Din nou la SCOALA! 8 metode sa-ti motivezi copilul sa INVETE! - Pagina 2 din 2 - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Din nou la SCOALA! 8 metode sa-ti motivezi copilul sa INVETE!

metode sa-ti motivezi copilul sa INVETE
Credit foto:   Imagine de Pexels de la Pixabay

5. Creeaza-i un spatiu pentru studiu

Identifica un loc in casa in care copilul ar putea sa studieze in liniste, fara sa fie deranjat de frati si/sau surori. Poti sta o vreme langa copil pentru a-l ajuta sa se concentreze pe o anumita sarcina. Este in regula sa-l ajuti atunci cand nu stie o notiune, insa nu este in regula sa-i rezolvi temele. Invata-l sa isi gestioneze singur problemele pentru a capata abilitati care ii vor fi de folos in viata de adult.

6. Fii ferm si constant cu regulile

Odata ce-ai stabilit niste reguli, tine-te de ele. Desigur, pot exista anumite modificari in beneficiul copilului, pentru a-i usura de sarcini, dar nu pentru a-l scuti de ele.

Fermitatea si constanta ii va transmite mesajul ca stii ca poate reusi. De asemenea, il va invata ca dupa fapta urmeaza rasplata, fie ca este vorba de o recompensa, fie ca este vorba de o consecinta pe care trebuie sa o suporte.

Iar cand a reusit, nu transforma totul in succesul tau. Meritele trebuie sa-i apartina.

7. Care este nivelul lui de anxietate?

Lipsa de motivatie a copilului tau, care pare mai degraba iresponsabilitate in ochii tai, poate fi o stare de anxietate de care nu esti constient. Poate copilul nu stie sa-ti explice ce se petrece cu el. Ceea ce pentru tine este indolenta, iresponsabilitate poate fi, in realitate, o vulnerabilitate emotionala pe care nu stie cum sa o gestioneze. Astfel, copilul actioneaza prin a evita sa faca lucruri, prin a intra in defensiva, a se inchide in el.

Anxietatea blocheaza abilitatea copilului de a accesa acea parte a creierului care il ajuta cu motivarea. Verifica starea emotionala a copilului. Vezi daca nu cumva aceasta aparenta lene nu are in spate o stare de anxietate.

Iti poti ajuta copilul, oferindu-i o structura solida, un orar dupa care sa-si indeplineasca sarcinile, impartite pe segmente mici. Iar fiecre reusita sa-i ridice moralul si sa-l elibereze de stres.

8. Nu te da peste cap pentru el

Poate fi extrem de frustrant sa-ti vezi copilul chinuindu-se. Poti considera ca lipsa de motivatie a copilului este o greseala in stilul tau de parenting. Ca urmare, pentru a indrepta orice stricaciune ai comis, incepi sa-i rezolvi temele, sa faci in locul lui diverse lucruri, astfel incat sa-i usurezi viata si sa-l eliberezi de stres.

Inainte sa faci asta, gandeste-te ca, la fotbal, antrenorul nu intra in teren in locul jucatorului. Ci, de pe margine, ii spune ce sa faca. Incurajeaza-l sa castige, si lauda-l cand a castigat. Iar daca pierde, nu-i nimic! Esecul face parte din evolutia unui om. Il ajuta sa isi asume responsabilitatea.

Concluzii – Viitorul suna bine!

Cand copilul pare lipsit de interes, este foarte usor sa-i proiectezi un viitor sumbru. Cand nu-l intereseaza decat jocurile video, intenetul si prietenii, te ingrijorezi ca nu va avea succes in viata. Iar nivelul tau de anxietate si teama creste amenintator. Doar ca nimeni nu are un glob de cristal ca sa stie ce-i rezerva viitorul. Concentrarea pe elementele negative va atrage alte elemente de care sa te plangi. Concentreaza-te, in schimb, pe calitatile copilului tau, ramai pozitiv si ajuta-l sa-si descopere acele puncte forte.

Poate ca este un bun bucatar, poate ca este un bun mecanic sau un om indemanatic ce-l paote transforma intr-un bun constructor. Poate avea succes in viata intr-o anumita meserie, nu neaparat in mediul academic. Ajuta-ti copilul sa-si urmeze pasiunile, sa fie sociabil, creativ, sa fie stabil emotional.

Copilul tau este la inceput de drum, nu trebuie fortat sau coplesit de responsabilitati. Dar trebuie invatat sa-si formeze o structura dupa care sa lucreze. Aceasta se va transforma mai tarziu intr-o lista de prioritati. Fii rabdator. Nimic nu se transforma peste noapte. Poate dura o vreme, insa nu-ti subestima copilul. Fii increzator ca totul va fi bine!

 

 

Sursa: empoweringparents.com

  Imagine de Pexels de la Pixabay

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 12/09/2023