Shop
Ultimele 100 de articole

Educaţie copii: Copilul tău întinde coarda? Iată ce ai de făcut

16 august 2013, , Vizualizări:
sfatulparintilor.ro - Copilul tău întinde coarda?

Te-ai străduit din plin să le dai copiilor o educaţie desăvârşită. Te-ai felicitat că la capitolul „educaţie copii” n-ai ce să-ţi reproşezi. Totuşi, de ceva vreme, ai observat că au început să întindă coarda… Să apese exact acele „butoane” care te scot din sărite la maximum. Fie că nu-şi duc la îndeplinire sarcinile, fie au o atitudine nepotrivită pentru un copil bine crescut. Şi-atunci începi să te întrebi: Oare chiar m-am descurcat atât de bine cu educaţia copiilor? Nu cumva am dat greş pe undeva de au acest comportament?

 

 

Educaţie copii: Schimbări de comportament

În perioada preadolescentină, mulţi copii încep să-şi schimbe comportamentul, iar părinţii încep să-şi facă griji. Copilul dulce, care până acum voia să-şi petreacă fiecare secundă în compania ta, te priveşte acum rece,  dispreţuitor, stânjenitor. Aşa cum copiii trec prin acestă fază către adolescenţă, părinţii, la rândul lor, trec printr-un moment dureros. Într-un fel plâng „dispariţia” copilaşului drăguţ şi inocent, iubitor şi curios. În acelaşi timp faci cunoştinţă cu un alt copil, copil care, în dese cazuri, poate fi  posac, mofluz, nepoliticos. De multe ori această transformare are loc brutal de repede, încât părinţii nici nu apucă să se obişnuiască cu ideea.

Totuşi, încă de când se naşte ar trebui să te aştepţi la asta. Doar n-o să vrei să stea bebeluş toată viaţa. Adu-ţi aminte de fiecare dată că va veni şi perioada adolescenţei şi că orice se întâmplă este normal şi naturală. Asta nu înseamnă însă că trebuie să îi accepţi comportamentul lipsit de respect, grosolan sau acţiunile care să-i pună în pericol sănătatea şi chiar viaţa.

Formele de manifestare diferă de la copil la copil, însă dacă observi o schimbare bruscă şi extremă în comportamentul copilului tău, dacă acesta pare abătut, disperat, anxios pe o perioadă lungă de timp, este timpul să ceri ajutor specializat.

Pentru adolescenţi această perioadă este extrem de haotică, pe care unii o depăşesc mai uşor, alţii mai greu. Pe lângă transformările fizice, hormonale, se schimbă şi mediul: se trece de la gimnaziu la liceu, este posibil să se schimbe oraşul pentru a ajunge la o şcoală mai bună, se leagă prietenii pe măsură ce se destramă altele… Dacă în familie au intervenit un deces, un divorţ, pierderea jobului de către unul dintre părinţi, toate aceste situaţii contribuie la accentuarea stresului care poate conduce la tulburări de comportament.

Trebuie însă să iei măsuri când observi orice tulburare de comportament. Nu trebuie să aştepţi ca totul să treacă de la sine.

 

 

Educaţie copii: Sfaturi să faci faţă schimbărilor de comportament

1. Cel mai important lucru este să-şi cunoşti copilul. Din modul în care el se comportă ar trebui să-ţi dai seama dacă este morocănos pentru că nu se simte bine, a pierdut un meci cu echipa şcolii, are probleme la şcoală, a luat o notă mică, este şicanat/agresat de colegi. În acest fel faci distincţia între o situaţie care va trece repede de la sine – pierderea unui meci, de exemplu – sau e ceva care, dacă nu se iau măsurile necesare, poate degenera într-un comportament obraznic pe o perioadă lungă de timp.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Cuvinte cheie: , , , , , ,

seo
Gradinita
Blossom Salon
Aboneaza-te
la Newsletter-ul zilnic
Primeste pe mail noutatile Sfatulparintilor.ro. Citeste politica de confidentialitate.