Lipsa poftei de mancare. Ce faci cand bebe n-are pofta de mancare? Cand trebuie sa mergi cu el la doctor
Lipsa poftei de mancare. E de ajuns sa suspectezi doar ca bebelusul ar manca prea putin fata de cat e normal ca sa intri in panica. Ce e facut insa cand micutul are intr-adevar un apetit scazut si nu se hraneste cat ar trebui?
In primul rand, e bine sa lamurim ce inseamna un apetit sanatos, ca sa poti depista la timp eventualele nereguli. Prin urmare, cat ar trebui sa manance un bebelus? Cum apetitul nu e constant nici macar la adulti, nu te poti astepta ca micutul tau sa functioneze ca un robotel. Si sa pape zilnic cantitatea exacta de lapte si la orele cele mai convenabile. Adevarul e ca pofta de mancare a puiului tau va varia de la o zi la alta si de la o saptamana la alta.
Ca sa-ti faci o idee despre cat ar trebui sa-i dai sa manance, e bine sa stii ca, in general, in functie de varsta la care se afla, sugarii au nevoie in fiecare zi de:
– la 1-3 luni – 150 ml de lapte, de 6-8 ori pe zi.
– la 4-6 luni – 150-180 ml de lapte (la o masa), plus 1-2 ligurite de cereale.
– la 6-8 luni – 180-240 ml de lapte (la o masa), plus gustari de cereale, fructe si legume pe parcursul zilei.
– la 8-12 luni – 120-180 ml de lapte (la o masa), plus o masa consistenta formata din alimente solide.
Daca din vreun motiv nu iti poti alapta puiutul natural si trebuie sa te rezumi la laptele praf, verifica aici cantitatile optime in functie de varsta, greutate si pofta de mancare.
Lipsa poftei de mancare. Ce i-ar putea cauza lipsa de apetit?
Primul lucru la care te gandesti cand puiul tau nu prea mananca este: nu cumva o fi bolnavior? Se prea poate sa fi racit sau sa-l doara burtica (nici tu nu ai pofta de mancare cand nu te simti bine). Dar cel mai adesea e vorba de altceva. Inainte sa presupui ce e mai rau si sa fugi cu el la spital, gandeste-te bine la ce a mancat bebelusul in ziua precedenta. Sau mai devreme in cursul aceleiasi zile. Daca a baut mult suc, lapte sau a mancat o portie zdravana de supa, probabil are burtica deja plina, nu ii mai este foame. El nu se va arata interesat de piureurile pe care i le-ai pregatit.
Pe langa asta, trebuie sa tii seama si de ritmul de crestere al micutului. Pentru ca apetitul i se va schimba odata cu trecerea la o noua etapa. Ceea ce e perfect normal. Bebelusii cresc foarte repede in primele 6 luni de viata. Apoi rata de crestere incetineste putin in urmatoarele 6 luni si e cea mai scazuta intre 12 si 18 luni. Ce inseamna, concret, asta? Ca puiul tau va manca mai putin la 15 luni decat o facea la 11. Motivul: nu mai are nevoie de acelasi numar de calorii.
Citeste si: Ce sa faci cand nu ai pofta de mancare
Lipsa poftei de mancare. Sfaturi pentru mamici
Cand observi o scadere in apetitul bebelusului, incearca sa urmaresti foarte atent tot ce mananca in urmatoarele cateva zile. E bine chiar sa-ti notezi intr-un jurnal alimentar. Daca e vorba doar de vreo 2-3 zile in care micutul nu prea are pofta de mancare, nu e cazul sa te alarmezi. Cu putina rabdare, o sa constati ca bebe isi revine singur si reincepe sa pape in ritmul obisnuit. Ce poti face pentru a-l incuraja este sa-i variezi cat mai mult meniul si sa-i introduci cateva optiuni tentante (cubulete de fructe, legume cu texturi diferite, biscuiti, cereale – sigur, asta presupunand ca ati trecut deja la alimentatia solida).
Totusi, daca situatia persista timp de o saptamana sau chiar mai mult, atunci ar fi bine sa mergi cu el la un consult. Mai ales daca lipsa de apetit e insotita de alte simptome, cum ar fi febra, urticarie sau schimbari in culoarea si consistenta scaunelor, e momentul sa chemi pediatrul.
Nu rata nici: Cum sa dai gust mancarii pentru copii. FARA sa pui pic de SARE!
Autor: Alexandra NEDELCU
Sursa: The Bump.com
Imagine de Matthias Böckel de la Pixabay
Horoscop 2025. MUTĂRI astrale MAJORE! Previziuni astrologice complete pentru toate zodiile
Venus în Vărsător 7 decembrie 2024 – 2 ianuarie 2025. Cum se transformă prietenia și relațiile?