5 moduri prin care bebelusii iti arata cat sunt de destepti - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

5 moduri prin care bebelusii iti arata cat sunt de destepti

Sfatulparintilor » Bebeluși » Îngrijire bebelusi » 5 moduri prin care bebelusii iti arata cat sunt de destepti
bebelusii iti arata cat sunt de destepti
Credit foto: Imagine de Mari Kanezaki de la Pixabay

E mic, ce stie el?! De cate ori esti tentat sa zici acest lucru despre bebelusi? In realitate, bebelusii sunt foarte destepti. Desigur, toti parintii spun asta despre copiilor lor, insa bebelusii sunt chiar niste mici genii. Bebelusii pot simti emotiile, pot face deductii logice si chiar pot intelege concepte abstracte. In afara ca sunt micuti, bebelusii nu sunt foarte diferiti de adulti.

Iata 5 moduri prin care bebelusii iti arata cat sunt de destepti.

Bebelusii pot “citi” ganduri

Se credea pana acum ca bebelusii nu pot intelege ca oamenii au alte idei, alte emotii decat au ei. Totusi, noi studii scot la iveala faptul ca bebelusii sunt perfect constienti de procesul de gandire al celorlalti.

Agnes Kovacs, de la Academia de Stiinte din Ungaria, a facut un experiment la care au participat 56 de bebelusi de 7 luni. Copiii au privit desene animate in care personajul principal era un strumf. Acesta se juca cu o minge pe o masa. Din cand in cand mingea se operea in dreptul unui obstacol si “disparea”. Personajul devenea dramatic, iar bebelusii priveau surprinsi ecranul. Teoria cercetatorilor este ca bebelusii au inteles emotiile personajului. Un studiu similar realizat in 2011 la Universitatea din Missouri, coordonat de Yuyan Luo, a scos la iveala date similare. Bebelusii chiar stiu sa “citeasca” gandurile celorlalti.

Cercetatorii spun ca atunci cand un bebelus vede ceva suprinzator sau care pe care nu il inteleg foarte bine se uita la el prelung, pentru a-l studia.

Ghid Sfatulparintilor.ro: 100 de expresii care fac rau copiilor, interzise unui parinte bun. Il poti cumpara de aici!

Copiii fac diferenta dintre limbaj si onomatopee

La un studiu realizat de Seth McFarlane cu bebelusi de 9 luni, s-a constatat ca acestia pot face diferenta dintre limbajul uman, onomatopee si sunetele emise de animale. Astfel, in timp ce se auzeau diverse sunete, bebelusii puteau asocia sunetele cu imaginile corespondente. Mai exact, in timp ce se auzeau cuvinte rostite de om, bebelusii se uitau la pozele cu oameni. Cand se auzeau sunete precum tusit sau sughit, bebelusii nu au privit nicio imagine. Cand se auzeau sunetele scoase de un papagal, copiii se uitau la poze cu animale. Problema a intervenit cand papagalul rostea cuvinte, copiii fiind derutati. In timp ce unii se uitau la fotografii cu oameni, altii se uitau la fotografii cu obiecte.

Bebelusii stiu cand parintii sunt certati

Viata de adult poate fi si dificila, iar in cuplu pot aparea tensiuni. Iar bebelusii simt asta. Chiar daca dorm, cei mici stiu ca parintii lor sunt furiosi, iar asta le poate afecta dezvoltarea emotionala. Intr-un studiu din 2013 realizat la Universitatea din Oregon, mamicile au fost intrebate cat de des se cearta cu partenerii de viata. Apoi, dupa ce au fost adormiti, bebelusii au fost conectati la senzori care urmareau fluxul sangvin si activitatea cerebrala, iar la casti se auzeau voci de barbati vesele, neutre si furioase.

S-a constatat astfel ca in familiile in care aveau loc certuri dese, reactia bebelusilor era mult mai accentuata atunci cand vocea barbatilor era furioasa, decat in cazul bebelusilor din familii in care parintii nu se cearta. Cea mai activa parte din creier era cea care regleaza stresul si emotiile. Chiar daca dormeau bebelusii puteau simti ostilitatea, iar creierul lor reactiona negativ. Desi nu sunt suta la suta convinsi, cercetatorii considera ca bebelusii supusi prematur la conflicte conjugale pot dezvolta tulburari emotionale majore mai rapid decat ceilalti bebelusi.

Ghid Sfatulparintilor.ro: 100 de expresii care fac rau copiilor, interzise unui parinte bun. Il poti cumpara de aici!

Bebelusii pot invata versurile cantecelor din burtica

Probabil ca ati auzit povestile mamicilor care pun castile pe burtica si dau drumul operelor lui Mozart. Desi experimentul nu garanteaza ca vei avea un geniu, exista totusi dovezi ca muzica ii ajuta pe bebelusi sa-si dezvolte abilitatile cognitive inca din faza prenatala. Cercetatorii de la Universitatea din Helsinki spun ca bebelusii pot recunoaste muzica si versurile melodiilor pe care le-au ascultat in perioada intrauterina.

In anul 2013, cercetatorii au rugat 12 femei insarcinate sa puna melodia “Straluceste mica stea” de cinci ori pe saptamana. Un alt grup, tot de 12 mamici, a fost rugat sa nu puna muzica fetusilor lor. Dupa nastere, bebelusii au fost adusi la universitate si s-a urmarit activitatea cerebrala in timp ce ascultau acest cantec. Bebelusii care au fost expusi melodiei au recunoscut-o si dupa nastere. Mai mult, au recunoscut-o si la patru luni de la nastere.

Bebelusii pot empatiza

Empatia etse una dintre emotiile umane de baza. Definita ca “grija pentru sentimentele altora”, empatia ne ajuta sa relationam cu cei aflati in suferinta. Asa s-a dezvoltat si caritatea. Empatia incepe de la varste foarte fragede. Cercetatorii de la Universitatea din Kyoto au analizat 40 de bebelusi pe care i-au separat in doua grupuri. Primul grup a urmarit imagini malitioase cu o minge albastra care urmarea un cub gaben.

In ciuda tentativelor cubului de a scapa, mingea il impinge spre un perete. Al doilea grup a urmarit un show similar numai ca, cele doua figurine nu interactionau. Apoi, bebelusilor le-au fost prezentate jucariile, in realitate. Daca in al doilea grup bebelusii n-au manifestat o simpatie aparte pentru una dintre ele, in grupul care a urmarit imaginile violente, 9 din 10 copii au ales cubul.

Cercetatorii au realizat un al doilea experiment.

Au fost adusi inca 24 de bebelusi care au urmarit un show in care o figurina batea o alta. In plus a fost adaugat si un personaj neutru – un cilindru rosu care nu facea nimic.

Apoi copiilor li s-au adus seturi diferite de jucarii. In primul grup s-au adus “ofensatorul” si cilindrul rosu. In al doilea grup s-au adus cilindrul rosu si “victima”. In primul grup s-a ales cilindrul rosu, iar in al doilea grup a fost aleasa “victima”. Acest lucru arata ca bebelusilor nu le plac “baietii rai”.

Sursa: listverse.com

Imagine de Mari Kanezaki de la Pixabay

Data articol: 06/07/2023