Multe mame își pun întrebarea dacă există vreo legătură între grupa sanguină și alăptare, dacă aceasta din urmă poate fi influențată în vreun fel. Iată răspunsul la această întrebare alături de explicații detaliate pentru mamele care au o grupă de sânge diferită de cea a bebelușului.
Incompatibilitatea de grup (AB0) în sarcină
Sângele fiecărei persoane are anumite caracteristici. Dacă sângele mamei nu este compatibil cu cel al bebelușului, poate apărea anemia fetală sau eritroblastoza fetală. Cel mai adesea este vorba despre incompatibilitate de Rh; factorul Rh este o proteină aflată pe învelișul globulelor roșii. Dacă acesta este prezent, persoana are Rh pozitiv. Atunci când nu este prezent, persoana are Rh negativ. Când factorul Rh al mamei este negativ, iar al bebelușului este pozitiv, sistemul imunitar al mamei va crea anticorpi Rh care atacă globulele roșii ale bebelușului, considerându-le străine. Există însă și alți anticorpi materni care se pot dezvolta și pot cauza complicații.
Din ce motive apare această incompatibilitate?
Grupa de sânge și factorii săi sunt determinați genetic. Un bebeluș poate să aibă grupa de sânge și factorul Rh de la oricare dintre părinți sau o combinație a acestora. Gena cu Rh pozitiv este mai puternică (dominantă) și chiar când este cuplată cu o genă cu Rh negativ, cea pozitivă preia controlul. Incompatibilitea de grup ajunge să devină o problemă după ce mama dezvoltă anticorpi împotriva celulelor bebelușului său. Acești anticorpi nu apar decât după ce organismul mamei este sensibilizat, respectiv când sângele mamei și al bebelușului se amestecă în timpul sarcinii.
Citește continuarea articolului pe Qbebe: http://bit.ly/34TqRnp
Horoscop special: SINGURĂTATEA se poate ÎNCHEIA pentru aceste 3 ZODII după 8 septembrie 2024
PATRU ZODII pe cale să profite de oportunitatea vieții lor în această toamnă