Cum să faci ca vizitele la dentist să fie distractive și relaxante pentru copilul tău - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Cum să faci ca vizitele la dentist să fie distractive și relaxante pentru copilul tău

Sfatulparintilor » Adolescenți » Sănătate adolescenti » Cum să faci ca vizitele la dentist să fie distractive și relaxante pentru copilul tău
Cum să faci ca vizitele la dentist să fie distractive
Credit foto: Pexels

Când știi cum să le pregătești din timp, vizitele la medicul dentist pentru cei mici sunt întâmpinate cu zâmbete pe buze de către toată familia. Aparatura modernă, tratamentele realizate fără durere și o bună comunicare cu cel mic, alături de tehnici eficiente de distragere pot asigura un mediu sigur și confortabil pe scaunul stomatologic. 

Cum anume îți pregătești copilul pentru vizita în cabinetele stomatologice? Iată câteva sfaturi utile care te vor ajuta să treci cu bine peste această provocare.

Alege un dentist specializat în tratarea dinților copiilor

Dacă vrei ca experiența să fie una reușită și confortabilă, alege un dentist specializat în tratarea dinților copiilor. El va ști cum anume să discute cu ei, cum să le distragă atenția și cum să procedeze pentru ca fiecare tratament să fie realizat fără disconfort. E importantă conexiunea care se stabilește nu doar între părinți și medicul specialist, ci și cea dintre copil și dentist, așa cum afirmă medicii de la Clinicile Dr. Leahu. Un spațiu confortabil este esențial pentru ca micuțul să se simtă în largul său ori de câte ori este necesar un consult stomatologic. 

Discută deschis cu copilul tău

În primul rând, este importantă sinceritatea. Privește-ți copilul ca pe un adult și nu-i ascunde ceea ce urmează să se întâmple. Conform empoweringparents.com este bine să încerci cât mai des să te pui în locul copilului tău, să înțelegi realitatea prin ochii lui. Explică-i cu răbdare și pe înțelesul lui ce presupune o vizită la dentist, care sunt motivele și ce beneficii va avea pentru sănătate și aspect. Nu uita, răspunde la toate întrebările pe care ți le adresează și nu ezita să îi oferi garanții că totul va fi bine.

Nu folosi cuvinte cu impact negativ

Atunci când vorbești cu cel mic despre tratamentele stomatologice evită să folosești cuvinte cu impact negativ sau care pot crea anumite temeri. Nu aminti nimic de „durere”, „ace”, „injecție” sau „extracție”. Înlocuiește aceste expresii cu termeni cu aspect pozitiv și concentrează-te mereu pe beneficii și pe încurajarea copilului tău.

Începe consultațiile stomatologice de la vârste fragede

Este recomandat să mergi la dentist cel mic încă din primii ani de viață chiar și atunci când nu există probleme dentare. În acest fel, copilul se va obișnui cu mediul, cu doctorii și se va familiariza cu toate procedurile din timpul unei consultații. Desigur, evită să schimbi medicul specialist pentru a păstra confortul psihic al copilului ori de câte ori aveți o nouă programare.

Folosește tehnici de distragere

Medicul dentist, personalul din clinică, alături de părinți pot folosi tehnici de distragere înainte și în timpul procedurilor stomatologice. Se pot folosi jucării, se pot citi povești ori chiar vizualiza imagini și filmulețe interactive cu rolul de a focaliza atenția celui mic asupra altor elemente față de cele care sunt legate de tratamentele stomatologice. Nu uita, adaptează tehnicile de distragere în funcție de vârsta copilului tău. 

Foto: Pexels

Data articol: 14/06/2023