Copilul a implinit un an. Ce ii dai sa manance? - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Copilul a implinit un an. Ce ii dai sa manance?

Sfatulparintilor » Bebeluși » Alimentație bebelusi » Copilul a implinit un an. Ce ii dai sa manance?

Dupa varsta de un anisor, puiul tau trece la hrana solida si la alte obiceiuri alimentare, similare cu ale tale. Important este ca tu sa-i introduci noi arome si texturi in dieta. Preferintele alimentare se stabilesc devreme in viata, astfel incat trebuie sa-ti ajuti copilul sa-si dezvolte gustul pentru alimente sanatoase inca pe de acum.

Copiii au stomacul mic si nu pot manca foarte mult, astfel ca trebuie sa alegi alimentele cele mai pline de nutrienti ca sa-i poti oferi toata gama de vitamine, minerale, proteine si carbohidrati sanatosi de care are nevoie pentru o crestere armonioasa (limitand, bineinteles, dulciurile si mancarurile fara calorii). Micutul tau va continua sa exploreze mancarurile de unul singur, mai intai cu degetele si, mai apoi, cu tacamurile, pe la 15-18 luni. Incurajeaza-l sa isi dezvolte aceste abilitati si ajuta-l cand vezi ca nu reuseste singur. Odata ce a invatat sa manuiasca lingurita si furculita, lasa-l sa se descurce singur.

Tine cont de faptul ca prichindeilor le place sa fie independenti, si ce ocazie mai potrivita pentru invatare prin joaca decat la masa! Lasa-ti micutul sa-si asculte impulsurile (el stie cel mai bine cand ii e foame), dar ii poti impune si anumite limite. Pana la urma, lucrurile sunt simple: tu decizi ce varietate de alimente sanatoase ii oferi, iar copilul tau hotaraste pe care din ele sa le aleaga, cat va manca sau daca le va manca.

 

 

Laptele, la fel de important

Laptele ramane o parte esentiala in alimentatia copilului, pentru ca ii furnizeaza mai departe calciu si vitamina D, importante pentru dezvoltarea oaselor. Copiii cu varsta de pana la doi ani ar trebui sa bea lapte de vaca integral, pentru ca au nevoie de grasimile din lactate ca sa creasca in ritm normal si sa-si dezvoltare creierul. Dupa ce a implinit doi ani, probabil ca veti trece la laptele degresat, dar e bine sa discuti cu medicul lui inainte de a face tranzitia.

Intre 12 si 18 luni, e indicat sa treaca de la biberon la canita ajutatoare, antiscurgere. In loc sa-i elimini brusc biberonul, poti sa o faci treptat. Incepe sa-i oferi laptele integral in canita la una dintre mese (pastrand biberonul la celelalte), progresand pana cand puiul tau uita complet de biberon. Daca il alaptezi exclusiv natural, sari peste etapa biberonului si fa tranzitia direct la canita. Unii copii nu agreeaza laptele de vaca, pentru ca are un gust diferit. In acest caz, poti amesteca lapte integral cu lapte praf si sa ajustezi treptat compozitia, in asa fel incat, la final, sa ramana doar laptele de vaca.

 

Citeste continuarea: 1 2 3

Data articol: 10/04/2016