4. Leganatul
Multi copii se calmeaza prin miscari spre fata si spate, asemanatoare miscarilor unui leagan. Unii bebelusi se vor misca in fata si in spate in timp ce se afla in patru labe, iar altii – in timp ce stau in picioare. Leganatul corpului incepe in jurul varstei de sase luni si poate fi insotit de lovituri cu capul de patut sau rotirea capului. Este indicat sa ai o abordare precauta fata de leganat.
La bebelusi, leganatul nu este un semn al vreunei probleme emotionale sau care sa tina de dezvoltarea lor. Daca el va percepe ca incerci sa-l opresti din leganat, s-ar putea sa continue sa faca acest lucru tocmai ca sa te necajeasca. Daca leganatul micutului tau din timpul noptii este zgomotos si destul de energic, ar fi bine sa-i muti patutul de langa perete. Si asigura-te ca patutul are toate suruburile bine stranse, pentru ca miscarea le poate face sa slabeasca si te-ai putea trezi cu copilul cazut pe jos.
Te mai poate interesa: Somnul in sacul de dormit. Avantaje pentru bebelusi
5. Loviturile cu capul de patut
Ca si leganatul, loviturile date de patut cu capul reprezinta un comportament asigurator la bebelusi. Destul de bizar, micutul tau s-ar putea lovi cu capul de patut pentru a-si distrage atentia de la o durere – daca ii ies primii dinti sau daca are o infectie la o ureche, de exemplu. Loviturile cu capul incep, de obicei, dupa varsta de sase luni si ating apogeul pe la 18-24 de luni.
Acest obicei al bebelusului tau ar putea dura cateva luni sau chiar cativa ani, dar cei mai multi dintre micuti renunta la el pana la varsta de trei ani. Intre timp, asigura-te constant ca suruburile sunt bine stranse la patutul bebelusului. Nu fi tentata sa pui perne sau paturi in patut pentru a atenua loviturile! Nu vei face decat sa cresti riscul de sufocare. Aceste lovituri reprezinta rareori un semn al unei probleme de dezvoltare sau al uneia de factura emotionala, dar ii poti spune medicului despre ele.
Nu rata nici: Somnul la copii: Cat trebuie sa doarma un copil?
6. Scrasnitul din dinti
Mai bine de jumatate dintre copii scrasnesc din dinti. Scrasnirea dintisorilor apare la orice varsta, dar e mai comuna la bebelusi, carora abia le iese primul set de dinti (pe la varsta de sase luni). Cauzele posibile ale acestei activitati constau in senzatia data de dinti, in durere si in probleme de respiratie (din cauza nasului infundat sau a unei alergii). Chiar daca sunetul te-ar putea deranja, probabil ca scrasnitul nu ii va afecta dantura micutului tau. Totusi, este indicat sa-i spui medicului despre acest amanunt. Doctorii ar putea verifica daca scrasnitul ii afecteaza dantura micutului.
Autor: Alexandra NEDELCU
Imagine de Flavio Nartallo de la Pixabay
Citeste continuarea: 1 2
Activul Marte e în Leu din 4 noiembrie 2024. Mesaje speciale de la Univers pentru 4 zodii
Te-ai nascut cu noroc? Priveste-ti palma si afla raspunsul! Simbolurile norocoase sunt descrise aici