Alimentatie bebelusi: Ce trebuie sa stii despre pesticidele din alimente care iti pot otravi copilul
Alimentatia bebelusilor este una dintre grijile majore ale parintilor. Ca orice parinte responsabil, te gandesti sa-i oferi copilului tau fructele si legumele de care are nevoie pentru o dezvoltare armonioasa. Din pacate insa, continutul ridicat de pesticide al unora dintre ele nu fac altceva decat sa-ti otraveasca copilul.
Fructele si legumele din alimentatia bebelusilor bogate in pesticide
Pesticidele sunt extrem de toxice, doar au fost produse pentru a ucide daunatorii. Sunt pesticide care contin elemente cancerigene, sunt pesticide care determina iritatii ale ochilor, ale pielii, ale mucoaselor.
In lista alimentelor care iti pot otravi copilul se inscriu: merele, telina, capsunile/afinele, piersicile, spanacul, nectarinele, strugurii, ardeii grasi, cartofii, salata, napii, ciresele, in special cele provenite din import, din cauza pesticidelor cu care sunt tratate.
Efectele pe care pesticidele le au asupra bebelusilor si copiilor mici depinde de tipul substantei cu care a fost tratat produsul, dar si de gradul de expunere. Potrivit unor studii realizate de Natural Resources Defense Council din Statele Unite, copiii care sunt expusi zilnic la pesticide se pot imbolnavi de leucemie, boli de plamani, afectarea organelor de reproducere, pot duce la dezechilibre hormonale si chiar la tumori pe creier. Din pacate, majoritatea efectelor expunerii la pesticidele din alimente nu se vede imediat, ci mai tarziu, cand copilul ajunge la maturitate.
Cum limitam expunerea la pesticidele din alimentatia bebelusilor?
Una dintre cele mai eficace modalitati de a limita expunerea copiilor la pesticidele din alimente este cumpararea produselor organice, naturale, care nu provin din export. Spalarea temeinica si uneori chiar curatarea cojii limiteaza riscul intoxicarii copilului cu pesticide. La fel si gatitul alimentelor. Daca cumparati salata, varza, eliminati cateva straturi de frunze. Apoi scufundatile in apa, clatitile bine si lasati-le sa se usuce. La fel trebuie procedat si cu capsunile, strugurii, broccoli, spanacul.
O alta modalitate de a limita expunerea la pesticide este cumpararea fructelor si legumelor de sezon. Rosiile si capsunile pe timp de iarna, de exemplu, sunt clar din alta emisfera. Si pana sa ajunga pe pietele noastre au fost tratate cu o multitudine de substante.
Copiii sunt mai vulnerabili decat adultii la pesticide. Asta si pentru ca ei au un numar limitat de alimente pe care le pot manca. De asemenea, corpul lor este mai mic si, automat, cantitatea de pesticide este mai mare raportat la kilograme/corp. Un alt factor este rapiditatea de absorbtie in organism a pesticidelor la copii fata de adulti.
De ce sunt fructele si legumele proaspete mai toxice decat cele congelate sau conservate?
De obicei, alimentele care urmeaza sa fie procesate nu mai au nevoie de “cosmetizare”. Fructele si legumele care sunt scoase pe piata pentru a fi consumate “proaspete” sunt aranjate astfel incat sa placa ochiului, sa nu aiba nici un semn de imperfectiune. Si atunci sunt “hranite” din plin cu pesticide care sa nu le stirbeasca din imagine. Pe de alta parte, fructele si legumele care trec prin procesul de conservare sau congelare sunt spalate, curatate, decojite, fierte etc., ceea ce diminueaza cantitatea de pesticide aflate (daca este cazul) pe respectivele produse.
Totusi, chiar daca intrati in panica, nu excludeti fructele si legumele din alimentatia bebelusilor. Riscurile privarii organismului lor de nutrientii din fructe si legume sunt mult mai mari decat riscurile expunerii la pesticide.
Ce ZODII primesc CONFIRMAREA scopului lor în viață în IANUARIE 2025
Aceasta este CEA MAI ROMANTICĂ zi din 2025 pentru fiecare ZODIE
Cele mai IMPORTANTE 3 TEME ale anului 2025 pentru fiecare ZODIE