Alimentatia corecta a copilului – condimentele - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Alimentatia corecta a copilului – condimentele

Sfatulparintilor » Bebeluși » Alimentație bebelusi » Alimentatia corecta a copilului – condimentele

Din pacate, unii parinti se tem sa introduca condimentele in alimentatia copilului de frica mofturilor si cu gandul ca acesta va respinge mancarea. Contrar credintelor, copiii care fac cunostiinta din primele luni de viata cu aromele naturale ale mirodeniilor vor fi mai putin mofturosi si vor accepta mai usor alimentele noi.

Cu ajutorul mirodeniilor, mancarea va capata un gust mai placut, dar bebe se va bucura si de alte beneficii importante: un aport crescut de antioxidanti, detoxifiere naturala si un sistem imunitar mai puternic. Cand sa introducem condimentele in alimentatia celui mic? Ei bine, unii nutritionisti recomanda ca prichindelul sa guste din diversitatea de arome inca de cand petrece mare parte a timpului in carucior si in tarcul de joaca. Incepand cu varsta de 6 luni, parintii pot introduce alimentele solide si odata cu acestea si condimentele usoare, nepicante.

 

 

Condimentele benefice pentru cei mici

Partea buna in introducerea ierburilor aromatice in alimentatia copiilor este ca mancarea va primi gust in mod natural si ca va scadea astfel contitatea de sare si zahar folosite (acestea pot cauza o serie de probleme medicale). Desi unii sustin ca mirodeniile vor irita sistemul digestiv al micutului, daca acesta accepta hrana solida fara nicio problema, va accespta si condimentele. Iata ce condimente este indicat sa adaugi in papica atunci cand gatesti pentru copil:

 

1. Nucsoara: acest condiment are un efect relaxant si il va ajuta pe micut in cazul durerilor de burtica.

 

2. Chimionul: ajuta la intarirea sistemului imunitar si la buna functionare a sistemului digestiv.

 

3. Scortisoara: acest indulcitor natural lupta impotriva bacteriilor si stimuleaza sistemul digestiv. Este indicat sa ceri parerea specialistului inainte de a introduce acest condiment in alimentatia copilului, deoarece poate provoca alergii.

 

4. Usturoiul, coriandrul si curcuma: au puternice proprietati antioxidante.

 

5. Ghimbirul: acest condiment are un gust specific, putin intepator, dar este recunoscut ca fiind o adevarata sursa de vitamine. Este indicat mai ales atunci cand prichindelul este racit, pentru ca ii va intari sistemul imunitar si il va ajuta sa lupte impotriva infectiilor.

 

6. Mararul, turmenicul, menta, vanilia, salvia si busuiocul: sunt de asemenea mirodenii care vor face mancarea mai savuroasa si vor ajuta la buna functionare a organismului celui mic.

 

In concluzie, condimentele pot deveni aliatii tai daca stii cum sa le folosesti. Nu uita ca un bebelus care va manca piure de morcovi cu busuioc, sau piure de mar cu nucsoara si vanilie va deveni un copil sanatos si nu va face mofturi la masa. In ziua de azi, oamenii folosesc prea multa sare si zahar si uita de cat de gustoase si versatile pot fi mirodeniile…nu face si tu aceasta greseala! Tu ce condimente ai introdus pana acum in alimentatia celui mic?

 

Sursa: Bebebliss.ro

Data articol: 11/11/2014