In multe locuri din lume, laptele de capra este cel preferat pentru alimentatia bebelusilor. Motivul? Se crede ca e mai usor de digerat si ca are un potential alergenic mai scazut. Vezi mai departe ce diferente exista intre el si laptele de vaca si de ce ar trebui sa-ti hranesti micutul cu lapte de capra.
1. Continutul de grasimi
Dupa cum bine stii, laptele de capra e mai gras decat cel de vaca – o cantitate de 230 ml (cam cat sa umpli biberonul puiului tau) contine in jur de 10 g de grasimi, spre deosebire de cele 8-9 g din laptele de vaca. Desigur, e mai usor sa gasesti pe piata lapte de vaca degresat (cu cel de capra nu ai la fel de multe optiuni, pentru ca exista mai putine sortimente in magazine).
Totusi, acesta are avantajul de a nu contine aglutinina, ceea ce inseamna ca moleculele de grasime din compozitia lui nu se lipesc unele de altele (nu se mai leaga in ciorchini), fiind mai usor de digerat. Cat priveste acizii grasi esentiali, ambele tipuri de lapte au un continut destul de scazut in comparatie cu alte alimente.
Dar diferenta dintre ele este ca laptele de capra are totusi un nivel mai ridicat de acid linoleic si arachnodonic (acizi grasi Omega-6), precum si o proportie mai mare de acizi grasi cu lant scurt si mediu. Acestia sunt procesati mai usor de catre enzimele intestinale, iar puiul tau ii digera mai eficient.
Citeste si: Cum sa prepari lapte praf de capra pentru micutul tau
2. Aportul de proteine
Proteinele din lapte se coaguleaza sub actiunea acizilor din stomac, insa, in cazul laptelui de capra, acest cheag care se formeaza este mai moale, facand ca proteinele respective sa fie digerate mai usor si mai rapid. Pentru ca nutrientii trec mai repede in intestinul subtire, unde sunt asimilati in organism, laptele de capra este recomandat bebelusilor care au tendinta de a regurgita mancarea.
Pe langa asta, laptele de capra are un risc mai scazut de a declansa alergii alimentare. Acestea sunt provocate de obicei de prezenta unor proteine speciale, caseina alpha-S1 si beta-lactoglobulina. Ei bine, desi continutul de beta-lactoglobulina este similar cu cel al laptelui de vaca, cel putin caseina este prezenta in cantitati infime si se aseamana foarte mult cu cea din laptele matern.
Chiar daca nu exista studii care sa demonstreze ca laptele de capra e mai putin alergenic, multe mame spun ca bebelusii lor il tolereaza mai bine decat pe cel de vaca – si cine e mai in masura sa observe asta decat o mama!
Te mai poate interesa si: Beneficiile laptelui de capra. Pentru cine este recomandat
3. Mai putina lactoza
Laptele de capra are in compozitia lui ceva mai putina lactoza decat cel de capra – 4,1%, fata de 4,7%, cat are laptele de vaca. Asta ti-ar putea veni la indemana daca puiul tau are o intoleranta la lactoza.
4. Compozitia de minerale
E adevarat, continutul de minerale la cele doua tipuri de lapte este, in esenta, acelasi. Cu toate acestea, exista cateva diferente cantitative, care fac din laptele de capra o alegere mai potrivita, pentru ca are:
– cu 13% mai mult calciu;
– cu 25% mai multa vitamina B6;
– cu 47% mai multa vitamina A;
– cu 134% mai mult potasiu;
– de 3 ori mai multa niacina (vitamina B3);
– de 4 ori mai mult cupru;
– cu 27% mai mult seleniu (un antioxidant important).
Pe de alta parte, in laptele de vaca regasim de 5 ori mai multa vitamina B12 si de 10 ori mai mult acid folic, ceea ce inseamna ca, daca iti hranesti bebelusul exclusiv cu lapte de capra, va trebui sa-i dai un supliment de acid folic (cauta in magazine sortimentele fortifiate cu acid folic).
Nu rata nici: Ce boli vindeca laptele de capra
Autor: Alexandra NEDELCU
Sursa: AskDrSears.com
Imagine de Illustration Company de la Pixabay
Cum poate fiecare ZODIE sa atragă mai mulți BANI? Iată cel mai eficient mod!