Laptele matern este cu adevarat o minune. Este o masa completa pentru bebelus, gata ori de cate ori cel mic este infometat si oriunde s-ar afla mama impreuna cu bebelusul ei. Cu putin sprijin si cu informatii de buna calitate, majoritatea mamelor isi pot alapta bebelusii in deplina siguranta.
Ce spun specialistii despre importanta laptelui matern pentru bebelusi?
Sunt nenumarate motive pentru care expertii sustin ca laptele matern este alimentul natural cel mai potrivit pentru bebelusi. Intai de toate, laptele matern este conceput de natura in mod perfect. Am putea spune ca laptele matern s-a dezvoltat de-a lungul a milioane de ani pentru a se potrivi cu exactitate nevoilor copilului. Desi producatorii de formule de lapte incearca sa copieze laptele matern cat mai aproape posibil, formula de lapte nu va fi niciodata exact la fel ca laptele matern. Laptele mamei se adapteaza la nevoile schimbatoare ale bebelusului, pe masura ce se dezvolta si are nevoie de mai putina hrana. Mai mult decat atat, laptele matern se schimba chiar si in timpul unei singure alaptari – prima portie de lapte va fi mai subtire si va potoli setea micutului, ca ultima portie de lapte sa fie bogata, cremoasa si plina de grasimi bune. Gustul laptelui se schimba in functie de ce anume consuma mama, ceea ce inseamna ca un copil alaptat va accepta mai usor gusturi noi atunci cand va avea loc diversificarea.
In al doilea rand, laptele matern este un aliment complet, intrucat contine toate substantele nutritive de care bebelusul are nevoie in primele sase luni de viata. In aceste luni, copilasii nu au nevoie de apa sau de alte alimente in afara de laptele mamei care este usor de digerat si este usor absorbit de sistemul lor.
In al treilea rand, laptele matern este baza pentru o dezvoltare sanatoasa. Atat colostrul, cat si laptele matur contin anticorpi si alti agenti care protejeaza bebelusul impotriva infectiilor si bolilor precum gastroenterita, infectii ale tractului respirator, infectii ale urechii si diabet de tip 1. La randul lor, grasimile din laptele matern sunt importante pentru dezvoltarea creierului copilului. In cele din urma, laptele mamei contribuie la dezvoltarea vederii copilului, la dezvoltarea maxilarului, gurii si vorbirii sale.
Datele arata ca bebelusii alaptati prezinta un risc mai scazut de deces, inclusiv sindromul mortii subite la sugari sau alte accidente fatale in timpul somnului. O alta parte frumoasa a alaptatului consta in apropierea dintre mama si bebelus. Alaptarea la san incurajeaza contactul cutanat cu pielea si contactul vizual intre mama si copil, iar bebelusul, simtind acest contact fizic, se va simti in siguranta.
Alaptarea – de ce este benefica pentru mame
Majoritatea mamelor vor spune ca alaptarea este convenabila, deoarece nu presupune sterilizarea biberoanelor, nu necesita incalzirea sau racirea laptelui asa cum este necesar in cazul formulei de lapte, iar daca mama vrea sa plece la cumparaturi impreuna cu cel mic, nu trebuie sa transporte in geanta biberoane, sticle cu apa sau alte recipiente. Mai apoi, laptele matern este gratuit.
Multe mamici au observat ca pe masura ce alapteaza, incep sa piarda din kilogramele care s-au depus pe parcursul sarcinii. De asemenea, mamele care alapteaza sunt mai putin predispuse sa sufere de cancer de san, de osteoporoza si de diabet zahar tip 2.
Un alt avantaj este ca mamele care alapteaza se intorc mai repede la somn decat mamele care isi hranesc bebelusii cu formule de lapte, iar ciclurilor lor de somn sunt mult mai in concordanta cu ciclurile bebelusilor.
Alaptarea – alegerea mamelor
In cele din urma, alaptarea este o alegere individuala, insa trebuie sa fie o decizie luata in cunostinta de cauza. Daca decideti sa nu alaptati, trebuie sa va asigurati ca formulele de lapte ofera bebelusului o alimentatie adecvata.
Pe de alta parte, daca nu aveti suficient lapte matern, puteti opta la recomandarea medicului pentru formula de lapte, dar asta nu inseamna ca alaptarea trebuie oprita – pur si simplu completati formula de lapte cu lapte matern.
Cand are loc diversificarea?
Mamicile sunt indemnate sa alapteze exclusiv pana la introducerea alimentelor solide, adica pana cand cel mic va da semne ca este pregatit sa incerce gusturi noi. Asta se intampla de obicei in jurul varstei de sase luni. Din acest moment, bebelusii incep sa aiba nevoie de substante nutritive suplimentare, necesare pentru o crestere si o dezvoltare armonioasa.
La inceputul perioadei de diversificare, bebelusul va avea nevoie de cantitati mici de alimente solide, in timp ce laptele matern va ramane in continuare sursa principala de nutritie. Odata ce introduceti alimente solide, este bine ca bebelusul sa fie alaptat pana cand va implini macar 12 luni.
Daca decideti sa va alaptati copilul si dupa implinirea varstei de un an, bebelusul va avea parte de beneficii suplimentare, cum ar fi protectie sporita impotriva infectiilor.