Parentingul modern se confruntă cu noi provocări. Una dintre cele mai mari este oferită de mediul digital, tot mai prezent în viețile noastre. “Cât de mult este prea mult timp petrecut pe Internet?” este o întrebare cu un răspuns greu de găsit nu numai pentru adulți, dar mai ales pentru copii, deoarece viața lor este adesea la fel de activă în lumea online, cum este și în cea offline.
Experții susțin că ceea ce contează nu este exclusiv durata pe care o dedică un copil dispozitivului său, ci și cum este folosit acest timp. S-ar putea să fie dificil să găsiți limita corectă, deoarece până și adulții ajung adesea să fie ofensivi atunci când li se spune că petrec prea mult timp pe rețelele de socializare.
Așadar, care este diferența dintre o utilizare „sănătoasă” a internetului și o dependență? Cum găsim limita corectă? Care sunt semnalele care sugerează că cel mic întrece limita, ajungând la dependență?
Cum identificăm semnele dependenței?
Este important să încercați să identificați semnele timpurii de dependență de lumea digitală. Un prim indiciu este dacă cel mic devine atât de absorbit de lumea online, încât își pierde interesul pentru viața reală. În cazuri extreme, copiii pot încerca chiar să evite contactul fizic cu prietenii, de exemplu petrecerea timpului în locurile de joacă sau plimbările cu bicicleta, acestea fiind înlocuite cu interacțiuni prin mijloace digitale: ferestre de chat, discuții pe social media etc.
Un alt semnal de alarmă este dacă timpul petrecut în fața ecranelor este singurul moment în care copilul pare fericit și orice încercare de a-i limita utilizarea duce la conflict sau la o reacție agresivă. Toate acestea au implicații și asupra vieții de familie a acestuia. Fiind concentrat doar pe activități digitale, se poate crea o ruptură între copil și familia sa și poate duce la dificultăți în viața socială în afara casei.
Stări precum nervozitate, iritabilitate, agresivitate sau chiar depresie pot fi legate de probleme comportamentale și fiziologice, cum ar fi insomnia, durerile de cap, schimbarea apetitului. Este mult mai dificil pentru copii să înțeleagă și să facă față emoțiilor lor. În mod inconștient, ei absorb anxietățile părinților lor și atmosfera familiei și reacționează cu sensibilitate la „stresul din aer”.
În cazul copiilor mici, nesiguranța din viața reală se manifestă în principal prin povești, fantezie, jocuri de rol și orice alte distracții care implică evadarea din realitate. De aceea, în vremuri nesigure sau în medii stresante, jocurile video și stimulii digitali sunt și mai atractive pentru aceștia. Adolescenții, pe de altă parte, interacționează și mai intens cu comunitatea de colegi online, mai ales acolo unde își pot etala și se pot lăuda cu competențele lor.
Ce puteți face pentru a aborda mirajul mediului virtual?
Ce puteți face dacă cel mic are o atitudine ofensivă când abordați subiectul legat de timpul petrecut în fața ecranelor? Iată câteva sfaturi:
1. Discutați cu copilul dvs. si ghidați-l prin mediul digital. Este recomandată o abordare pacifistă atunci când comunicați cu cel mic despre această problemă. Când va veni momentul și va solicita mai multă independență, ar trebui să i-o acordați, dar reiterați faptul că veți fi întotdeauna la dispoziția lui pentru a vorbi despre orice problemă sau comportament online tulburător pe care l-ar putea întâmpina.
2. Construiți încredere și înțelegere, fără adoptarea unei aptitudini de dictator. Acești factori vor asigura copilul că un părinte este persoana la care pot apela dacă se întâmplă ceva rău.
3. Explicați-i copilul dvs. că este necesar un echilibru între mediile digitale și viața reală. Dacă celor mici le place să joace jocuri, integrați-le în programul lor, dar organizați și alte activități de relaxare de care se pot bucura la fel de mult – de exemplu, sugerați-le să facă sport sau să învețe un instrument muzical și deveniți astfel un partener pentru activitățile lor.
4. Dacă credeți că cel mic își folosește excesiv dispozitivul, nu îl luați pur și simplu. În schimb, sugerați-le o serie de reguli care îi vor ajuta la reglarea utilizării acestuia. De exemplu, dezinstalarea unor rețele de socializare / aplicații de chat poate reduce dorința de a privi constant un smartphone sau o tabletă – limitările notificărilor pot avea un efect similar.
5. Fiți un model bun și controlați-vă timpul petrecut pe dispozitive. Părinții sunt principalele modele pentru copiii lor, inclusiv modul în care utilizează dispozitivele electronice. Dacă un părinte își folosește smartphone-ul la fiecare două minute, este probabil ca un copil să copieze acest comportament, creându-și un obicei nesănătos.
6. Planificați pauze scurte de la tehnologie. Un weekend fără telefon sau tabletă poate fi benefic atât pentru copii, cât și pentru părinți. Dacă decideți să încercați acest lucru, planificați în consecință și pregătiți o mulțime de activități antrenante care vă vor menține ocupați și care vor ține tehnologia departe de dvs.
Cum puteți gestiona timpul petrecut în mediul digital?
Trebuie să păstrați o abordare proactivă față de timpul petrecut pe ecran. Va oferim câteva sugestii:
1. Totuși, copiii nu devin atât de ușor dependenți. Este dovedit că dacă copiii au experiențe personale bogate, interacțiuni dese și fericite cu familiile lor, timpul petrecut pe ecran nu se corelează semnificativ cu dependența online. În loc să intrați în panică în legătură cu timpul petrecut pe ecran, vorbiți cu aceștia despre preocupările lor, despre ceea ce fac online și stabiliți limite realiste.
2. Ajutați copiii să facă față anxietății. Copiilor le este greu să-și exprime sentimentele. Din acest motiv, adulții ar trebui să-i ajute să comunice. Aceast ajutor poate include discuții despre sentimentele lor, precum și despre experiențele copiilor din alte familii. Pentru copiii mici, poate ajuta ca în conversație să fie introduse povești despre animale care fac față și ele unor provocări. Nu uitați să oferiți mereu un final fericit pentru toate poveștile. Exemplificați mereu ce pași au fost făcuți și ce lecții au fost învățate.
3. Revizuiți regulile și limitele. Aprobarea necesității ca cei mici să petreacă frecvent timp în online nu înseamnă că este în regulă ca adulții să renunțe la a fi supraveghetori responsabili. Mai mult ca niciodată, amintiți-vă că trebuie să vă revizuiți rutina și regulile zilnice. Ceea ce pare să-i ajute pe copii este să aibă un orar bine structurat. Deși este în primul rând un beneficiu pentru părinți, un program fix oferă și un exemplu bun pentru copiii dvs., cu reguli pentru toată lumea din familie, inclusiv pentru adulți.
4. Scara oportunităților și alfabetizarea media. A avea abilități tehnice de utilizare a dispozitivelor digitale nu înseamnă automat că cei mici știu să le folosească în mod responsabil. Arătați-le copiilor dvs. ce conținut este valoros, amuzant și care stimulează creativitatea. În timp ce explorați acest lucru împreună, puteți vorbi despre riscuri specifice și despre cum este posibil să utilizați tehnologia în siguranță și responsabil. De asemenea, puteți să vă asigurați că sunt familiarizați cu principalele canale media online și cu tipul de informații și conținut pe care le furnizează.
5. Păstrați echilibrul. Este important să petreceți timp și în afara ecranelor, atât pentru copii, cât și pentru părinți. În loc să vă concentrați doar pe restricții, gândiți-vă la aceasta ca la o oportunitate de a echilibra nevoile întregii familii. Este important să puneți deoparte ecranele în fiecare zi și să înlocuiți acel timp cu plimbări în natură sau pregătirea mesei în familie. Ca alternativă, participarea la exerciții, meșteșuguri, dans sau pictură pot fi toate modalități excelente pentru pauze în programul de învățare sau de lucru. Amintiți-vă, sunteți un model pentru copiii dvs., așa că asigurați-vă că sunteți conștient de obiceiurile pe care le pot deprinde din familie. Rețineți că modul în care vă planificați viața și timpul pe care îl petreceți pe ecran îi afectează în mod direct.
Pentru o experiență online sigură, folosiți funcțiile unei aplicații de control parental pentru a ține evidența a ceea ce fac copiii dvs. cu dispozitivele lor. De pildă, aplicația ESET Parental Control pentru Android, ce poate fi descărcată într-o versiune gratuită din Google Play, include posibilitatea de a controla conținutul web neadecvat și de a gestiona timpul petrecut de copii pe telefon sau tabletă, analizând în același timp cât de potrivite sunt aplicațiile folosite sau site-urile utilizate pentru vârsta acestora.
Dacă vă doriți o aplicație cu care să asigurați securitatea antivirus si anti-malware a telefonului sau tabletei Android, puteți opta pentru varianta gratuită a ESET Mobile Security. Soluția poate fi descărcată gratuit în magazinul Google Play oferind o tehnologie antivirus puternică, protecție pentru plățile online și o componentă Anti-Furt ce vă permite să localizați telefonul sau tableta în caz de pierdere sau furt.
Pentru a rămâne mereu la curent cu ultimele noutăți despre pericolele din mediul virtual care vizează în principal copiii dar și pentru a afla sfaturi utile pentru părinți pentru a menține protecția digitală mereu la nivel maxim, navigați prin conținutul nostru personalizat și captivant disponibil pe platforma noastră dedicată SaferKidsOnline by ESET. Abonați-vă la newsletterul nostru de știri de securitate și puteți câștiga lunar o mulțime de premii tari!
Horoscop 2025. MUTĂRI astrale MAJORE! Previziuni astrologice complete pentru toate zodiile
Venus în Vărsător 7 decembrie 2024 – 2 ianuarie 2025. Cum se transformă prietenia și relațiile?