Viața cu un copil sau adolescent cu tulburare de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD) poate fi frustrantă, chiar copleșitoare. Dar, ca părinte, ne putem ajuta copilul să depășească provocările zilnice, să-și canalizeze energia spre sarcini cu implicații pozitive și să aducem o stare un calm și conținere în cadrul familiei. Cu cât abordăm și înțelegem mai repede obstacolele și provocările care vin către noi într-o astfel de situație și cu cât suntem mai consecvenți în a le oferi sprijin, cu atât ei au șanse mai mari de succes în viață.
Copiii cu ADHD au, în general, deficite în funcția executivă: capacitatea de a gândi și de a planifica, de a organiza, de a-și controla impulsurile și de a îndeplini sarcinile. Asta înseamnă că cineva trebuie să preia calitatea de executiv, de coordonator, oferind îndrumare suplimentară în timp ce copilul nostru dobândește treptat abilități executive proprii.
Sondajele recente efectuate de Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) arată că 9,8% dintre copiii cu vârsta cuprinsă între 3-17 ani au fost diagnosticați cu ADHD (Atention Deficit Hyperactivity Disorder) de către un furnizor autorizat de servicii medicale.
Dacă suntem un părinte cu un copil recent diagnosticat, este normal să ne întrebăm de unde și cu ce să începem. Cunoașterea diagnosticului este primul pas în tot acest proces, dar înțelegerea a ceea ce înseamnă diagnosticul pentru copilul nostru și pentru familia noastră ne va ajuta să obțineți sistemul de sprijin adecvat.
Caracteristicile ADHD-ului
Înainte de a putea fi părinţi suficient de buni pentru un copil cu ADHD, este esenţial să înţelegem impactul simptomelor asupra copiilor și asupra familiei, în ansamblu. Copiii cu ADHD prezintă o serie de comportamente care pot perturba viața de familie. Ei sunt dezorganizați și ușor distrași, menținând alți membri ai familiei în așteptare. Sau încep proiecte și uită să le termine. Copiii cu probleme de impulsivitate întrerup adesea conversațiile, cer atenție în momente nepotrivite și vorbesc înainte de a gândi, spunând lucruri fără tact sau jenante. Este adesea dificil să-i ducem la culcare și să îi adormim. Copiii hiperactivi se pot chiar pune în pericol fizic.
Indiferent de toate aceste comportamente, trebuie să ne dăm un răgaz în care să ne asigurăm că incidența lor este mult prea mare și nu se mai poate explica doar prin faptul că sunt copii.
- Poate fi greu de știut dacă ceea ce vedem este sau nu un semn de ADHD. Există o mulțime de mituri despre ADHD. S-ar putea să auzim că această afecțiune afectează doar băieții sau că atunci când vorbim despre ADHD vorbim doar despre hiperactivitate. Adevărul este că ADHD este o condiție reală, biologică, comună la fete și băieți și totodată, afectează copiii în multe moduri diferite deoarece fiecare copil este unic.
- Să căutăm semne clare de ADHD. Este esențial să fim atenți la semne, luând notițe despre ceea ce vedem și când vedem. Toți copiii fac lucruri care arată ca ADHD din când în când. Luarea notițelor ne ajută să identificăm modelele de comportament specific acestei afecțiuni și cum se declanșează ele. De exemplu: Copilul nostru se ridică și se mișcă atunci când se așteaptă să rămână nemișcat? Copilul trece de la o activitate la alta constant? Se poate focusa pe o anumită sarcină? Cât timp poate face asta? Când este neatent și agitat, este obosit sau odihnit? etc
- Este important să aflăm cum se comportă copilul în plan social. Trebuie să vorbim cu cei de la grădiniță/școală, să explicăm ceea ce se întâmplă acasă și să întrebăm dacă se întâmplă lucruri similare în clasă. Împărtășirea informațiilor poate pune mai multă lumină asupra comportamentelor copilului nostru și de aici să pornim cu mai multă încredere în a-i oferi ajutor susținut.
- Să nu ne ascundem și să nu negăm realitatea pe care o trăim. ADHD-ul este foarte frecvent. Vorbind despre ce se întâmplă cu oamenii în care avem încredere, ne poate ajuta să aflăm și să înțelegem cum au făcut față acestei provocări cei care au experimentat ceva similar.
- Să ne asigurăm constant copilul că va fi în siguranță. Chiar dacă nu pare a fi așa, mulți copii se simt rău atunci când acționează contrar așteptărilor. Copiii cu ADHD, în special, tind să se bată atunci când se comportă greșit. Aceste lucruri se întâmplă pentru că pot avea probleme în gestionarea emoţiilor. A crea o relație în care copilul să se simtă în siguranță este foarte important.
Deși simptomele ADHD pot fi exasperante, este important să ne amintim constant că al nostru copil nu ne ignoră, nu ne enervează sau nu caută să ne frustreze în mod voit. Copiii cu ADHD vor să stea liniștiți, vor să-și țină camerele ordonate și organizate, vor să facă tot ceea ce părintele lor îi îndeamnă să facă, dar, din păcate, ei nu știu cum să facă ca aceste lucruri să se întâmple.
Citeste continuarea aici.
Clinica Aproape – Permite-ți să fii bine!
Tel: 0722187700
Mail: contact@clinicaaproape.ro
Facebook: https://www.facebook.com/clinica.aproape
foto: Depositphotos.com
RELAȚIILE se îmbunătățesc pentru 3 ZODII în săptămâna 6-12 ianuarie 2025
NOROCUL favorizează aceste 3 ZODII la finalul săptămânii 6-12 ianuarie 2025
ZODIA care face din SĂNĂTATE și BUNĂSTARE o prioritate de top în 2025, conform astrelor