Saptamana mondiala a alaptarii: 1-7 august. De ce a fost aleasa aceasta data - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Saptamana mondiala a alaptarii: 1-7 august. De ce a fost aleasa aceasta data

Sfatulparintilor » Bebeluși » Alimentație bebelusi » Saptamana mondiala a alaptarii: 1-7 august. De ce a fost aleasa aceasta data
alaptarea unui bebelus bolnav

In fiecare an, intre 1 si 7 august este celebrata saptamana mondiala a alaptarii, pentru a incuraja alaptarea si pentru a imbunatati sanatatea bebelusilor din intreaga lume.

Perioada este aleasa pentru a marca semnarea Declaratiei Innocenti privind Protectia, Promovarea si Sustinerea Alaptarii, in august 1990, de catre decidenti guvernamentali, Organizatia Mondiala a Sanatatii, UNICEF si alte organizatii, noteaza www.unicef.org.

Cresterea alaptarii la nivel global ar putea salva mai mult de 800.000 de vieti anual, cei mai multi copii sub sase luni.

Beneficiile lactatiei si alaptarii

Lactatia si alaptarea reduc riscul de cancer la san, cancer ovarian, diabet de tip 2 si afectiuni vasculare. Conform estimarilor, o crestere a ratei de alaptare ar putea evita anual 20.000 de decese provocate de cancerul de san.

OMS recomanda alaptarea exclusiva incepand din prima ora dupa nastere si pana la sase luni. Hrana complementara ar trebui sa fie introdusa in paralel cu alaptarea, care este indicat sa continue pana la varsta de doi ani si dupa, arata www.who.int.

Intr-un raport publicat in iulie 2018, intitulat „Capture the Moment,” UNICEF si OMS afirma ca 78 de milioane de bebelusi – sau 3 din 5 – nu sunt alaptati in prima ora de viata, fiind astfel supusi unui risc crescut de deces sau imbolnavire, precum si riscului de a nu mai primi lapte matern.

Raportul mai arata ca bebelusii hraniti cu lapte matern in prima ora de viata au mult mai multe sanse sa supravietuiasca.

Chiar si o intarziere de cateva ore dupa nastere ar putea avea consecinte grave. Contactul piele pe piele impreuna cu suptul stimuleaza lactatia, inclusiv producerea colostrului, denumit si „primul vaccin” al bebelusului, extrem de bogat in nutrienti si anticorpi.

Citeste continuarea pe COPILUL.RO

Data articol: 05/08/2019