Şi protecţia exagerată are o influenţă negativă asupra relaţiei dintre părinţi şi copii
Aţi auzit poveşti legate de copiii preoţilor? Când un părinte este hotărât să-şi protejeze copilul de lumea exterioară vor exista unele aspecte ale vieţii pe care ei le neglijează uneori, iar asta nu face decât să stârnească dorinţa adolescenţilor să afle despre ce este vorba. Şi cu cât încearcă să-i protejeze mai mult, cu atât mai curioşi aceştia devin. Nu poţi să-ţi ţii copilul în cuşca sau să-l monitorizezi 24/7. Mai bine explică-i pericolele care îl pândesc şi stabileşte limite pe care nu trebuie să le depăşească. Dacă nu faci asta, sigur vei avea de suferit mai târziu.
Relaţia dintre părinţi şi copii poate avea de suferit din cauza negativităţii excesive
Ai observat că gândurile şi vorbele tale predominante, mai devreme sau mai târziu, se manifestă fizic? Prin urmare, dacă continui să-i spui copilului că este leneş, egoist, un om care n-o să facă nimic în viaţă lui, atunci ai spus cuvintele magice. Cu cât mai mult îţi ataci adolescentul folosind această negativitate, cu atât îl provoci să facă exact ceea ce îi spui tu. În cazul în care aştepţi o reacţie pozitivă din partea adolescentului tău, foloseşte cuvinte… pozitive. De fiecare dată când îl încurajezi şi îi mulţumeşti pentru comportamentul său extraordinar, fii sigur că vei primi exact acest tip de comportament. Dacă îi spui adolescentului tău că trebuie să înveţe bine, astfel de cuvinte sunt ineficient pentru că au devenit clişee. Următoarea propoziţie va obţine un rezultat diferit: „Sunt atât de mândru de tine pentru că eşti un elev foarte bun”, tocmai pentru că se va simţi obligat să fie aşa întrucât a fost deja recompensat cu un compliment.
Dealtfel, copiii tind să împlinească aşteptările şi previziunile vorbelor părinţilor lor, indiferent dacă acestea sunt pozitive sau negative. Este legea aşteptării în acţiune, aşa cum o descrie sugestiv şi extrem de util oricărui părinte trainerul şi life coach-ul de dezvoltare personală Andy Szekely aici.
Relaţia dintre părinţi şi copii se construieşte în timp şi cu răbdare. Trebuie să fim înţelegători şi să discutăm deschişi despre orice probleme are copilul, încă de la cele mai mici vârste. În acest fel el va şti mai târziu că în părinţi găseşte întotdeauna un prieten, un sprijin şi nu un critic fervent.
Te invităm să ne spui părerea ta. Experienţa ta îi poate ajuta pe ceilalţi să-şi construiască o relaţie bună cu copilul lor.
Citeste continuarea: 1 2