Gestul diversificării care te ajută să crești un copil fără mofturi la mâncare - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Gestul diversificării care te ajută să crești un copil fără mofturi la mâncare

Sfatulparintilor » Bebeluși » Alimentație bebelusi » Gestul diversificării care te ajută să crești un copil fără mofturi la mâncare
diversificare alimentatie copii - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - child-818432_1920

Diversificarea reprezintă o piatră de încercare pentru orice părinte, prin urmare este important să apelezi uneori la strategii nebănuite. Iată cum un gest aparent banal poate să te ajute să crești un copil fără mofturi la mâncare.

Mofturile la mâncare și copiii

Este normal ca cei mici să facă mofturi la mâncare, respectiv să nu aprecieze forma, culoarea sau textura unui anumit aliment. Tot normal este ca respectivului copil să îi placă un aliment într-o zi, dar să nu îi placă în alta, să refuze noile alimente și să mănânce mai puțin sau mai mult de la o zi la alta. Toate aceste lucruri se întâmplă deoarece mofturile la mâncare fac parte din dezvoltarea tuturor copiilor. Este un mod de a-și explora mediul și de a-și manifesta independența. Și se datorează și faptului că au un apetit care urcă și coboară în funcție de cât de mult cresc și de cât de activi sunt.

Medicul Lee Gibson, specialist în biopsihologie și director al Centrului de Cercetare Clinică și Sănătate în Psihologie din Roehampton din Londra, consimte cu privire la aceeași concluzie: „este normal ca un copil de vârstă mică să fie mofturos. În plus, atunci când reacționezi exagerat sau când încerci să aplici regimuri alimentare stricte pentru a descuraja mofturile nu vei face decât să conduci la rezultatul opus.” Specialistul este de părere ca anxietatea nu va ajuta și că este mai bine să îi înveți pe cei mici oferindu-le propriul exemplu, menținând o mentalitate pozitivă când le oferi mâncare și arătându-le cât de mult îți place să consumi un anumit aliment.

Din fericire, copiii ajung să faca mai putine mofturi pe măsură ce cresc. La un moment dat copilul tău va ajunge să mănânce și să se bucure de o mulțime de alimente diferite. Mai sunt și alte informații pe care este bine să le cunoști, cum ar fi: apetitul copilului este influențat de ciclul de creștere și de puseele de creștere (în intervalul 1-6 ani este des întâlnit să le fie foame într-o zi și să facă mofturi în următoarea zi), copiii au gusturi diferite de adulți, viața este mult prea interesantă pentru copii uneori și ei sunt prea ocupați să descopere mediul înconjurător decât să mănânce, copiii învață testând limitele comportamentului acceptabil; pot avea o voință puternică când vine vorba despre decizii cu privire la mâncare (să mănânce sau să nu mănânce și ce să mănânce), însă totul face parte din dezvoltarea lor socială, intelectuală și emoțională.

Citește continuarea pe Qbebe: http://bit.ly/35cml4f

Data articol: 08/10/2019