Grijile părinţilor în ceea ce priveşte alimentaţia bebeluşilor sunt majore. Dacă în cazul mămicilor care alăptează lucrurile sunt cât de cât sigure, în ceea ce le priveşte pe mămicile care îşi hrănesc bebeluşii cu lapte formulă apar câteva necunoscute.
Cercetătorii spun că bebeluşii crescuţi cu lapte praf mănâncă mai mult din cauza lipsei unui aminoacid (existent în laptele matern) care creează senzaţia de saţietate.
În acest sens s-au făcut câteva studii care certifică faptul că lipsa respectivului aminoacid din formula de lapte îi face pe bebeluşi să nu-şi poată controla consumul. Iar acest lucru creşte riscul apariţiei obezităţii infantile.
La studiul despre alimentaţia bebeluşilor coordonat de Gary Beaucamp, directorul Monell Chemical Senses Center din Philadelphia, au participat 30 de copii cu vârsta până în 4 luni. Un grup a fost hrănit cu lapte-formulă obişnuit, cealălalt grup a fost hrănit cu formulă de lapte în care s-a adăugat aminoacidul respectiv, iar al treilea grup a fost hrănit cu lapte cu adaos de proteine. Părinţii au fost instruiţi să-şi hrănească bebeluşii până în momentul în care aceştia din urmă au dat primele semne de saţietate. Părinţii nu au ştiut care dintre cele trei formule li s-a dat bebeluşului lor. După prima masă, s-a constatat că bebeluşii hrăniţi cu laptele cu proteine şi cei hrăniţi cu laptele cu aminoacid au mâncat mai puţin decât bebeluşii cărora li s-a dat lapte-formulă obişnuit. „Din moment ce părinţii nu au ştiut ce beau copiii, e clar că aceştia au fost capabili să controleze cantitatea”, a explicat Beaucamp. Timpul dintre prima masă şi a doua masă nu a diferit substanţial în funcţie de formula aleasă. Însă, bebeluşii care au fost hrăniţi cu lapte îmbunătăţit cu proteine şi bebeluşii care au avut laptele cu amino acid au mâncat la fel de puţin ca şi prima dată, fără să dea semne că ar mai dori o porţie.
Aceste descoperiri îi îndeamnă pe cercetători să găsească o nouă formulă de lapte care să conţină aminoacizi ce se regăsesc şi în laptele matern, pentru a crea un produs cât mai “fidel” acestuia. “Aceşti aminoacizi par a controla apetitul bebeluşilor. Deşi este indicat ca mamele să-şi alăpteze copiii cât mai mult timp, există situaţii în care acestea n-au posibilitatea, iar atunci trebuie să avem pentru acei copii un lapte cât mai bun”, a declarat dr. Ian Holyman, neonatolog la Şcoala de Medicină Mount Sinai din New York.
Studiul despre alimentaţia bebeluşilor a fost publicat în numărul din aprilie 2012 al American Journal of Clinical Nutrition.
Horoscop 2025. MUTĂRI astrale MAJORE! Previziuni astrologice complete pentru toate zodiile
Venus în Vărsător 7 decembrie 2024 – 2 ianuarie 2025. Cum se transformă prietenia și relațiile?