Motto: “Alaptarea este darul femeii pentru ea insasi, pentru bebelusul ei si pentru pamant!” – Pamela K. Wiggins
Saptamana 1- 7 august este declarata la nivel mondial Saptamana Alaptarii.
Sfatulparintilor.ro si NUTRICIA, stiinta inspirata de laptele matern, sustin Saptamana Mondiala a Alaptarii printr-o serie de articole educative pentru a te sprijini sa ii oferi micutului tau cel mai de pret dar: laptele matern.
Nu mai este o noutate pentru nimeni faptul ca alaptarea este unul dintre darurile cele mai de pret pe care o mama le poate oferi bebelusului ei. De-a lungul timpului, mii si mii de studii au confirmat faptul ca laptele de mama contine cele mai bune elemente nutritive, intr-o concentratie echilibrata, astfel incat micutul sa se poata dezvolta sanatos si armonios.
Alaptatul fereste bebelusul de boli si infectii, ii intareste sistemul imunitar si il protejeaza de boli ca diabetul, scleroza multipla, boli cardiovasculare si chiar cancer.
Afla mai multe despre influenta alaptarii asupra sistemului imunitar
Mai mult decat atat, alaptatul ofera apropiere fizica si contact emotional sporit. Bebelusul simte apropierea, caldura, protectia mamei, iar mama, la randul ei, beneficiaza de efectele hormonilor eliberati in timpul alaptarii care contribuie la consolidarea instinctelor materne si la crearea unei legaturi speciale cu bebelusul.
Inca din primele clipe de alaptare, mama ii transmite bebelusului ceva foarte important: dragostea. Cat timp il tine la piept, e un joc perfect al zambetelor, al privirilor dragastoase, al ganguririlor, al cuvintelor frumoase, al declaratiilor de dragoste, al pupicilor. Aceste momente il vor ajuta pe bebelus sa inteleaga mai tarziu ca este o fiinta sociala si ca trebuie sa ofere la randul lui afectiune.
Studiile de specialitate au dovedit faptul ca alaptatul contribuie la dezvoltarea emotionala si intelectuala a bebelusului. Creierul are cea mai mare expansiune in primele 6 saptamani de viata extrauterina. Atunci el este “bombardat” de informatii care contribuie la constientizarea mediului care il inconjoara. In timp ce il alaptezi ii poti canta, ii poti vorbi si chiar citi, pentru a i se dezvolta vocabularul, chiar daca acum nu poate sa vorbeasca. El va inmagazina toate aceste cunostinte si le va folosi cand va putea rosti cuvintele.
In timp ce il alaptezi, il poti mangaia. Atingandu-i pielea, creierul bebelusului dezvolta neuroni care ii vor permite sa gestioneze, mai tarziu, stresul emotional. Chiar prin supt se declanseaza mecanisme de gestionare a stresului emotional.
Tine-ti copilul in brate. Nu risti sa-l rasfeti, asa cum se credea odata. De fapt, il inveti pe cel mic ce inseamna dragostea, iubirea, increderea.
In timpul alaptarii, se elibereaza hormoni – oxitocina si prolactina – care, pe langa starea de bine, te vor face sa-ti iubesti si mai mult copilul, sa-l iubesti intr-un mod in care nu credeai vreodata ca vei putea iubi. Iar aceasta iubire va dura pentru totdeauna!
Daca dintr-un motiv sau altul nu se produce lapte, asta nu inseamna ca trebuie sa te consideri vinovata, iar acest lucru sa te deprime. Un bebelus fericit si sanatos are in primul rand nevoie de o mamica fericita si sanatoasa.
Citeste mai multe despre: Avantajele alaptarii pentru mama si bebelus
***
In perioada 1 – 7 august sarbatorim Saptamana Mondiala a Alaptarii, care a luat nastere in anul 1992 la initiativa Aliantei Mondiale pentru Alaptare (The World Alliance for Breastfeeding Action – WABA). Această alianta a fost formata in anul 1991, avand ca obiectiv principal protejarea sanatatii copiilor.
Pentru ca noi, la NUTRICIA, cercetam de peste 30 de ani laptele matern si credem cu tarie ca acesta este darul cel mai de pret pentru sugari, ne alaturam celor care sarbatoresc in aceasta saptamana alaptarea. Mai mult, pentru ca ne dorim sa impartasim cu mamele din experienta noastra, le punem la dispozitie o rubrica speciala unde gasesc informatii despre cum sa alapteze si unde expertul nostru certificat drept Consultant in Alaptare le sta la dispozitie pentru intrebari.