Familia… Familia este văzută de cei mai mulți noi ca fiind un panaceu care dă înțeles la tot ceea ce am trăit în trecut, trăim în prezent sau urmează să trăim în viitor.
Legăturile de familie sunt cele mai puternice din viața fiecăruia dintre noi și această putere poate fi de nestăvilit atunci când vine către noi și nu avem abilitățile necesare pentru a o combate. Este normal să nu fim de acord și să ne ”luptăm” constant cu membrii familiei pentru că fiecare dintre noi reprezintă un univers de năzuințe, emoții, suferințe, dezamăgiri, așteptări… Toate acestea fac parte din noi ca și indivizi.
Familia pe de o parte ne poate completa, în timp ce pe de altă parte, ne poate face să ne simțim extrem de singuri și de neînțeleși. Sunt mereu acolo, nu poți să-i alegi și pot fi cele mai bune sau cele mai provocatoare părți din viața ta. Relațiile de familie pot avea o dualitate.
Roluri în familie
Astfel, deși ne naștem cu un bagaj uriaș de resurse, învățăm să reacționăm în anumite moduri sub influența sistemului familial în care ne naștem și ne formăm. După spusele Virginei Satir ” Familiile sunt sisteme în care toată lumea și totul are un impact.” Tot ea, după lungi studii, a ajuns la concluzia că în fiecare familie pot exista variate roluri diferite de personalitate, prin care membrii familiei acoperă inconștient problemele emoționale, ale lor și dintre ei.
Roluri pe care membrii din familie și le însușesc, mai ales în condiții de stres și unde nu a fost cultivată ideea comunicarea și exprimarea emoțiilor, într-un mod liber și sănătos . Mai exact, atunci când familia se confruntă cu variate probleme s-ar putea ca:
- un membru al familiei să caute greșelile și să formuleze critici (acesta fiind acuzatorul);
- un altul ar putea intra în rolul celui care pare să fie complet lipsit de empatie și afecțiune (cel care este „computerul calculat”);
- un altul care are obiceiul de-a agita momentul pentru a distrage atenția dinspre problemele emoționale (cel care distrage atenția);
- un altul care-și manifestă permanent scuzele și care dorește să le facă tuturor pe plac (împăciuitorul);
- și un altul care comunică deschis, onest și direct, numit și armonizatorul.
A avea limite clare în relațiile cu membrii familiei este esențial pentru un stil de viață sănătos și echilibrat.
O graniță este o linie de proprietate personală care marchează acele lucruri pentru care suntem responsabili. Cu alte cuvinte, granițele definesc cine suntem și cine nu suntem. Granițele influențează toate domeniile vieții noastre, inclusiv relațiile cu membrii familiei:
- Granițele fizice ne ajută să stabilim cine ne poate atinge și în ce circumstanțe
- Granițele mentale ne oferă libertatea de a avea propriile gânduri și opinii
- Granițele emoționale ne ajută să ne confruntăm cu propriile emoții și să ne desprindem de emoțiile dăunătoare și manipulatoare ale altora
- Granițele spirituale ne ajută să rămânem fideli propriei credințe
Dovezi substanțiale în studiile care s-au făcut de-a lungul timpului arată în mod constant că ”…relațiile sociale pot influența profund bunăstarea pe parcursul vieții (Umberson & Montez, 2010). Legăturile de familie pot oferi un sentiment mai mare de sens și scop, precum și resurse sociale și tangibile care ne ajută să avem o anumită bunăstare (Hartwell & Benson, 2007; Kawachi & Berkman, 2001).
Relațiile tensionate cu părinții, frații sau membrii familiei extinse pot fi mai nocive pentru sănătatea oamenilor decât o relație tulbure cu partenerul de viață, arată concluziile unui studiu realizat între 1995 și 2014 de American Psychological Association.
Ce înseamnă de fapt relații dificile cu membrii familiei?
Relațiile de familie dificile, abuzive sau toxice pot fi greu de suportat de către oricare dintre noi. Putem începe prin a ne întreba dacă relația respectivă este nesigură, toxică sau doar dificil de gestionat. Totodată este important să nu uităm că a avea conflicte pe termen lung cu anumite persoane și a trăi prin prisma unor relații dificile, ne poate dăuna sănătății și bunăstării noastre generale.
Cercetătorul Ed Tronick, împreună cu colegul său, Andrew Gianino, au calculat cât de des sunt de acord sugarii și persoanele care îi îngrijesc. (acordarea este un ritm de interacțiune dus-întors în care partenerii împărtășesc emoții pozitive.) Ei au descoperit că procentul este surprinzător de mic. Chiar și în relațiile sănătoase, cu un atașament corect, îngrijitorii și bebelușii sunt sincronizați doar 30% din timp. Celelalte 70% sunt nepotriviri, nesincronizări sau reprezintă ”reparațiile” pe care le fac cele două părți pentru a ajunge din nou împreună. Chiar și bebelușii lucrează la întreținerea relației cu îngrijitorii cu ajutorul privirii, zâmbetului, gesturilor, protestelor și apelurile pe care le fac.
Aceste nepotriviri și reparații sunt critice, ne explică Tronick, sunt importante pentru creșterea autoreglării, pentru dezvoltarea capacității de a face față la momentele stresante și pentru reziliența copiilor. Prin aceste nepotriviri – în doze mici, ușor de gestionat – bebelușii, și mai târziu copiii, învață că lumea nu îi urmărește în mod constant sau perfect. Aceste mici expuneri la micro-stresul sentimentelor neplăcute, urmate de sentimentele plăcute care însoțesc reparația sau revenirea împreună, sunt, de fapt, cele care le oferă o practică gestionabilă în a-și menține echilibrul emoțional atunci când în jur este agitație. Cu alte cuvinte, dacă un îngrijitor ar îndeplini într-un mod perfect toate nevoile copilului său, acesta ar împiedica de fapt dezvoltarea armonioasă a copilului.
„Repararea rupturilor este cel mai important lucru în educație”, ne spune neuropsihiatrul UCLA Dan Siegel, director al Institutului Mindsight și autor al mai multor cărți despre neurobiologia interpersonală. Viața este o serie de nepotriviri, greșeli și neacordări care sunt rapid reparate pentru ca apoi să devină din nou coordonate și echilibrate și apoi din nou stresante și tot așa. Acest proces se întâmplă de mii de ori într-o zi și de milioane de ori pe parcursul unui an în orice interacțiune pe care o avem cu cei din jur.
Citeste continuarea aici.
Clinica Aproape – Permite-ți să fii bine!
Tel: 0722187700
Mail: contact@clinicaaproape.ro
Facebook: https://www.facebook.com/clinica.aproape
foto: Depositphotos.com
Urari de Craciun. 100 de mesaje de Craciun pentru iubit/iubita, familie si prieteni
HOROSCOPUL CRACIUNULUI 2024. Cum iti este CRACIUNUL in functie de ZODIE?
Ce inseamna cand versi cafeaua