11 reguli pentru cresterea adolescentilor - Pagina 2 din 2 - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

11 reguli pentru cresterea adolescentilor

reguli adolescenti

6. Adolescentul tau are nevoie de reguli ale casei

Altfel va deveni un puturos si camera lui va ajunge sa semene cu adapostul unui homeless. E bine sa ii incredintezi cateva sarcini in gospodarie, care sa stie ca sunt responsabilitatea luiL dusul gunoiului, curatatul propriei camere, plimbatul cainelui, spalatul vaselor, etc. Cateva reguli bune: nu se mananca decat in bucatarie. Nu primeste musafiri daca nu e acasa nici un adult. Insultele sunt interzise, precum si sugestiile, oricat de voalata, ca adultul are nevoie de o camasa de forta.

7. Adolescentul tau trebuie sa munceasca

Cu conditia ca scoala si activitatile academice sa-i lase destul timp. Lasati in legea lor, adolescentii se tranforma in lenesi care nu se misca de langa calculator toata ziua. Asadar, gaseste-le ocupatii, oricat de putin ar fi remunerate. Ca lucreaza cateva ore la tejghea la chioscul din colt, ca face cumparaturile pentru vecina in varsta, ca aranjeaza cutii in depozit la supermarket, ca isi ajuta antrenorul de inot sa tina cursurile pentru cei mici, orice e binevenit si va ajuta la formarea unui copil responsabil, cu etica muncii si simtul datoriei fata de familie. Si-apoi, trecem prin vremuri grele, iar daca vrea sa arate bine si sa fie imbracat la moda… trebuie sa contribuie si el la bugetul familiei.

Te mai poate interesa si: Esti parinte de adolescent? Grea provocare! 10 ponturi cum sa o scoti la capat

8. Ca sa-ti cunosti copilul trebuie sa-i cunosti prietenii

Adolescentii au vieti secrete si scopul parintelui e sa penetreze cortina de fier cu care isi protejeaza ei secretele. Daca vrei sa stii cu ce se ocupa copilul tau, incearca sa le cunosti prietenii. Cum? Purtandu-te cald, prietenos si punand intrebari care sa nu sune a interogatoriu, dar sa scoata de la ei informatii, fara ca ei sa-si dea seama.

9. Priveste-ti zilnic adolescentul, chiar si insistent

Remarca orice schimbare in infatisarea lui, in igiena personala, in starea de spirit. Interactioneaza zilnic cu el la un nivel mai profund decat “Ai dus gunoiul?”.

10. Adolescentului ii poate fi frica sau rusine

Fii constient de faptul ca, daca adolescentul tau a facut o boacana, s-ar putea sa fie prea rusinat sau sa-i fie prea frica de furia si dezamagirea ta ca sa-ti marturiseasca. Chiar daca ai o relatie minunata cu el… sau crezi ca ai.

Nu rata nici: Cum sa intelegi transformarile hormonale ale adolescentilor

11. Exact cand crezi ca adolescentul tau a invatat din greseala facuta, va da iar cu bata-n balta.

Fii pregatit pentru asta. Nu uita ca creierul uman nu e complet format pana la varsta de 25 de ani. Deci… mai ai de tras!

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 13/05/2021