Trecerea la alimentatia solida la bebelusi este un pas foarte important in dezvoltarea puiului tau. Multe mamici nu stiu insa cand e cel mai bun moment pentru diversificarea hranei, cel fel de alimente sunt considerate potrivite pentru bebelusul proaspat intarcat sau cum sa-l convinga pe cel mic sa manance tot din farfurie. Raspunsuri la aceste intrebari, precum si multe alte sfaturi pentru ca tu si juniorul sa va bucurati de aceasta noua etapa din viata lui, vei gasi in acest articol.
Gasesti aici un tabel diversificare complet.
La ce varsta se introduce alimentatia solida la bebelusi?
Cei mai multi dintre bebelusi sunt pregatiti sa treaca la alimentatia solida de la vartsa de 4-6 luni. Pana atunci, laptele matern sau laptele praf ii vor oferi micutului tau toate caloriile si nutrientii de care are nevoie, iar sistemul lui digestiv nu va fi „echipat“ sa asimileze altceva. In plus, pentru a putea manca si alimente solide, e necesar ca bebelusul sa poata sta in fundulet si sa-si controleze singur miscarile capului si ale gatului.
Nu in ultimul rand, el trebuie sa scape de reflexul de a impinge mancarea afara cu limbuta, lucru care se intampla dupa aceasta varsta, si sa dezvolte coordonarea de a muta bolul alimentar, din fata gurii, in spatele ei, pentru a-l inghiti.
Aminteste-ti insa ca, la fel ca orice alt lucru care iti va ajuta puiul sa creasca, diversificarea alimentatiei este un proces care are nevoie de rabdare, asa incat nu pune presiune asupra lui (sau asupra ta!) sa invete un lucru sau altul daca nu i-a sosit inca timpul. In primele sase luni de viata ale micutului, apa, sucul si alimentele solide sunt, de obicei, nenecesare. De altfel, medicii pediatri recomanda ca bebelusii sa fie hraniti exclusiv prin alaptare pentru o perioada de cel putin jumatate de an – chiar daca unii parinti sustin ca bebelusii lor se arata dornici sa incerce alimente solide mai devreme.
Cum stiu ca bebelusul e pregatit pentru hrana solida?
- Nu te ingrijora in privinta asta – puiul tau iti va da semne clare ca e momentul sa depaseasca nutritia exclusiv lichida. Observa-i atent comportamentul si uita-te dupa indicii de tipul urmator:
- – Isi poate controla miscarile capului – Bebelusul trebuie sa isi poata tine singur capul drept, iar miscarile sa fie sigure, fara ezitari si dificultati.
- – Si-a pierdut reflexul de extruzie – Pentru a tine mancarea solida in gurita, ca apoi sa o inghita, micutul trebuie sa se dezvete de acest reflex, care il face sa impinga mancarea afara cu limbuta.
- – Poate sta singur in fundulet – Chiar daca deocamdata nu e cazul sa ii cumperi un scaun inalt pentru a-l aseza la masa, bebelusul trebuie sa poata sta in fundulet fara ajutor, ca sa poata inghiti mancarea.
- – Face miscari de mestecare – Gurita si limba puiului tau se dezvolta in sincronizare cu sistemul digestiv. Pentru a putea trece la alimente solide, el trebuie sa stie cum sa miste mancarea in gurita si sa o impinga spre gat, astfel incat sa o poata inghiti. Pe masura ce bebelusul invata sa inghita cum trebuie, vei observa ca incepe sa saliveze mai putin (desi, daca este in perioada in care ii apar dintisorii, salivarea va continua).
- – Ia in greutate – Cei mai multi bebelusi sunt pregatiti pentru alimentatia solida dupa ce si-au dublat greutatea de la nastere (sau cantaresc in jur de 7 kilograme). Tine minte insa ca micutul trebuie sa fi implinit macar patru luni; o astfel de greutate la o varsta mai mica este un semn de intrebare, care impune vizita la medic.
- – Ii creste pofta de mancare – Daca puiul tau pare flamand chiar si dupa ce l-ai alaptat (natural sau cu biberonul) de 8-10 ori pe zi, inseamna ca apetitul lui este in crestere si e timpul pentru o hrana mai diversificata.
- – E curios sa vada ce mananci tu – Cand bebelusul se arata curios in legatura cu mancarea ta si intinde mana spre furculita sau spre farfuria din fata ta, e pregatit sa incerce si altfel de mancare.
Citeste si: Totul despre alimentatia diversificata la bebelusi
Cum introduc mancarea solida in alimentatia lui?
Cand te-ai decis sa faci trecerea la alimente solide, incepe cu cerealele pentru bebelusi si alege un sortiment dintr-un singur tip de cereale, care sa fie fortificate cu fier. Continua alaptarea ca si pana atunci, apoi ofera-i o lingurita sau doua de cereale bine inmuiate in lapte (iar mai tarziu de mancare pasata). Iata cum sa procedezi: incepe cu portii foarte mici – pune putina mancare pe varful linguritei – si obisnuieste-l cu cate un singur fel de mancare pe rand, asteptand cateva zile sa se acomodeze inainte de a introduce un aliment nou. Cerealele trebuie sa fie bine amestecate cu lapte (matern sau praf), asa incat sa aiba o consistenta semi-lichida. Foloseste o lingurita din plastic cu capatul moale atunci cand hranesti bebelusul, ca sa nu isi raneasca din greseala gingiile.
Daca puiul tau nu pare interesat sa manance de pe lingurita, lasa-l sa guste mancarea, sa o miroase si sa se invete cu textura ei; in cele din urma, se va obisnui sa manance si alimente solide.
Sub nicio forma nu ii pune cerealele in biberon, pentru ca ii vei transmite un mesaj confuz si nu va invata sa trebuie sa manance stand in fundulet si folosind lingurita.
Incepe sa-i dai mancare solida o data pe zi – intervalul orar ti-l alegi in functie de cum este mai convenabil pentru tine si pentru micut –, atunci cand bebelusul e calm, odihnit si ii poti stimula interesul pentru activitati noi. Nu te ingrijora daca nu mananca prea mult din prima; ii trebuie timp ca sa se acomodeze cu aceasta experienta. Unii bebelusi au nevoie sa exerseze mai mult inghitirea si dezvatul de reflexul de extruziune. Dupa ce s-a obisnuit cu noua alimentatie, va fi pregatit sa-i dai cateva lingurite de mancare solida pe zi. Acum e momentul sa schimbi consistenta cerealelor, adaugand din ce in ce mai putin lapte. Pe masura ce bebelusul mananca tot mai mult, poti mari numarul reprizelor de hranire cu alimente solide.
Ce alimente sa-i dau?
Incepe cu cerealele pentru bebelusi – Amesteca o lingura de cereale de un singur fel (fortificate cu fier) cu 4 linguri (sau 60 de mililitri) de lapte matern sau lapte praf. Multi dintre parinti aleg sa inceapa cu cerealele din orez. Chiar daca aceasta combinatie de cereale si lapte e mai mult lichida, nu ii pune mancarea in biberon, ci aseaza-ti bebelusul in fundulet (sprijina-l daca are nevoie) si serveste-l cu lingurita o data sau de doua ori pe zi. Cand micutul s-a deprins sa inghita cerealele semi-lichide, incepe sa le combini cu mai putin lapte si sa-i dai din ce in ce mai multe cereale. Ca sa diversifici putin alimentatia, ofera-i cereale din ovaz sau orz.
Adauga mancare pasata – Dupa ce micutul devine un „as“ al cerealelor, incepe sa-i introduci gradat in alimentatie mancarea pasata: fructe, legume si carnita. Fiecare fel de mancare cu care incerci sa-l inveti trebuie sa fie facut dintr-un singur ingredient, fara sa contina zahar sau sare. Cu alte cuvinte, ii vei da doar piure de banane, de mere, de pere, de piersici, de morcovi, de mazare, de dovlecel, de cartofi dulci, de broccoli (fara sa le amesteci intre ele).
Asteapta 3-5 zile sa se obisnuiasca, apoi introdu in meniu urmatorul fel de mancare pasata.
In acest mod vei putea observa si daca nu tolereaza bine unele alimente sau are vreo reactie alergica (are diaree, vomita sau ii apare o eruptie). Dupa ce ti-ai obisnuit bebelusul cu o varietate de mancaruri pasate, formate din cate un singur ingredient, poti incepe sa combini intre ele piureurile de fructe sau cele de legume.
Da-i fructe si legume taiate marunt – In jurul varstei de 8-10 luni, micutii pot fi hraniti cu alimente taiate marunt, pe care sa le manance cu manuta, cum sunt fructele moi, legumele, pastele, branza, carnea bine gatita, biscuitii pentru bebelusi si cerealele uscate. Pe masura ce se apropie de prima aniversare, ii poti oferi bebelusului astfel de mancaruri de trei ori pe zi, plus gustari intre mese, pasand si tocand marunt ceea ce servesti la masa pentru restul familiei.
Cum procedez cand vreau sa-l invat cu un aliment nou?
Desigur, e bine ca micutul sa se obisnuiasca sa manance alimente cat mai diverse, insa va fi nevoie de timp ca el sa se invete cu textura si cu gustul lor. Fiecare bebelus are preferintele lui, asa ca nu il forta sa manance un aliment sau altul la sfatul celorlalte mamici din anturajul tau.
Cand bebelusul face tranzitia de la cereale la mancare pasata, da-i una-doua lingurite de piure de fructe sau de legume la aceeasi masa (adica dupa ce a mancat cerealele cu care e obisnuit deja). Tine minte: mancarea trebuie sa fie foarte moale, bine pasata, pentru ca in aceasta etapa bebelusul apasa alimentele de cerul gurii si abia apoi le inghite, asa ca nu trebuie sa se zgarie.
Nu ii da niciodata piureul direct din borcanel, ci pune mai intai o cantitate foarte mica pe o farfurioara si hraneste-l din ea.
Daca vei baga lingurita cu care mananca in borcanel, vei fi nevoita sa arunci mancarea ramasa, pentru ca bacteriile din gurita bebelusului vor patrunde in recipient. De asemenea, nu pastra mancarea mai mult de o zi sau doua dupa ce ai desfacut borcanelul.
Unii parinti te vor sfatui sa incepi cu legumele, lasand fructele pe mai tarziu, pentru ca bebelusul tau sa nu se invete cu dulciurile. Insa micutii se nasc cu o preferinta pentru mancarurile dulci, asa ca oricum nu trebuie sa te ingrijorezi din cauza asta si nu conteaza in ce ordine ii introduci in dieta alimentele pasate. E important sa retii ca trebuie sa-l obisnuiesti cu cat mai multe feluri de mancare, asa ca nu ocoli legumele care nu iti plac tie.
Un alt lucru pentru care trebuie sa te pregatesti este faptul ca scaunul bebelusului isi va modifica mirosul si culoarea odata ce puiul tau trece la mancaruri solide.
Cat timp e hranit numai cu lapte, acest miros nu este deranjant, insa el se va schimba imediat ce micutul mananca chiar si cantitati infime de alimente solide. Acest lucru este perfect normal. Daca ti se pare sa scaunul lui este prea tare (bananele, cerealele din orez si piureul de mere pot contribui la aparitia constipatiei), inlocuieste-i fructele si legumele cu altele si treci pe cereale din orz si ovaz. Tot in aceasta perioada, poti incepe sa ii dai apa micutului, pentru ca il va feri de constipatie (desi bebelusul isi ia toata hidratarea de care are nevoie din lapte). Ii poti da intre 60 si 120 de mililitri de apa pe zi, intr-o canita pentru bebelusi.
Nu rata nici: Mancare pentru bebelusi. Ghidul alimentelor pe grupe de varsta
Citeste continuarea: 1 2
Aceste 3 ZODII îți vor oferi întotdeauna o a DOUA SANȘĂ
Luna DECEMBRIE 2024 ne aduce două Luni noi și o Luna plină. În ce energii terminăm anul 2024
Acatistul de multumire – Slava lui Dumnezeu pentru toate