4. Paraziti
Infectiile parazitare pot cauza, de asemenea, diaree. De exemplu, giardioza este cauzata de un parazit microscopic care traieste in intestine. Printre simptome se regasesc gazele, inflamarea abdomenului si diaree. Aceste tipuri de infectii se pot raspandi usor, iar tratamentul implica luarea anumitor medicamente, astfel ca bebelusul va trebui consultat de un doctor.
Citeste si: Diareea la copii. Cauze, simptome, prevenire. Ghid complet pentru parinti
5. O reactie la antibiotice
In cazul in care bebelusul tau face diaree dupa ce a luat antibiotice, s-ar putea ca aceste doua lucruri sa fie legate unul de celalalt. Discuta cu medicul pediatru despre alternativele si remediile disponibile.
6. Prea mult suc
Prea mult suc (in special cel de fructe, care contine sorbitol si multa fructoza) sau prea multe bauturi indulcite ii pot deranja burtica bebelusului. Daca vei reduce cantitatea de suc, problema se va rezolva de la sine in aproximativ o saptamana. Specialistii recomanda sa nu ii dai micutului suc pana la varsta de sase luni. De asemenea, dupa aceasta varsta, nu ar trebui sa-i dai mai mult de 120 de mililitri de suc pe zi.
7. O alergie alimentara
Trebuie sa suni la 112 daca micutul tau are probleme de respiratie sau daca i se umfla fata si buzele. O alergie alimentara poate provoca reactii grave in cateva ore. Printre simptome se regasesc diareea, gazele, durerile abdominale si sange in scaune. In cazuri si mai grave, o astfel de alergie poate provoca iritatii la nivelul pielii, eruptii cutanate, inflamatii si dificultati de respiratie. Proteinele din lapte reprezinta cel mai des intalnit alergen. Daca tu crezi ca micutul tau are o alergie alimentara, ar trebui sa discuti cu medicul pediatru despre acest aspect.
8. Intoleranta alimentara
Spre deosebire de alergiile alimentare, intoleranta alimentara (denumita uneori „sensibilitate la alimente“) este o reactie anormala ce nu implica sistemul imunitar. Un exemplu de sensibilitate de acest gen il reprezinta intoleranta la lactoza. Aceasta este extrem de rara la bebelusi, dar, daca micutul tau are asa ceva, inseamna ca organismul sau nu produce destula lactaza, enzima necesara pentru a digera lactoza (zaharul din laptele de vaca si din alte produse lactate). Cand lactoza nedigerata sta in intestin, poate provoca simptome precum diareea, crampele abdominale si gaze. Simptomele apar de obicei dupa jumatate de ora de la consumarea produselor lactate. Daca micutul tau prezinta un caz acut de diaree, s-ar putea sa aiba probleme in producerea lactazei, iar, drept rezultat, s-ar putea sa aiba simptomele unei intolerante la lactoza vreme de o saptamana sau doua.
Nu rata nici: Importanta masajului la copii. Cand sa il masezi pe cel mic
9. Ingerarea unei substante toxice
In cazul in care copilul tau are diaree si vomita, iar tu crezi ca a inghitit o substanta daunatoare, suna de urgenta la 112 si cere ajutorul personalului medical specializat.
Autor: Alexandra NEDELCU
foto: Depositphotos.com
Citeste continuarea: 1 2