Cum sa te comporti cu un adolescent nervos? Iesirile nervoase ale adolescentilor sunt adesea greu de tolerat de catre parinti. Imbufnarea, raspunsurile ironice sau obraznice si autoizolarea in propria camera cu trantitul usii in nasul parintilor sunt scene frecvente care macina rabdarea adultilor. In general, argumentele adolescentilor sunt de tipul “nimeni nu ma intelege”, “eu nu am avut voie niciodata sa …”, “nimanui nu ii pasa …” si alte absolutizari asemanatoare.
Si totusi, cel mai probabil ca:
- Aceste reactii nu au aparut brusc, peste noapte. Cu siguranta exista antecedente pe care parintii le-au gestionat gresit, ducand, in timp, la escaladare.
- In relatia dintre parinti si copil exista o ruptura mai veche de comunicare si intelegere reciproca a nevoilor emotionale.
- Semnele ca un copil incepe sa devina adolescent au fost ignorate de parinti si acestia nu si-au adaptat comunicarea si comportamentul la schimbarea copilului. Despre primele semne ale adolescentei puteti citi mai multe aici.
Citeste aici ce trebuie sa faci cand copilul este nervos!
Cum ar trebui sa te comporti cu un adolescent nervos?
1. In primul rand – si cel mai important – pastreaza-ti calmul. Multi adolescenti gasesc chiar o placere in a-si vedea parintii pierzandu-si firea. Este modul lor de a se razbuna pentru frustrarile pe care le-au acumulat in timp. Altii simt ca numai astfel pot genera o reactie emotionala parintilor, care, in mod obisnuit, isi ignora afectiv copilul, rezumandu-se doar la a discuta depre scoala, teme, meditatii, curatenia din camera si alte responsabilitati zilnice. Pentru altii este pur si simplu un “exercitiu de emotie” specific perioadei dificile prin care trec, si regreta ei insisi ulterior ca au avut astfel de reactii. Comportamentul tau calm il va ajuta pe adolescentul nervos sa isi recapete controlul emotiilor.
2. Asculta pana la capat ce are de spus copilul inainte de a decide cum sa reactionezi.
Poate chiar are dreptate. Poate chiar ai gresit. Fii deschis sa intelegi ce este in sufletul lui si nu te lasa coplesit emotional de modul in care a ales sa isi manifeste frustarile. Treci dincolo de ambalaj. Pune intrebari deschise care sa incurajeze copilul sa vorbeasca. Descrie ce vezi (ex: “vad ca esti deranjat de ceva / esti putin nervos …”) si nu pune etichete (ex: “esti obraznic”).
3. Gandeste-te ca reactiile emotionale intense si exagerate ale adolescentului sunt o consecinta a unei perioade special de dezvoltare a creierului in aceasta perioada, in care partea emotionala preia controlul asupra celei rationale. Citeste mai multe aici despre transformarile care au loc in creierul de adolescent si implicatiile asupra comportamentului sau pentru a intelege corect de ce se comporta asa.
4. Fii deschis sa intelegi si sa comunici, dar nu tolera obrazniciile si impertinenta.
Fii atent la primele semne si reactioneaza imediat, cerand – cu calm si fermitate – o reformulare, spre exemplu: “Poti, te rog, sa reformulezi ce ai spus? Sunt convins ca poti alege cuvinte mai potrivite pentru a-ti exprima parerea”. Daca adolescentul se conformeaza, apreciaza acest lucru imediat spunand, spre exemplu: “Multumesc, acum inteleg ce vrei sa spui. Hai sa discutam, sa vedem ce putem face”. Daca acest lucru nu se intampla si adolescentul este in continuare obraznic, intrerupe pe moment comunicarea si amana discutia spunand “Vad ca acum esti nervos si nu te poti stapani asa ca iti dau timp de linistire. Vorbim mai tarziu”.
Dupa ce a trecut valul emotiilor, reia discutia cu copilul tau si lamureste ce anume l-a deranjat, cautand impreuna solutiile potrivite. Cere-i scuze daca ai gresit cu ceva. Incheie discutia intr-o nota pozitiva si aminteste-i ca esti alaturi de el si ai incredere ca impreuna puteti gasi solutii pentru orice situatie.
Autor: Monica Bolocan, psiholog clinician si educational
Imagine de Engin Akyurt de la Pixabay
Horoscop 2025. MUTĂRI astrale MAJORE! Previziuni astrologice complete pentru toate zodiile
Venus în Vărsător 7 decembrie 2024 – 2 ianuarie 2025. Cum se transformă prietenia și relațiile?