Cum sa ii introduc si alte alimente solide?
Fiecare aliment solid permis pentru copil trebuie introdus singur, in combinatie cu alte alimente pe care copilul deja le cunoaste si le tolereaza. Distanta intre doua alimente noi trebuie sa fie de cel putin 3-4 zile. Motivul? Astfel iti vei da seama daca apar anumite reactii neprevazute sau alergice de la acel aliment, semn ca nu este tolerat de copil, sau daca celui mic nu ii place alimentul. Daca i-l dai in combinatie cu alte produse pe care el le manca cu placere si vezi ca brusc intoarce capul sau nu mai deschide gura cu acelasi apetit, inseamna ca nu ii place noul produs introdus, nu ca ar avea o problema de sanatate manifestata prin scaderea poftei de mancare.
Daca aveti alergii in familii trebuie sa astepti chiar o saptamana intre noile alimente introduse. Semne de alergie sau intoleranta la un aliment nou sunt: diaree, o burtica umflata si balonata, mai multe gaze intestinale, sau eruptii cutanate.
Chiar daca este o idee buna sa iti obisnuiesti copilul cu o cat mai mare varietate de alimente, poate sa treaca destul de mult timp pana cand el se va obisnui cu fiecare gust si textura noua, cu atat mai mult cu combinatia dintre ele care duce mereu la cate un alt gust.
Fiecare copil are propriile sale preferinte unice de alimente, dar tranzitia spre o alimentatie solida bogat diversificata trebuie sa contina:
1. Cereale semi-lichide (diluate cu laptele de san sau laptele formula)
2. Piure de fructe si legume (fara citrice, fara rosii)
3. Sursa de proteine foarte fin tocate (galbenus tare de ou si piept de pui sau peste alb).
Dupa ce copilul mananca bine cerealele, ofera-i cateva lingurite de legume sau fructe la aceeasi masa la care mananca cerealele.
Alimentele bune cu care sa incepi sunt: cartofii dulci, banane, morcovi, suc de mere, piersici, pere, dovlecel, fulgi de ovaz. Toate alimentele trebuie sa fie preparate sub forma de piure si sa fie moi, la aceasta varsta copilul va apasa mancarea intai de cerul gurii sale si apoi o va inghiti, deci ea trebuie sa fie fina ca sa poata fi inghitita.
Daca hranesti copilul cu mancare de la borcane preparate special pentru copiii mici de cateva luni, scoate o parte din mancarea aceasta intr-un castronel al copilului si da-i de mancare din acel vas. Daca ii dai de mancare direct din borcanel, punand lingurita in mancare dupa ce ai bagat-o in gura lui, nu vei mai putea folosi mancarea ramasa in borcan si alta data pentru ca ai introdus prin lingurita bacterii din gura lui care vor fermenta in mancare, creand probleme serioase de digestie data viitoare cand ii dai sa manance restul de aliment din borcanel.
De asemenea, arunca orice mancare la borcan dupa o zi sau doua dupa ce ai deschis-o.
Doar in aceeasi zi este valabil sa hranesti copilul de doua ori din acelasi borcan cu piure pentru copii cumparat din comert.
Unii specialisti pediatri recomanda introducerea fructelor si legumelor de culoare galbena intai de toate in alimentatia solida pentru ca sunt mai usor de digerat, dar alte sfaturi avizate merg pe legume de culoare verde inca de la inceput, care nu sunt asa de dulci si care nu il obisnuiesc pe copil cu dependenta de gustul dulce al legumelor sau fructelor de culoare galbena. De tine si de pediatrul tau depinde pe ce drum sa o apuci. In orice caz, nu elimina niciun aliment nou indicat in diversificare numai pentru simplul fapt ca TU nu il agreezi si consumi. Si stai departe de alimentele interzise pe categorii de varsta, care il pot ineca pe copil (vezi articolul nostru pe aceasta tema).
Daca un copil respinge un aliment anume, nu il forta. Incearca din nou peste o saptamana sau doua. Este posibil sa nu agreeze niciodata cartofii dulci sau se poate razgandi de multe ori si pana la urma sa ii indrageasca permanent.
Sa nu fii surprinsa daca scaunul copilul isi schimba culoarea sau mirosul cand ii adaugi alimente solide in dieta. Daca pana la acel moment copilul a fost hranit numai cu lapte de la san, vei observa probabil un miros puternic nou al scaunului fata de scaunele aproape fara miros de pana atunci, din pricina alimentelor solide pe care acum le mananca.
Este cat se poate de normal. Daca scaunele sale par prea tari (din pricina cerealelor de orez, a bananei care pot contribui la constipatie) introdu-i in alimentatie si alte fructe sau legume din cele permise ca sa ii ajuti tranzitul intestinal.
De cate ori pe zi trebuie sa manance bebelusul meu mancare solida?
La inceput, el va manca cereale semi-lichide (diluate cu lapte de san sau lapte formula) doar o data pe zi. In jur de 8 luni va manca mancare solida de 3 ori pe zi. O zi tipica de mancare in jurul varstei de 8 luni trebuie sa contina o combinatie de:
- Lapte de san sau formula de lapte imbogatita cu fier
- Cereale imbogatite cu fier
- Legume de culoare galbena si verde
- Fructe (fara citrice pana la 1 an)
- Bucati mici cat podul palmei de sursa de proteine cum ar fi branzica de vaci, pieptul de pui
Cu siguranta sunt alimente interzise copiilor in functie de varsta lor. Pentru mai multe informatii, cititi articolul nostru cu Alimente interzise copiilor mici.
Ce ustensile ajutatoare imi trebuie cand incep alimentatia diversificata?
Ca sa transformati aceasta noua experienta a familiei intr-un moment zilnic placut si asteptat de copil cu interes, este bine ca cel mic sa stea intr-un scaunel special inalt pentru hranit, sa ai lingurite de plastic sau silicon ca sa ii projetezi de orice ranire gingia sensibila a copilului, si vase de plastic frumoase si colorate din care ii servesti mancarea. Daca servesti masa in bucatarie si pui pe gresie, sub scaunul copilului, un covoras care se poate spala imediat si usor, reduci la minim si murdaria care se face in acest proces. Vei putea incet incet sa introduci copilului si canita speciala pentru lichide care are opritor si gauri de scurgere, imediat ce se obisnuieste cu alimentele solide. Este bine sa asocieze faptul ca laptele se bea din biberon, in timp ce apa plata pe care o bea dupa ce mananca portia de mancare din bolul colorat, se bea din paharutul special.
Daca inveti copilul sa stea in scaunul sau special pentru a lua masa, el va putea participa la mesele de familie si se va simti parte din familie, lucru foarte important pentru ca el sa constientizeze ca face parte din familie si sa-si invete statutul. In plus, il poti servi in timp ce mananci si tu, iar acest lucru din nou este foarte util pentru dezvoltarea sa armonioasa mentala. Mesele in familie unesc membrii sai, ca mijloc de baza de socializare.
Daca ii prepari tu mancare copilului, este bine sa ai un mixer ca sa ii pasezi foarte fin alimentele. Este bine sa iti cumperi si recipiente mici pe care sa le folosesti ca sa pastrezi la congelator mancarea pregatita, in caz ca faci o portie mai mare si o imparti in 2 sau 3 serviri. Unii parinti folosesc vasul suport pentru cuburi de gheata si pun in fiecare compartiment piureul facut din legume si piept de pui, urmand a decongela cate 2-3 asemenea cuburi pentru urmatoarea masa a copilului. Oricum, este dificil sa reusesti sa prepari exact cantitatea de mancare mancata la o masa de copil, asa ca mai bine congelezi in portii decat sa risipesti alimentele si sa pierzi timp zilnic cu o noua portie fiarta si preparata.
foto: Depositphotos.com
Citeste continuarea: 1 2
Solstițiul de iarnă, 21 decembrie 2024. Va aduce minuni și magie odată cu el?
Cum stai cu BANII de Sărbători. Mesajul cărților de TAROT