Atentie la aportul de fier
Este important sa fii atenta la o eventuala deficienta de fier dupa ce copilul tau implineste un an. Fierul joaca un rol decisiv in dezvoltarea fizic, mentala si dezvoltarea comportamentala, iar o carenta de fier poate duce rapid la anemie. Pentru a evita instalarea unei astfel de deficiente, este bine sa ii limitezi copilului consumul de lapte, la 480 – 720 de mililitri pe zi. De asemenea, ii poti mari cantitatea de alimente bogate in fier, precum carnea, ouale, pestele, fasolea etc. In plus, da-i la micul dejun cereale imbogatite cu fier, pana cand atinge varsta de 2 anisori. Discuta cu medicul pediatru daca te ingrijoreaza faptul ca micutul tau bea mult lapte de vaca sau nu beneficiaza de suficient fier, ori daca te gandesti sa-i dai un supliment alimentar cu fier.
Fructe, cereale integrale si proteine
Fructele de sezon, care nu sunt scumpe, ar trebui sa nu lipseasca din dieta micutului tau. Cand ai posibilitatea, evita sa cureti coaja fructelor, deoarece, in multe cazuri, aceasta contine cele mai multe vitamine si minerale. Incurajeaza-ti copilul sa bea suc natural de fructe, dar evita sa-l indulcesti cu zahar. De asemenea, stai departe de fructele conservate, fiindca au mult zahar si conservanti.
Cat despre painea pe care o dai micutului tau, ideal ar fi sa o faci in casa, din faina integrala (nu arunca taratele!). Totodata, ii poti da anumite tipuri de orez, de asemenea integral. Importante sunt si legumele verzi, rosii si galbene – esentiale pentru dezvoltarea copilului. Totusi, ai grija sa nu le gatesti prea mult – daca le uiti pe foc, pierd din vitamine si minerale.
Asigura-te ca alimentele bogate in proteine (alunele, fasolea, mazarea, ouale, pestele, carnea de mielul, ficatul) intra periodic in alimentatia copilului. Ciocolata, sucurile acidulate, ceaiul ar trebui evitate pe cat posibil, deoarece contin substante chimice si cofeina, ce pot fi daunatoare pentru un copil.