneea de contact a sugarilor), care este provocata de utilizarea in exces a cremelor, uleiurilor si altor solutii pe pielea sensibila a bebelusilor.
Milia
Milia este afectiunea care se manifest amici proeminente albe pe suprafata pielii, situate in special pe fata si in zona de piele paroasa. Milia apare la proximativ 24-40% dintre nou-nascuti. Din punct de vedere histologic acestea sunt mici chisturi superficiale de incluzie care rezulta prin retentia cheratinei si a materialului sebaceu la nivelul glandelor pilo-sebacee ale nou-nascutului.
Milia este localizata in mod particular la nivelul proeminentelor obrajilor, nasului, barbiei si a pliurilor naso-labiale. Afectiunea este de asemenea autolimitata si dispare in prima luna de viata a sugarului.
Miliaria cristalina
O alta afectiune cu care putem confunda acneea la bebelusi este miliaria cristalina (sudamina). Aceasta afectiune se manifesta prin prezenta unor vezicule clar evidentiate superficiale fara areola inflamatorie in jur. Leziunile apar in special la nivelul capului si toracelui. Fiecare vezicula are legatura cu o glanda sebacee al carui duct a fost obstruat sau ocluzionat.
Eruptia difera de milia prin aceea ca veziculelor le lipseste opacitatea alba intalnita in milia, in general apar putin mai tarziu (in a doua saptamana) si au legatura de obicei cu caldura excesiva si umiditatea.
Autor: Alexandra NEDELCU
Imagine de James Timothy Peters de la Pixabay
Horoscop 2025. MUTĂRI astrale MAJORE! Previziuni astrologice complete pentru toate zodiile
Venus în Vărsător 7 decembrie 2024 – 2 ianuarie 2025. Cum se transformă prietenia și relațiile?