Alimentatia copilului mic este foarte importanta pentru dezvoltarea sa armonioasa si pentru sanatatea sa in toti anii copilariei. Pe cat de simplu este pentru noi adultii acest capitol al vietii, pe atat de plin de reguli care mai de care mai sofisticate este procesul hranirii copilului.
Parca ne aflam intr-un labirint in care trebuie sa stim exact pe unde avem voie sa o luam si pe unde nu. Ca sa ajungem cu bine la obiectivul de a avea un copil hranit corect, fara greseli.
Parcurgem impreuna o recapitulare organizata schematic ca sa fie de ajutor oricarui parinte, chiar daca o buna parte din informatii le stim.
Asadar, iata ce avem voie sa facem si ce nu in procesul prepararii alimentatiei si hranirii copilului mic, conform specialistilor in nutritie de la recipegoldmine.com.
Da, ai voie:
- Sa folosesti cuburi de gheata ca sa congelezi piureul de legume pentru masa copilului. Fiecare cub trebuie sa fie in jur de 400 grame. Pune mancarea in aceste suporturi pentru cuburile de gheata. Apoi dupa ce s-a congelat scoate cate un cub, ambaleaza-l in pungute de alimente si pastreaza-le la congelator in continuare. Poti folosi mancarea pe durata unei luni.
Sa arunci mancarea neterminata din bolul copilului. Bacteriile se formeaza imediat.
- Sa introduci alimente noi o data pe saptamana, nu mai des, ca sa urmaresti eventualele alergii ale copilului la fiecare in parte.
- Sa te asiguri ca cel mic a acceptat majoritatea legumelor si fructelor inainte de a incerca orice tip de carne.
- Sa prepari legumele si fructele in aburi sau la cuptor ca sa le ramana cat mai multe vitamine si minerale cu putinta, fata de varianta fiertului pe aragaz.
Sa folosesti ca sa subtiezi piureul de legume sau fructe: apa ramasa dupa fierbere, lapte de san, lapte formula, lapte de vaca, iaurt, suc de mere.
- Sa folosesti ca sa ingrosi piureul de legume sau fructe: faina de cereale, cereale mixte, branzica de casa, galbenus de ou fiert tare, iaurt, cartof alb sau dulce zdrobit.
Ce nu ai voie sa faci:
- Nu ai voie sa ii dai copilului sub doi ani nuci, stafide, floricele de porumb, legume nepasate mici, fructe nedecojite, unt de arahide.
- Nu ai voie sa ii dai miere copilului sub un an din pricina riscului de botulism infantil.
- Nu ai voie sa ii dai sfecla, spanac, bame, napi la copiii sub un an din pricina concentratiei naturale prea ridicate de nitrati care pot reduce nivelul de hemoglobina a copilului.
- Nu ai voie sa adaugi sare, zahar, condimente in mancarea preparata in casa pentru copil. Daca ii dai copilului sa manance din mancarea facuta pentru intreaga familie, pune-i deoparte portia lui inainte sa condimentezi mancarea voastra.
Nu ai voie sa folosesti biscuti de rontait in loc de suzeta pentru un copil plangacios si dificil.
- Nu ai voie sa folosesti legumele la conserva, intrucat sunt pline de sodiu si aditivi. Verifica eticheta oricum, sunt si exceptii, dar e bine sa preferi legumele congelate care nu au sare adaugata.
- Nu ai voie sa folosesti cuptorul cu microunde ca sa incalzesti mancarea copilului. Chiar si piureurile bine amestecate pot avea zone periculoase fierbinti. Daca totusi folosesti cuptorul cu microunde, foloseste programul de decongelare, timp in care tot verifici si amesteci mancarea. Intotdeauna sa verifici temperatura mancarii, atingand lingurita cu care ai amestecat-o cu exteriorul buzei tale de sus. Apoi spala neaparat lingurita inainte sa o dai la folosit copilului.
- Nu ai voie sa pui alimente diluate in biberon cu gaura tetinei mai mare ca sa ii dai sa manance peste noapte. Este periculos, face rau dintilor (dezvolta caria de biberon) si nu construieste obiceiuri alimentare bune copilului.
- Nu ai voie sa dai copilului sub un an fructe cu nivel ridicat de aciditate cum ar fi portocalele, mandarinele si ananasul. Acidul le face rau sistemului digestiv imatur.
Nu ai voie sa dai albus de ou copilului sub un an, din pricina riscului de alergie. Insa galbenusul de ou fiert este in regula.
- Nu ai voie sa fortezi copilul sa manance. Lasa copilul sa te ghideze ce ii place si ce nu, ce ii face bine si ce nu.
- Nu limita aportul de grasime animala in primii doi ani de viata ai copilului. Grasimea aceasta le este necesara dezvoltarii.
Imagine de freestocks-photos de la Pixabay
Horoscop 2025. MUTĂRI astrale MAJORE! Previziuni astrologice complete pentru toate zodiile
Venus în Vărsător 7 decembrie 2024 – 2 ianuarie 2025. Cum se transformă prietenia și relațiile?