Ce este de fapt rușinea? Multe persoane confundă sentimentul de rușine cu sentimentul de vinovăție, iar un copil în mod special are nevoia de a diferenția aceste două trăiri. Iată cum poți face separarea clară dintre cele două:
Mai multe discuții cu mai multe persoane ne-au făcut să ajungem la o concluzie clară: sentimentul de vinovăție este adesea confundat cu sentimentul de rușine. Distincția dintre cele două este crucială, în mod special pentru un micuț care încă nu a asimilat foarte bine stările sale și se poate lăsa cu ușurință copleșit de orice.
Sentimentul de vinovăție poate fi resimțit cu ușurință de orice persoană, la orice vârstă și fără un motiv care ține de exterior.
De foarte multe ori, vinovăția se poate resimți fără să fie nevoie de comentariile negative ale celor din jur. Sentimentul de vinovăție se declanșează din faptul că nu ne simțim suficient de bine în pielea noastră și nu reușim să ne atingem scopurile.
Sentimentul de rușine este cu totul altceva. Rușinea o simțim atunci când ne aflăm într-un context social. O persoană crescută în sălbăticie, de exemplu, nu ar putea simți rușinea ca urmare a faptului că acest sentiment provine din percepția celor din jur despre noi.Rușinea este ceea ce simțim atunci când nu ne mai ridicăm la nivelul așteptărilor celor din jur. Este un sentiment foarte dificil de combătut, întrucât tinde să reducă foarte mult stima de sine, valorile și abilitatea de a raționaliza ale unei persoane.
Citește continuarea pe Qbebe: http://bit.ly/37sM6OW
Urari de Craciun. 100 de mesaje de Craciun pentru iubit/iubita, familie si prieteni
HOROSCOPUL CRACIUNULUI 2024. Cum iti este CRACIUNUL in functie de ZODIE?
Ce inseamna cand versi cafeaua