Diversificarea alimentatiei bebelusului a fost numita de pediatri „a doua nastere”. Atat de mare insemnatate i se ofera incat ar trebui sa fie clar pentru orice mamica faptul ca diversificarea inseamna mai mult decat trecerea de la alimente lichide la cele solide. Mai exact, diversificarea alimentatiei inseamna introducerea treptata a cate unui aliment, mai intai lichid apoi solid, in functie de toleranta digestiva specifica fiecarei etape de dezvoltare a bebelusului. de Raluca Cristea
Diversificarea alimentatiei nu trebuie grabita.
Abia dupa varsta de 3 luni mucoasa intestinala a bebelusului incepe sa tolereze alte alimente in afara de lapte. Tot dupa 3-4 luni intra in actiune mecanisme interne care il ajuta pe micut sa inghita alimente solide si semisolide. Exista o multime de reguli in diversificarea la bebelusi, iar tu vei afla din acest articol cele mai importante 10 astfel de reguli!
1. NU ignora etapele de varsta in alimentatia bebelusului
Etapele de varsta in alimentatie corespund dezvoltarii bebelusului, tolerantei sistemului digestiv si puterii sistemului imunitar in lupta cu alergenii. Iata ce aliment sa introduci in fiecare etapa:
• 4 – 6 luni luni – suc fara pulpa din mar si morcov, facut de tine;
• de la 6 luni – suc cu pulpa si piure din mere, banane, piersici;
• de la 7 luni – caise sau supe strecurate din morcov, cartof, patrunjel, spanac, dovlecel, rosii, ardei gras, ceapa, fasole verde;
• de la 8 luni – supe groase si piure din legume cu unt si putin lapte integral; carne fiarta, de pui sau vita, apoi tocata in supe si piureuri, dar si branza dulce, iaurt facut in casa; ficat de pasare, galbenus de ou;
• de la 10 luni – produse fainoase care pot contine gluten; carne de peste (salau, pastrav, stiuca);
• de la 1 an – struguri, zmeura, capsuni, cacao, citrice, albus de ou
Citeste mai multe pe Qbebe.ro.
Acum sunt citite aceste articole
Cum poate fiecare ZODIE sa atragă mai mulți BANI? Iată cel mai eficient mod!