Suntem avertizati tot timpul ca excesul de sare dauneaza grav sanatatii. Si daca noua, ca adulti, ne face rau, evident efectul negativ asupra copiilor este cu atat mai mare.
La bebelusi o cantitate mare de sare este sinonima cu probleme la rinichi, cresterea tensiunii arteriale sau tulburari de alimentatie. Cercetatorii de la Universitatea din Bristol spun ca, spre deosebire de laptele matern care are doar 15 mg de sodiu la 100 ml, laptele de vaca, de exemplu, are 55 mg /100 ml (necesarul zilnic de sare pana la varsta de 12 luni este 400 mg). Specialistii britanici au constatat ca 70% din grupul de aproximativ 1200 de copii in varsta de opt luni analizati de ei aveau o dieta bogata in sare din cauza alimentelor procesate si a laptelui de vaca.
Pentru copiii cu varste cuprinse intre 7-14 ani, necesarul de sodiu este de 640 mg la baieti si 540 la fetite. Studii realizate de specialisti americani releva faptul ca media zilnica de sare pe care o au cei mici in dieta este de 900 mg. Daca aceasta medie s-ar reduce cu o treime, copiii si-ar micsora cu 63% probabilitatea de a dezvolta probleme cu tensiunea arteriala la varsta de 30-50 de ani. Principala sursa de sare in cazul acestor copii sunt unele cereale, pizza, mancarurile de la fast-food, alimentele semipreparate sau chipsurile.
Cei mici nu se nasc cu „placerea” de manca sare, insa daca sunt obisnuiti cu ea vor vrea din ce in ce mai mult. In plus vor capata dependenta de mancarea nesanatoasa, ceea ce va creste simtitor riscul de a dezvolta boli cronice, precum diabetul de tip 2, bolile cardiovasculare si chiar cancer. Daca la consumul excesiv de sare se va adauga si lipsa de exercitii fizice atunci vom avea de-a face si cu probleme legate de obezitate. (sursa: medicinenet.com)
Horoscop 2025. MUTĂRI astrale MAJORE! Previziuni astrologice complete pentru toate zodiile
Venus în Vărsător 7 decembrie 2024 – 2 ianuarie 2025. Cum se transformă prietenia și relațiile?