Cum ajutăm copiii să-și gestioneze emoțiile: Recomandări pentru părinți
Emoțiile sunt un element natural al vieții umane, iar atunci când vorbim despre copiii, este bine de știut că aceștia experimentează o gamă variată de sentimente. Pe măsură ce înaintează în vârstă, un copil trăiește foarte multe stări emoționale, de la bucurie la furie și de la entuziasm la anxietate. Totuși, acesta are nevoie de suport din partea părinților pentru a conștientiza și pentru a înțelege mai bine sentimentele, iar în cele din urmă, pentru a găsi metodele potrivite pentru a le gestiona. Dacă vrei să înveți mai multe tehnici prin care să-ți ajuți copilul să-și gestioneze emoțiile, te invit să rămâi alături de mine. La finalul articolului voi explica și cum poți obține 10 ședințe gratuite de consiliere psihologică pentru copilul tău, dacă acesta are vârsta de până în 18 ani.
Cum ajutăm copiii să-și gestioneze emoțiile?
1. Comunicare deschisă
Părinții trebuie să se asigure că poartă de fiecare dată o discuție deschisă și empatică cu copiii lor despre emoțiile pe care le simt în anumite situații de viață. În această conversație, părintele trebuie să folosească cuvinte ușor de înțeles și să transmită informații cât mai simple. Copilul trebuie să fie încurajat să vorbească despre ceea ce simte și să-și exprime emoțiile exact așa cum le trăiește. Părintele trebuie să se asigure că copilul învață că este în regulă să vorbească despre sentimentele lui, trebuie să-l ajute să conștientizeze fiecare trăire pe care o are și să-l ajute să găsească soluții pentru emoțiile declanșate.
Cum îi ajutăm pe copii să gestioneze corect emoțiile cu care se confruntă
2. Educație despre emoții
Este esențial ca părinții să vorbească despre emoții, despre cum se simte fiecare sentiment în parte, cum se manifestă și cum poate fi gestionat. Copilul este foarte atent la informația pe care o transmite părintele, astfel, aceasta ar putea fi o metodă eficientă de înțelegere și învățare. Totodată, părintele trebuie să fie foarte atent la ce cuvinte folosește atunci când îi oferă explicații copilului despre sentimentele și emoțiile pe care le trăiește. Este important ca copilul să nu înțeleagă că există sentimente negative, pe care ar trebui să le evite sau de care ar fi bine să se ferească, tocmai pentru a evita situația în care ajunge să le respingă și să reprime stările emoționale. Copilul trebuie să înțeleagă că este normal să experimenteze diferite emoții într-un anumit context și că, deși se resimt copleșitor pe moment, acest lucru nu înseamnă că nu pot fi gestionate adecvat și cu ușurință.
3. Părintele devine un model pentru copil
Nu mai este un secret faptul că orice copil învață și preia cele mai multe comportamente de la părinți și de la figurile de atașament. Dacă vorbim despre gestionarea emoțională, este relevant ca părintele să încerce să-și ofere propriul exemplu în fața copilului în acest context. Concret, copilul trebuie să vadă, înainte de toate, la propriul părinte un model și un exemplu despre ceea ce înseamnă gestionarea adecvată și eficientă a sentimentelor. În cazul în care părinții sau figurile de atașament care petrec mai mult timp cu copilul nu folosesc strategii potrivite, el le va prelua și le va folosi ulterior în viața de zi cu zi. Copilul va considera că așa este „normal” să procedeze, tocmai pentru că a observat și a văzut comportamentele respective la părinți sau la persoanele semnificative din viața lui.
4. Soluții pentru liniștire
Este important ca părintele să intervină și să-l ajute pe copil să identifice diferite soluții și strategii rapide care l-ar putea ajuta să se liniștească în momentul în care trăiește anumite emoții copleșitoare și intense. Tehnicile ar putea include respirația profundă, exercițiile fizice sau exprimarea emoțiilor în fața unui adult care este prezent la acel moment. Este important ca părintele să-i ofere copilului cât mai multe variante. Astfel, el se va simți pregătit să facă față emoțiilor.
Părintele îi poate sugera copilului să facă doi pași în spate în momentul în care trăiește o emoție intensă, înainte de a acționa și de a răspunde stimulilor din mediul extern. Strategia îi ajută pe copii să își acorde un moment de respiro și duce la evitarea situațiilor în care aceștia manifestă o reacție impulsivă. Bineînțeles, părinții trebuie să țină cont că tehnicile prezentate în acest articol și cele scrise pe site-urile de specialitate nu funcționează pentru fiecare copil, dar mai ales, trebuie aplicate în funcție de vârsta acestuia și în raport cu capacitățile, abilitățile și competențele pe care le deține.
Este important de subliniat că tehnicile și recomandările de gestionare a emoțiilor pentru copii variază în funcție de vârsta pe care acesta o deține și în funcție de nivelul de dezvoltare.
Este recomandat ca părinții să apeleze la un psiholog ori de câte ori consideră că este nevoie, astfel, se asigură că copilul beneficiază de un cadru armonios de dezvoltare, dar și de suportul și sprijinul meritat. Nu în ultimul rând, așa cum am promis, explic cum pot beneficia copiii de până în 18 ani de 10 ședințe gratuite de consiliere psihologică. Ce trebuie să știe părinții este că ședințele sunt decontate de statul român și sunt susținute prin programul de sprijin „Din grijă pentru copii”.
Orice psiholog înscris în acest program poate oferi cele 10 ședințe gratuite, iar părintele nu trebuie să achite nimic în acest sens. Procedura este una foarte simplă și ușor de urmat, iar părintele trebuie doar să se asigure că obține o recomandare de evaluare psihologică de la medicul de familie sau de la consilierul școlar. Dacă copilul se încadrează în programul respectiv, va fi înscris automat și poate începe demersul de consiliere psihologică.
Autor
Lupu Alexandra Gabriela
Psiholog clinician pentru copii, adolescenți și adulți
Psiholog în securitatea și apărarea națională
https://www.facebook.com/psihologalexandragabrielalupu
foto: Depositphotos.com
Activul Marte e în Leu din 4 noiembrie 2024. Mesaje speciale de la Univers pentru 4 zodii
Te-ai nascut cu noroc? Priveste-ti palma si afla raspunsul! Simbolurile norocoase sunt descrise aici