Shop
Ultimele 100 de articole

7 adevaruri nestiute despre cand incep copiii sa renunte la scutece

14 septembrie 2021, , Vizualizări:
cand incep copiii sa renunte la scutece - sfatulparintlior.ro - pixabay_com - child-316211

Iata cateva situatii importante legate de deprinderea copiilor de a folosi toaleta. Indiferet cat de mult ai citit si te-ai documentat pe marginea acestui subiect, e foarte posibil sa nu fi aflat pana acum cele 7 adevaruri de mai jos.

Iata 7 adevaruri nestiute despre cand incep copiii sa renunte la scutece.

1. Nu exista dovezi

De fapt, exista foarte putine studii documentate in ceea ce priveste momentul in care copiii incep sa foloseasca toaleta. „In ciuda tuturor sutelor de pagini scrise pe aceasta tema, nu exista o baza puternic documnetata, sau alt tip de cercetare care sa sustina cu exactitate o varianta sau alta, in ceea ce priveste varsta la care copiii incep sa foloseasca singuri toaleta”, explica D. Timothy Schum, medic pediatru.

2. Varsta optima

Varsta la care copiii incep sa foloseasca toaleta (sau oala de noapte) e in crestere. In jurul anului 1940 se pare ca pe la 18 luni copiii scapau de scutece. Conform unui studiu din 2001, baietii renunta in zilele noastre la scutece pe la 39 de luni, iar fetitele, pe la 35.

Citeste si: De cate scutece are nevoie un copil/zi in functie de greutate

3. Presiune

Aceasta „intarziere” nu e ceva rau, dimpotriva. Unii atribuie aceasta intarziere din zilele noastre parintilor, care au devenit prea permisivi pe marginea acestei probleme. Dar „nici sa pui presiune pe copil nu e ceva normal”, spune Dr Andrea Mc Coy. Dupa varsta de doi ani abia copiii incep sa-si exprime autonomia. Sa incepi sa te lupti cu ei pentru o idee pentru care ei nu sunt pregatiti e ceva gresit, care poate crea frustrare atat in randul copiilor, cat si al parintilor.

4. Emotional

Copilul tau nu e gata sa renunte la scutece decat atunci cand e pregatit emotional s-o faca. Doar fiindca copilul ramane uscat pe toata durata osmnului de dupa amiaza, nu inseamna ca nu mai are nevoie de scutece si ca din momentul respectiv poate face la olita sau toaleta. Semnele ca ar fi gata inseamna sa inteleaga foarte bine niste indicatii simple, de genul: nu uita sa-ti dai pantalonii jos inainte de a face pipi!; sa-ti ceara sa-i schimbi scutecul murdar si sa inceapa sa ceara lenjerie de „copii mari”.

Te mai poate interesa: Pregatirea copilului pentru olita. 10 pasi pe care trebuie sa-i urmezi

5. Fizic

…Si nu e gata sa mearga la toaleta pana nu e pregatit din punct fizic pentru asta. Copiii nu-si pot controla cu adevarat sfincterele pana cel putin in jurul varstei de 12-18 luni, cel mai devreme! – afirma Mc Coy. Intai trebuie sa invete ca toaleta e locul in care pot da drumul la pipi, exact ca in scutec.

6. Personalitate

Varsta la care copiii incep sa foloseasca toaleta are o influenta asupra evolutiei lor ulterioare.  Nimic mai fals. Nu are nici o legatura acest detaliu cu evolutia personalitatii copiilor!

7. Accidente

Si copiii mari mai „uda” patul din cand in cand. Mici accidente se pot intampla si la varste car trec de 3-4 ani. „De fapt, copiii raman complet uscati noapte abia dupa ce organismul lor incepe sa produca un anumit tip de hormon care trimite semnale propriului corp, oprindu-l sa mai urineze noaptea” – explica Dr. McCoy. Iar asta se intampla… atunci cand se intampla.

Foto: Pixabay.com

Cuvinte cheie:

seo
Gradinita
Blossom Salon
Aboneaza-te
la Newsletter-ul zilnic
Primeste pe mail noutatile Sfatulparintilor.ro. Citeste politica de confidentialitate.