Lucruri mai putin cunoscute despre sterilizarea biberoanelor – ghid practic pentru mamici in devenire
1. De ce trebuie sterilizate biberoanele?
In primul an de la nastere, sistemul imunitar nu este inca format, astfel incat bebelusul este vulnerabil in fata bolilor. Daca biberoanele nu sunt sterilizate, virusii, bacteriile si parazitii il pot imbolnavi pe micut. Copilul poate dezvolta orice tip de boala, incepand cu acele iritatii ale guritei si gatului, recunoscute prin aparitia unor pete albicioase, ajungandu-se in situatii mult mai grave, precum voma sau diareea.
2. Care sunt primii pasi de urmat in sterilizarea biberoanelor?
Inainte de a incepe procedura de sterilizare, mai intai trebuie curatate biberoanele atat cele utilizate, dar si cele abia achizitionate.
Utilizati un detergent pentru vase si o perie speciala.
Curatati bine recipientul, tetina, inelul tetinei, capacul si lingurita speciala pentru lapte praf. In acest mod, orice urma de lapte praf va fi inlaturata.
Se recomanda curatarea accesoriilor enumerate anterior imediat dupa utilizarea acestora, inainte ca laptele sa se usuce.
Nu uitati ca dupa utilizare sa igienizati si peria pentru biberoane, folosind apa fierbinte si detergent, apoi clatiti bine.
Acordati o atentie suplimentara curatarii tetinelor, deoarece urmele de lapte uscat pot rezista in timpul procesului de sterilizare.
Pentru a curata complet tetinele, le puteti intoarce “pe dos” si nu uitati sa le clatiti foarte bine, pentru a inlatura orice urma a detergentului.
Puteti apela si la masina de spalat vase, doar in conditiile in care producatorul specifica faptul ca biberoanele sunt rezistente unui asemenea procedeu de spalare.
Verificati ca tetinele si biberoanele sa nu fie deteriorate (zgariate, crapate, taiate). In acest caz trebuie sa le aruncati, deoarece bacteriile se infiltreaza in suprafetele deteriorate si supravietuiesc ambelor procese de spalare si sterilizare.
3. Cum se sterilizeaza biberoanele?
Exista mai multe moduri in care biberoanele se pot steriliza. Cele mai populare sunt: sterilizarea prin fierbere, cu abur cald si cea la microunde.
Sterilizatorul electric pentru biberoane
Sterilizatoarele electrice reprezinta cea mai practica, rapida si eficienta metoda, timpul alocat unei astfel de sterilizari fiind de aproximativ 15 minute, incluzand incalzirea apei, sterilizarea produsului si racirea acestuia. Produsele aflate in interiorul sterilizatorul se pot pastra sterile de la 8 pana la 24 ore, in conditiile in care capacul ramane pozitionat la locul sau. Exista sterilizatoare care au o capacitate de stocare mare (6-7 biberoane) si sunt dotate cu un stativ pentru accesorii (tetine, jucarii dentitie, accesoriile pompei de san, suzete).
Asigurati-va ca biberoanele, tetinele sau orice astfel de accesoriu pentru copii sunt pozitionate cu fata in jos in momentul introducerii in sterilizator. Abia atunci veti fi sigure ca produsele au fost sterilizate in mod corect si complet.
De asemenea, verificati ca in produsele introduse intr-un sterilizator electric sa se preteze sterilizarii cu abur. De exemplu, exista anumite accesorii ale pompei de san care se pot deteriora. In aceeasi situatie se afla inelele gingivale care contin apa sterila sau gel, linguritele de plastic sau metal, precum si anumite componente ale canutelor.
Sterilizatorul pentru cuptorul cu microunde
Anumite biberoane pentru copii pot fi sterilizate direct in cuptorul cu microunde. Este o metoda rapida careia nu trebuie sa ii acordati mai mult de 90 de secunde. Daca decideti sa utilizati aceasta metoda, nu uitati sa introduceti biberoanele nesigilate in cuptorul cu microunde, pentru a evita implozia acestora.
De asemenea, puteti utiliza un sterilizator pentru cuptorul de microunde, dar trebuie sa aveti grija sa nu introduceti niciun produs care ar putea contine metal. Sterilizarea se poate efectua in minim 5 minute si maxim 8 minute, in functie de recomandarile producatorului, la care se adauga si timpul alocat racirii produselor. Avantajul major este acela ca nu ramane niciun miros sau gust dupa efectuarea sterilizarii. Produsele din interior raman sterile timp de 3 sau 24 ore, in functie de modelul achizionat, pe toata perioada in care capacul ramane pozitionat pe sterilizator.
Sterilizarea prin fierbere
Daca producatorul recomanda sterilizarea biberoanelor prin fierbere, puteti utiliza aceasta metoda. In aceste conditii veti avea nevoie de un recipient mare, incapator, dotat cu un capac. Este de preferat ca acesta sa fie nou si incercati sa nu-l mai utilizati in alte scopuri decat pentru sterilizarea biberoanelor si accesoriilor pentru hranire.
Umpleti recipientul cu apa si scufundati complet biberoanele si tetinele. Asigurati-va ca acestea sa nu “prinda aer” in interior, apoi acoperiti oala cu un capac si lasati apa sa fiarba timp de 10 minute. Nu ridicati capacul pana in momentul in care v-ati hotarat sa utilizati un biberon.
Daca utilizati metoda de sterilizare prin fierbere, trebuie sa stiti ca verificarea tetinelor si biberoanelor trebuie facuta mai des, deoarece in acest caz accesoriile se deterioreaza mult mai repede decat in cazul utilizarii metodei de sterilizare cu abur cald sau “la rece”.
Sterilizarea la rece
In cazul acestei metode veti utiliza apa rece si o solutie special pe care o veti dizolva in apa. Tipul acesta de solutie distruge bacteriile in mod eficient si foarte sigur. De retinut, ca aceasta solutie trebuie schimbata la fiecare 24 de ore si se va prepara conform indicatiilor producatorului. Daca solutia este prea concentrata sau prea diluata, aceasta poate afecta produsul.
Puteti achizitiona containere speciale in care puteti prepara solutia sau puteti utiliza o galeata curata cu capac. De asemenea, nu uitati sa verificati daca produsele au “prins aer”.
Prin intermediul acestui tip de sterilizare la rece, produsele trebuie scufundate si mentinute in solutie intre 30 si 60 minute. Dupa incheierea procedurii de sterilizare la rece, fiecare biberon sau tetina in parte trebuie clatit bine cu apa plata sau apa de la robinet, fiarta si ulterior racita.
Avantajul unui astfel de produs pentru sterilizare este acela ca produsele se deterioreaza mai greu, iar, pe de alta parte, puteti steriliza si obiecte de plastic sau metal. Exista astfel de substante care pot fi utilizate inclusiv pentru decontaminarea microbiana a legumelor si fructelor.
4. Sterilizarea este completa. Ce facem in continuare?
Nu scoateti produsele din sterilizator, decat atunci cand a sosit ora mesei. Pastrarea biberoanelor in sterilizator, cu capacul pus, previne contactul acestora cu germenii.
Nu uitati ca inainte de a pregati formula de lapte sa dezinfectati bine mainile si suprafata “de lucru”. Asigurati-va ca biberoanele sterilizate nu au fost expuse prea mult timp, deoarece acestea nu vor mai fi sterile.
5. Cat timp trebuie sa continui sterilizarea biberoanelor?
Perioada minim recomandata este de 1 an de la nasterea bebelusului. Ca mama te vei gandi probabil ca sterilizarea nu mai are niciun rost din moment ce bebe introduce in gurita tot felul de jucarii sau obiecte. Ceea ce trebuie sa retinem, este faptul ca sistemul sau imunitar se afla in plin proces de formare, perioada in care se poate imbolnavi foarte usor. Abia din anul urmator, bebe va incepe sa beneficieze de proprii anticorpi. Chiar si in acest caz, se recomanda sterilizarea biberoanelor, tetinelor, suzetelor pe toata perioada cat bebe le va utiliza.
Cum poate fiecare ZODIE sa atragă mai mulți BANI? Iată cel mai eficient mod!