Parinte de adolescent? Trebuie sa stii aceste lucruri - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Parinte de adolescent? Trebuie sa stii aceste lucruri

Sfatulparintilor » Preșcolari » Comportament și dezvoltare » Parinte de adolescent? Trebuie sa stii aceste lucruri
Parinte de adolescent - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - young-people-3575167_1920

Atat timp cat copilul este mic, parintele stie ca trebuie sa-i stea alaturi, sa-l indrume, sa-l ghideze, sa-i arate toata iubirea si dragostea, sa-i acorde toata atentia. Pe masura ce copilul creste, parintele incepe sa-i dea mai multa libertate, sa-l responsabilizeze, sa-l lase mai mult timp singur si se ajunge ca, la varsta adolescentei, parintele sa nu mai aiba pentru copil acele momente “fata in fata”, un timp special petrecut doar cu el si pentru el.

Momentele “parinte-copil” il pun pe parinte pe bancheta din spate a relatiei si il transfera pe copil la volan.

Chiar daca a ajuns la varsta adolescentei, copilul inca mai are nevoie de acest timp special petrecut alaturi de parinti.

Lasa-ti copilul sa aleaga cum vrea sa petreaca alaturi de tine acest timp. S-ar putea sa ai parte de niste idei la care nu te-ai fi gandit niciodata, dar care iti vor spune foarte multe despre copilul tau si despre dorinta lui de a se descurca singur. Aceste momente vor intari legatura parinte-copil, dar, in acelasi timp, ii va construi acestuia increderea in abilitatile sale de a gandi, iubi si invata.

Citeste si: Esti parinte de adolescent? Grea provocare! 10 ponturi cum sa o scoti la capat

Foloseste cu intelepciune aceste momente “fata in fata” intrucat pot fi o unealta foarte puternica.

Adolescentii au nevoie de o legatura cu parintii lor. Gandeste-te la ii place copilului tau, ce il face fericit, ce il amuza, ce il distreaza, ce il intereseaza. Petrece aceste momente alaturi de el nu pentru ca “TREBUIE”, ci pentru ca vrei ca relatia ta cu copilul tau sa fie una armonioasa din toate punctele de vedere.

Inainte de a porni la drum stabileste limitele, traseul pe care il veti urma, bugetul pe care il veti avea la dispozitie, astfel incat copilul sa nu-si faca asteptari nerealiste: ca de exemplu ca veti merge impreuna sa va faceti un tatuaj.

In timpul acestor momente “fata in fata” nu trebuie sa aduci in discutie niciun eveniment nefericit. Acesta este momentul copilului tau si nu are rost sa-l “strici” cu fricile si grijile tale. Daca vrei sa discuti si astfel de lucruri cu el, fa-o altadata, nu in timpul acestor momente speciale care ar trebui sa fie amuzante si constructive.

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 23/08/2021