Adolescenta nu este o perioada foarte usoara, tranzitia spre maturitate fiind intensa. Iata ce ar trebui sa stie parintii despre creierul adolescentilor.
Emotii intense
Pubertatea aduce cu sine o serie de modificari in sistemul limbic, iar acest lucru inseamna o perioada critica in formarea emotiilor si a amintirilor. Amigdala, parte a sistemului limbic, este tinuta in priza si suprasolicitata de modificarile hormonale. Copilul experimenteaza noi senzatii de furie, ura, agresiune, excitare si atractie sexuala. In acelasi timp, cortexul prefrontal este in dezvolare, ceea ce inseamna ca, pe de alta parte, vor exista momente in care acesta va prelua controlul: copilul va fi rational, isi va putea controla impulsurile. De aceea adolescentii mai mari sunt mai echilibrati. Pana atunci insa, parintii trebuie sa fie rabdatori si intelegatori.
Cercul de prieteni
Pe masura ce copiii incep sa stapaneasca gandirea abstracta, creste anxietatea sociala. Cum arat eu in ochii celorlalti este intrebarea majora. De aici rezulta dorinta de a a fi “cool”, de a fi in centrul atentiei, de a fi placut de catre ceilalti, uneori cu orice pret. Studiile arata ca adolescentii au un comportament mai riscant atunci cand alti adolescent sunt prin preajma decat atunci cand sunt singuri. Totusi, cercul de prieteni are beneficiile lui: copiii invata sa negocieze, sa faca planuri, sa comunice, sa faca compromisuri. Abilitati care ii vor prinde foarte bine in viata de adult.
Masurarea riscului
“Acceleratia” in creier apare mai devreme decat “franele”. Mai exact, intai se dezvolta sistemul limbic, care intensifica emotiile, si apoi cortexul prefrontal care domoleste impulsurile. Mai mult, pentru a simti frica, adolescentii au nevoie de o cantitate mai mare de risc decat adultii. De aceea au tendinta de a avea un comportament riscant (droguri, batai etc.). Dupa 17 ani, insa, incepe sa preia controlul cortextul prefrontal, iar situatia se calmeaza incet-incet. Ca parinte, insa, in acest timp, trebuie sa fii alaturi de copilul tau. El este extrem de vulnerabil acum, de aceea are nevoie de limite, asa cum are nevoie si copilul mic.
Citeste si: 5 efecte ale creșterii ca un copil neiubit și cum să-ți vindeci prin Shweta Advani Parenting
Somn din plin
Adolescentii au nevoie de 9-10 ore de somn pe zi, desi multi dintre ei nu respecta aceasta regula. Lipsa somnului exacerbeaza schimbarile starii de spirit si inrautateste crizele de nervi. Mai mult, afecteaza abilitatea de a lua corect deciziile. Un somn bun ajuta creierul sa se reorganizeze.
Sunt centrul universului, iar universul nu este suficient de bun
Schimbarile de la nivelul sistemului limbic ii fac pe adolescenti sa creada ca toata lumea este cu ochii pe ei. Aceasta situatie isi are apogeul in jurul varstei de 15 ani. Este pentru prima data cand copiii se vad in mijlocul lumii, o lume care exista dincolo de familie, prieteni si scoala. Aceasta lume se deschide in fata lor. Apar intrebari de genul: Ce fel de persoana vreau sa fiu? In ce loc vreau sa fiu? Pana cand creierul lor le va da voie sa vada si nuante de gri, copiii vor vedea totul in alb si negru. Fiecare situatie va fi transata “ori – ori”. Aici intervine rolul parintilor, care trebuie sa-i ghideze in a explora aceste intrebari si a gasi raspunsuri. Dar raspunsurile sa fie ale copiilor si nu ale parintilor.
foto: Depositphotos.com
Horoscop sezonul Săgetător noiembrie-decembrie 2024. Ce caută sufletul nostru?
3 ZODII CHINEZEȘTI care atrag SUCCESUL financiar în săptămâna 18-24 noiembrie