Mituri despre nou nascuti. Nu exista parinte care sa nu se recunoasca in scenariul urmator: nici n-ai ajuns bine cu micutul acasa si toti cunoscutii se ingramadesc in jurul vostru cu povete binevoitoare despre cum sa ai grija de el.
Genul asta de amabilitate continua luni (si chiar ani) in sir. In pofida intentiilor onorabile ale celor care iti ofera ajutorul (solicitat sau nu), in realitate nu toate sfaturile pe care le vei primi sunt utile sau inspirate.
Iata 7 mituri despre nou-nascuti si care este, de fapt, adevarul din spatele lor.
1. „Orice mama se indragosteste instantaneu de bebelusul ei”
Probabil te astepti sa te copleseasca un sentiment profund de iubire inca din prima secunda iti care iti vezi puiul pentru prima oara. Adevarul e insa ca nu intotdeauna se intampla asta, si nu e nimic in neregula cu tine daca nu simti asa. Legatura emotionala cu bebelusul se formeaza in timp. Unele mamici se ataseaza imediat de copil, pentru altele e nevoie sa treaca o perioada ca sa se adapteze. Apropierea se va produce negresit pana la urma, trebuie doar sa-i acorzi ceva timp.
2. „Bebelusii nu au rotule la genunchi”
In realitate, ele exista, numai ca sunt foarte moi si sunt formate din cartilaj – tocmai pentru a facilita puseele de crestere din primele luni de viata. Rotulele se intaresc in timp, iar in anii copilariei tesutul se transforma in tesut osos.
3. „Nou-nascutii nu pot vedea”
La nastere, micutii au vederea neclara, dar cu siguranta pot vedea. Probabil ca acest mit a pornit de la faptul ca nou-nascutii isi misca ochii intr-un mod care li se pare parintilor ciudat.
Dar asta e perfect normal, tinand cont ca bebelusii nu au inca un control deplin asupra muschilor oculari. Studiile au scos la iveala ca nou-nascutii disting culorile chiar si de la 2 saptamani, si pot face diferenta intre verde si rosu (pana atunci, totul e alb-negru).
4. „Daca vrei sa-l inveti sa mearga, cumpara un premergator”
Potrivit Academiei Americane de Pediatrie, premergatoarele pot fi chiar periculoase pentru cei mici. Cum bebelusul nu-si poate vedea picioarele cand e asezat in premergator, cresc sansele de accidentari.
Pe langa asta, premergatoarele le ofera o mobilitate prea mare la o varsta (si o etapa de dezvoltare) la care copiii nu sunt pregatiti pentru ea. Nu uita ca musculatura lor nu e suficient de puternica, iar asta poate duce la probleme daca folositi premergatorul cand nu e cazul.
Citeste continuarea: 1 2
Horoscop 2025. MUTĂRI astrale MAJORE! Previziuni astrologice complete pentru toate zodiile
Venus în Vărsător 7 decembrie 2024 – 2 ianuarie 2025. Cum se transformă prietenia și relațiile?