Cum sa comunici cu adolescentul. 14 sfaturi utile pentru parinti - Pagina 2 din 2 - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Cum sa comunici cu adolescentul. 14 sfaturi utile pentru parinti

Cum sa comunici cu adolescentul

8.   Mancati impreuna

Mesele in familie sunt foarte importante. Ele ajuta ca familia sa ramana unita. Copiii se simt foarte confortabil sa vorbeasca cu parintii despre ce s-a intamplat peste zi daca toata lumea face acest lucru. O singura regula trebuie respectata: fara telefoane la masa.

9.   Observa

Este normal ca adolescentul tau sa treaca prin niste transformari. Dar fii atent la schimbarile de stare, de comportament, de energie sau pofta de mancare. Fii atent daca isi pierde interesul sa faca lucruri care ii placeau alta data sau observa daca se izoleaza de ceilalti. Daca vezi o modificare intreaba-l si arata-ti sustinerea (fara sa-l judeci). Poate ca are nevoie de ajutor si chiar de un psiholog.

10. Deschide-ti urechile!

Indiferent cat de greu ti-ar fi, incepe prin a-ti intelege copilul. Sa zicem ca nu vrea sa-si faca temele pentru ca trebuie sa vorbeasca cu prietenul cu care tocmai s-a certat. Prin “fereastra” ta se vad temele nefacute, notele mici si examenele picate. Prin ochii copilului tau se vede ca exista posibilitatea sa-si fi pierdut un prieten, un sprijin, o persoana cu care poate sta de vorba la scoala.

Iata, din nou, doua perspective diferite ale aceleiasi situatii. Ce poti face? Incepe prin a-i spune: “Inteleg cat iti este de greu dupa ce te-ai certat cu unul din prietenii tai. Si stiu ca ai maine test si ar trebui sa inveti. Scoala este responsabilitatea ta. Hai sa gandim ce am putea face”. Evita formularea “Inteleg…, dar…”. Pune-te in pielea copilului tau si deschide-ti urechile. Lasa-l sa-ti spuna ce are pe suflet, astfel incat sa nu intre in defensiva si sa ajungeti din nou la un conflict.

11. Nu te lasa purtat de emotii

Emotiile pot fi cel mai mare dusman in relatia cu un adolescent. Aminteste-ti ca ceea ce spune sau face nu este o reflectie a ta. Se poate sa nu-ti placa modul in care se comporta sau gandeste, insa nu lasa emotiile sa te influenteze. Nu e deloc usor, dar incearca sa privesti fiecare situatie degajat si sa-ti spui: “Este ca o tranzactie in afaceri. Nu e nimic personal!”. Nu trebuie sa te superi pe copilul tau ca este el insusi. S-ar putea sa nu ia cele mai bune decizii, insa cu siguranta va invata din ele si va face mai bine data viitoare.

Citeste si: Abuzarea parintilor. Ce e de facut cand copilul sau adolescentul te loveste

12. Pune intrebari

Intreaba-ti copilul despre ideile sale, despre idealuri, lasa-l sa vada ca ai incredere in el, in abilitatile lui. Nu pune intrebari care sa-l faca sa intre in defensiva, ca de exemplu: “De ce nu te poti trezi si tu la timp?”. Fa-ti copilul sa inteleaga care sunt responsabilitatile lui si lasa-l sa-si rezolve singur problemele. Iar daca nu o face, lasa-l sa suporte consecintele. Copilul trebuie sa invete sa gandeasca pentru el insusi, sa simta ca are controlul si responsabilitatea asupra deciziilor pe care le ia.

13. Nu cere!

Nu ai “nevoie” de cooperarea copilului tau adolescent. Nu ai “nevoie” sa se comporte civilizat. Daca ai “nevoie” de copilul tau ca sa te simti fericit, atunci esti vulnerabil in fata comportamentului lui si te poate manipula. Nu ai nevoie de nimeni ca sa te faca fericit. Tu insuti te poti valida si tu insuti in rezolvi problemele. Cum se comporta copilul tau este fix problema lui. Iar acest lucru trebuie sa i-l transmiti si lui. Nu ar trebui sa isi caute validarea si fericirea in altii, ci in el insusi.

14. Nu faceti nimic daca nu sunteti calmi

O alta regula este sa nu luati nicio hotarare importanta daca nu sunteti si tu, si copilul tau calmi. La nervi se pot spune foarte multe lucruri rele, pe care sa le regreti mai tarziu. Daca copilul este nervos si intrece masura, pastreaza-ti calmul si spune-i ca astepti sa fie mai linisit pentru a discuta civilizat.

Sursa: empoweringparents.com, childmind.org

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 01/06/2021