Sfaturi pentru a dezvolta inteligența preșcolarilor - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Sfaturi pentru a dezvolta inteligența preșcolarilor

Sfatulparintilor » Adolescenți » Comportament și dezvoltare » Sfaturi pentru a dezvolta inteligența preșcolarilor
Sfaturi inteligența preșcolarilor
Credit foto: Pexels.com

Fiecare copil se naște cu un anumit nivel de inteligență însă ea trebuie stimulată prin educație și grija permanentă a părinților. Este esențial ca la vârsta preșcolară copiii să fie obișnuiți cu obiceiuri bune, să desfășoare activități care să-i stimuleze, să învețe lucruri noi, să fie puși în situații provocatoare care să-i determine să ia anumite decizii, cu alte cuvinte o sumă de lucruri care să le antreneze creierul.

Iată cum poate fi dezvoltată inteligența preșcolarilor:

Activități educative

Inteligența copiilor va fi antrenată de preocupările pe care le au încă din primii ani de viață. La vârsta preșcolară interesul lor de bază va fi joaca, dar dacă noi le alegem jocurile potrivite, unele creative, care să le stimuleze imaginația și gândirea, facem un pas înainte pentru atingerea obiectivului nostru. De asemenea, ar fi ideal să identificăm niște cursuri distractive pentru ei, să învețe lucruri în timp ce se joacă cu alți copii. Un exemplu bun în acest sens este un curs de engleză pentru preșcolari. Pe lângă faptul că vor acumula un bagaj de cunoștințe până să ajungă să studieze engleza la școală, simplul fapt că memorează cuvinte dintr-o altă limbă, încearcă să facă conversație, le va stimula gândirea.

Comunicare

Copii învață extrem de multe lucruri despre lumea care ne înconjoară, despre animale, despre natură, despre obiceiuri, obiecte, dintr-o simplă conversație cu părinții lor. Chiar dacă nouă, adulților, ni se pare că o discuție banală, despre lucruri obișnuite, copiii, de fapt, așa descoperă lumea și învață să se raporteze la ea. Prin urmare, comunicarea este un exercițiu esențial pentru stimularea inteligenței copiilor, care este la îndemâna tuturor părinților. 

Alimentează-i curiozitatea

Cei mai mulți copii își manifestă curiozitate față de diverse domenii, situații sau lucruri încă din primii ani de viață și pun întrebări la nesfârșit despre acel subiect, întrebări la care părinții ar trebui să caute întotdeauna răspunsuri, pentru a le alimenta curiozitatea. În felul acesta, copiii află răspunsuri, fac diverse conexiuni și astfel își dezvoltă inteligența.

Citește împreună cu el

Cititul este un exercițiu extraordinar pentru creier și o modalitate prin care ne educăm copiii. În momentul de față, aproape toți copiii învață literele înainte de școală, astfel că, potrivit revistei Time, este bine să le atragem atenția copiilor asupra cuvintelor în timp ce le citim, deci, să citim împreună cu ei. Își vor dezvolta astfel timpuriu abilitățile de citire și de înțelegere a unui text.

Acordă-i încredere

Ideal ar fi ca cei mici să fie responsabilizați și să li se acorde încredere în luarea anumitor decizii încă de la vârste fragede, evident, în chestiuni minore, care nu le pot afecta în niciun fel educația și dezvoltarea. Un copil care capătă încredere în el va ști să gestioneze provocările cu care se va întâlni și va căuta soluții pentru ele.

Vizitați locuri interesante

Încercați ca în timpul vacanțelor să vizitați și obiective interesante, de orice natură, care să le stârnească interesul copiilor și să afle lucruri noi. Muzeele de științe naturale cu siguranță că îi vor atrage, la fel și destinațiile geografice spectaculoase.

Foto: Pexels

Data articol: 09/07/2024