Psiho-sociologul Jacques Salomé, autor de succes a peste 60 de carti dintre care 20 traduse si in limba romana, ne vorbeste despre ce inseamna relatia parentala si despre cum putem deveni parinti responsabili. Creator al metodei ESPERE®, Jacques Salomé, acest adevarat ambasador al comunicarii relationale, ne propune cateva solutii simple si aplicabile pentru o mai buna relatie cu noi insine si cu copiii nostri.
1. Jacques Salome, sunteti psihologul care a pus accentul pe relatie si a descrie cele 8 relatii fundamentale: relatia cu sine, cu parintii, cu partenerul de cuplu, relatiile profesionale, parentale, cu trecutul, cu mediu, cu divinitatea. In toata aceasta etalare relationala, care este specificul relatiei parentale? Ce are ea in plus sau in minus fata de celelalte tipuri de relatii?
Comunicarea umana este in centrul intregii existente. Ea ne permite sa construim legaturi, sa ne reconectam cu noi insine si cu ceilalti, dar si cu ansamblul intregului univers. Astazi, mai mult ca niciodata, mi se pare vital sa invatam arta de a comunica, de a pune in comun, de a construi relatii sanatoase, durabile, in respectul celuilalt.
In comunicarea relationala propusa de Metoda ESPERE® (Energie Specifica pentru o Ecologie Relationala Esentiala) pe care eu am conceput-o, apar ideea de responsabilitate. Cred ca a fi capabil sa te pozitionezi fara sa te lasi definit de celalalt, sa te afirmi in propriile alegeri si sa te reponsabilizezi fata de evenimentele existentei, permit o mai buna construire de sine si mai ales permit devenirea ta ca „autorul” propriei vieti!
Relatia parentala este particulara sub aceste aspecte:
– pe de o parte, prin constructia acestei legaturi parentale incepand de la conceperea copilului: dorinta de a da viata unui copil este deci si dorinta de a deveni parinte. Responsabilitatea parintelui in acest tip de relatie este dubla: sa stie sa fie „autorul” propriei vieti si sa-l invete pe copilul sau sa devina „autorul” vietii sale pe parcursul propriei existente.
– pe de alta parte, relatia parentala este specifica prin accentul care este pus asupra multiplelor roluri parentale – aici fac referire la functiile parentale: mama, mamica, tata, tatic.
Pentru a se construi si a se dezvolta un copil are nevoie, printre altele, de aceste 4 mari functii parentale: un tata si un tatic, o mama si o mamica. Parintii acompaniaza si urmaresc dezvoltarea copilului pentru a-i permite sa devina adult. Functiile tata si mama sunt mai degraba frustrante (limitative, exigente), pe cand functiile mamica si tatic sunt functii mai degraba binefacatoare (gratificante, stimulante, implinatoare).
Daca este nu sunt exersate sau daca ele lipsesc, vor creste considerabil lipsurile si carentele copilului aflat in plina dezvoltare.
Citeste mai multe pe Qbebe.ro.
Acum sunt citite aceste articole
RETROGRADUL lui MERCUR din 25 NOIEMBRIE poate AGITA aceste 3 ZODII
Lecția DIVINA pe care fiecare ZODIE trebuie să o ÎNVEȚE înainte de 2025