Laptele este primul aliment al copilului si singurul in primele 6 luni de viata. Un sugar nu are nevoie nici macar de apa sau de ceai, dar laptele este esential. Ii asigura cresterea si dezvoltarea optima pe tot parcursul copilariei pana la maturizare. Afla care este cel mai bun lapte pentru copil, atat inainte cat si dupa intarcare, ce valoare nutritiva au diversele tipuri de lapte si in ce cantitate este recomandat de catre medicul pediatru.
Laptele in primul an de viata
Laptele constituie singurul fel de mancare al sugarului mic, pana in 6 luni. Nu se plictiseste deloc de el, indiferent daca este de la sanul mamei sau din biberon. Pentru mamele care nu au o lactatie buna, ea se completeaza cu formulele de lapte praf, asigurandu-se astfel o alimentatie mixta.
“Trebuie sa subliniez faptul ca Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS ) recomanda alaptarea cat mai indelungata a copiilor. Poate o sa vi se para mult, dar ei recomanda alaptarea chiar si dupa varsta de 2 ani. Bineinteles, de cele mai multe ori acest lucru este imposibil pentru niste mame active.” (prof. dr. Ioana Alina Anca, medic pediatru la IOMC, supraspecializare cardiologie pediatrica si ecografie)
4 reguli ale laptelui de la pediatru:
1. Alaptarea este absolut recomandabila pana la varsta de 6 luni!
2. In primul an de viata, alimentatia artificiala trebuie sa se faca cu preparate de tip formule de lapte.
3. In primul an de viata este total contraindicat sa se foloseasca lapte de vaca, de la tara sau de la cutie (este atat parerea noastra ca pediatri, cat si a organismelor internationale)
4. Sunt foarte multi copii care beau mai mult de 1 litru de lapte in primul an de viata, ceea ce prea mult.
Sursa: prof. dr. Ioana Alina Anca, medic pediatru la IOMC
In primul an de viata este acceptata introducerea unei cantitati mici de lapte de vaca pentru prepararea piureului sau a altor mancaruri.
In ce cantitate este recomandat laptele?
In general cantitatea se masoara pe kilogram-corp: 150-200 ml/kg. Astfel, daca in prima saptamana de viata ajunge sa aiba 7 mese pe zi a cate 60-70 ml, aceasta creste progresiv ajungand la o cantitate maxima de 180 ml pe masa in jurul varstei de 6 luni.
Citeste mai multe pe Qbebe.ro.
Aceste DOUĂ ZODII respiră UȘURATE după ULTIMA SuperLună plină până în octombrie 2025
Lecția DIVINA pe care fiecare ZODIE trebuie să o ÎNVEȚE înainte de 2025