Te certi cu copilul tau adolescent? Afla de ce e benefic sa il lasi si pe el sa iasa invingator
Sa fii parinte este o experienta unica in lume. Dar si provocarile sunt pe masura, cu atat mai mult cu cat copilul creste si intra in adolescenta. In acest moment intervin “disputele” cu adolescentii care, de multe ori, sunt luate de parinti drept adevarate razboaie ce trebuiesc castigate de adulti. Dar lucrurile nu stau tocmai asa. Sunt situatii in care parintii ar trebui sa dea castig de cauza copiilor.
Mai ales in situatiile in care adolescentii chiar au dreptate si aduc argumente convingatoare. Ei vor invata astfel sa-si apere interesele, sa aduca argumentele potrivite intr-o discutie si sa se foloseasca de toate mijloacele pentru a-i convinge pe ceilalti ca au dreptate. In plus, se pare ca adolescentii care nu sunt “dominati” cu orice pret de convingerile parintilor cedeaza mai greu tentatiilor vietii, precum consumul de droguri, tutun, alcool etc.
Discutiile cu adolescentul, lectii de viata
Un studiu publicat recent in jurnalul american Child Development arata ca adolescentii care nu au nici o problema in a-si sustine cu tarie convingerile in fata parintilor, spun la fel de usor “NU” si drogurilor sau alcoolului, sau persoanelor care incercau sa-i convinga sa o ia pe un drum gresit, sau in general oricui incearca sa le impuna un punct de vedere, sau o situatie care este in puternic dezacord cu ei.
“Parintii care le acorda adolescentilor ocazia sa-si spuna parerea, le ofera sansa de a invata cum sa le tina piept si celorlalti, dar si tentatiilor. Indiferent de subiectul discutat, conversatia trebuie sa aiba loc pe un ton calm, rezonabil. Nu se ajunge la nici un rezultat bun daca se recurge la tipete si isterii. Trebuie sa li se ofere sansa copiilor de a spune ce au pe suflet, fara sa le fie teama ca ce vor spune se va izbi de critica aspra a parintilor”, explica Dave Szewdo, coordonatorul studiului, Doctorand la Universitatea Virginia din Charlottesville.
Potrivit acestuia, adolescentii vor invata ca disputele pot fi rezolvate si altfel decat prin certuri si impunerea cu forta a conceptiilor fiecaruia, ci prin discutii civilizate, chiar daca sunt in contradictie cele doua parti. Fiecare sa asculte parerea celuilalt si sa aduca argumentele si contraargumentele necesare. De asemenea, recomandarea lui Szwedo pentru parinti este ca acestia sa aiba rabdare si nu cedeze tentatiei de a tipa, oricat de suparator ar fi pentru ei subiectul dezbatut. “Anii adolescentii nu trebuie sa fie tumultosi daca parintii stiu sa rezolve orice disputa cu copiii lor cu calm si rezonabil”, a adaugat Szwedo. Tinta studiului au fost preadolescentii cu varste cuprinse intre 12 si 15 ani, urmand ca acesta sa continue si pe grupe mai mari de varsta.
Daca nu gaseste „linistea” acasa, adolescentul o va cauta in droguri, alcool sau „prieteni”
In calitate de psihoterapeut al centrului Caron Treatment din New York, Paul Hokerman, a declarat ca a avut de multe ori de-a face cu adolescenti si tineri dependenti de diverse substante, tocmai pentru ca n-au stiut sau n-au avut cum sa gestioneze discutiile pe anumite teme cu parintii lor. “Discutiile, chiar daca sunt in contradictoriu, ii pot ajuta pe copii si mai ales pe adolescenti sa-si defineasca identitatea. Daca nu si-o gasesc acasa, le va fi mult mai usor sa si-o gaseasca in alte locuri si nu neaparat bune pentru ei. Acasa trebuie sa fie un loc unde copilul sa-si poata exprima si manifesta emotiile, durerea, dezamagirea, anxietatea, frica, intr-un mod sanatos. Iar daca n-au parte de aceste lucruri isi pot gasi <<linistea>> in droguri, alcool sau alte tentatii sau anturaje”, a explicat Hokerman.
La randul sau, Gail Saltz, psihiatru in New York, a explicat ca relatiile dintre parinti si copii sunt un model al relatiilor pe care copiii le vor dezvolta si cu ceilalti. “Chiar daca sunt in contradictoriu, discutiile fac parte din viata de zi cu zi. Iar copiii invata sa gestioneze discutiile cu restul lumii. Cel mai bine ar fi sa le invete acasa, si nu in alta parte. Este vorba despre cum sa fii sau sa nu fii de acord cu parerile altora si in acelasi timp sa mentii o buna relatie cu ceilalti”, a adaugat Saltz.
Optica “sunt parinte si eu stiu cel mai bine” nu este intotdeauna o solutie. Daca copilul a demonstrat ca are dreptate, parintii nu ar trebui sa considere ca au pierdut o batalie sau un razboi. Nu este buna pentru copii in general atitudinea de obedienta. Aceasta ii poate transforma in victime ale traficantilor de droguri sau de persoane.
foto: Depositphotos.com
Mercur retrograd se încheie în 15 decembrie 2024. 5 zodii cu care scapă de confuzia cosmică
3 ZODII sunt FAVORITELE Universului în luna DECEMBRIE 2024