Cum ii intelegem mai bine pe copii? Ce se ascunde în spatele comportamentului lor? - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Cum ii intelegem mai bine pe copii? Ce se ascunde în spatele comportamentului lor?

Sfatulparintilor » Adolescenți » Comportament și dezvoltare » Cum ii intelegem mai bine pe copii? Ce se ascunde în spatele comportamentului lor?
Cum ii intelegem mai bine pe copii
Credit foto: Depositphotos.com

Copiii, la fel ca și noi, adulții, au nevoie să se simtă importanți, să aibă un loc între ceilalți, să aparțină, să conteze și să aibă curajul să acționeze. Fie că reușesc sau nu să atingă acest scop, copiii aleg să se comporte în maniera pe care o consideră cea mai potrivită la acel moment: poate cer atenție, poate intră în luptă de putere cu noi, poate se răzbună, sau poate se retrag. De cele mai multe ori, tendința noastră, ca adulți, este să privim comportamentul lor ca fiind îndreptat în direcția noastră și uneori alegem sa vedem doar această parte. Odata ce reușim să conștientizăm ce se întâmplă în relație cu copilul și ajungem să înțelegem ce ascunde comportamentul său, modul de abordare a situațiilor se poate schimba și acestea pot deveni mai ușor de gestionat.

Putem observa ca scop neconștient al copilului – obținerea atenției.

În funcție de vârsta copilului, comportamentele orientate către acest scop pot fi diverse. Copilul fie va plânge, va desena pereții, va tachina, va vărsa apa pe masa, sau se va folosi de multe alte comportamente care sigur fac ca prezența sa să fie văzută. Nevoia de atenție este naturală, dar dacă observăm că este ceva ce copilul face în mod constant și descoperim că reacția noastră este de a îi răspunde prompt, atunci este important să înțelegem că este ceea ce copilul vrea, însă acesta este un mod greșit de a-și găsi locul.

Ce putem face dacă observăm acest scop al copilului? 

Este important să căutăm reacții alternative la comportamentele de obținere a atenției, cum ar fi ignorarea comportamentului și acordarea atenției pentru un comportament pozitiv atunci când copilul se comportă adecvat. De asemenea trebuie să ne amintim că pedepsirea, recompensarea și convingerea sunt o atenție nejustificată și că aceste metode de răspuns vor servi doar pentru a perpetua comportamentul – și chiar îl pot intensifica.

Un alt scop neconștient al copilului este lupta pentru putere. Acest scop poate să apară ca urmare a faptului că adulții au încercat anterior să îl determine pe copil să nu mai ceară atenție necuvenită. Copilul va face împotrivă și va încerca să câștige.  Comportamentul lui pare să spună de multe ori: ‘’sunt important, am valoare atâta timp cât te fac să faci ce vreau eu’’.

Citeste continurea aici.

Clinica Aproape – Permite-ți să fii bine!

Tel: 0722187700
Mail: contact@clinicaaproape.ro
Facebook: https://www.facebook.com/clinica.aproape

foto: Depositphotos.com

Data articol: 16/11/2022