Orice părinte este afectat când copilul său eșuează, mai ales dacă este vorba despre o miză importantă sau de un proiect în care a investit mult efort. Fie că a pierdut un concurs important sau nu a fost selectat într-o echipă, frământarea și regretele lui ni se transmit și nouă. Uneori, chiar în mod exagerat, încât poate să ne scape o replică nu tocmai potrivită, care îl face pe cel mic să se simtă și mai rău.
Pe de altă parte, sunt situații pe care copilul le percepe ca pe niște eșecuri, deși noi, adulții, nu realizăm asta. Să fii exclus dintr-un grup de prieteni sau nu primești nici o apreciere pentru munca ta, astfel de întâmplări pot fi considerate adevărate insuccese de către cei mici. Or,dacă nu suntem suficient de atenți, este posibil să pierdem șansa de a le oferi suportul de care au nevoie. Noi suntem cei care putem schimba eșecul într-o experiență de învățare care îmbunătățește capacitatea copilului de a reuși în viitor.
„Eșecul este numai oportunitatea de a începe din nou un lucru, în mod mai inteligent.”, spunea unul dintre cei mai de succes oameni de afaceri ai lumii, Henry Ford.
Deși este o parte integrantă a vieții, eșecul produce adesea sentimente dureroase, precum furie, tristețe, frustrare, stimă de sine scăzută, atât la copil cât și la adult. Modul în care copilul experimentează aceste sentimente depinde de vârsta sa și de nivelul de maturitate emoțională. Important este că el poate fi învățat să recunoască emoțiile respective și să le gestioneze într-un mod constructiv. Felul în care noi înșine reacționăm la propriile eșecuri sau în care îi oferim suport copilului în caz de nereușită influențează capacitatea acestuia de a face față eșecului, de a persevera și de a obține succes în viitor. Dezamăgirea are și o parte bună, pentru că îi învață pe copii să se confrunte cu o situație, să fie mai rezilienți, să dezvolte abilități noi și o gândire creativă.
Iată ce trebuie să facă când copilul tău eșuează:
1. Oferă-i copilului tot suportul necesar
Poartă o discuție deschisă cu copilul, despre motivele din spatele insuccesului său, pentru a putea lucra împreună mai departe pe contracararea obstacolelor și întărirea punctelor slabe. Nu încerca să impui tu motivele pe care le consideri reale, lasă-l pe el să ajungă la niște concluzii relevante și să sugereze potențiale soluții. Este crucial să-i subliniezi că erorile și eșecul sunt simple etape ale unui drum la sfărșitul căruia se obține succesul. Copilul trebuie să considere nereușitele ca o oportunitate de învățare și de dezvoltare, în loc să rămână fixat pe ideea de eșec.
Oferă-i tot ajutorul necesar,dar încurajează-i și gândirea independentă și capacitatea de a găsi soluții. În felul acesta, el devine mai responsabil și mai matur. Încurajarea constantă, înțelegerea și grija constituie un mediu hrănitor, de învățare pozitivă, pentru copil.
Citește continuarea pe Qbebe: http://bit.ly/2YOjlKW
Urari de Craciun. 100 de mesaje de Craciun pentru iubit/iubita, familie si prieteni
HOROSCOPUL CRACIUNULUI 2024. Cum iti este CRACIUNUL in functie de ZODIE?
Ce inseamna cand versi cafeaua